Ако видите черна плесен в банята - ето как да я премахнете веднага!

9530
Ако видите черна плесен в банята - ето как да я премахнете веднага!
Снимка: iStock

Появата на черна плесен е неизбежна, ако помещението е лошо проветрено, липсва естествена светлина, образува се кондензат върху тръби, стени и няма добро отопление. Дори само един от тези фактори създава условия за появата й.

Народни средства срещу черна плесен

Привържениците на натуралните, природни средства често ползват импровизирани препарати, които обикновено се срещат в повечето домове. Много от тях дават добри резултати.

Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?

Сода бикарбонат с оцет

Черната плесен се отдръпва пред такова просто средство като обикновена сода за хляб с оцет. Сместа се приготвя лесно: 5 литра гореща вода, добавяте 150 г сода и 100 мл оцет. След получаване на пенлива течност, проблемните повърхности се третират с нея. Върху хоризонтална плоскост е още по-лесно. Черната плесен се отстранява с шпатула и след това зоната се поръсва със сода. Поставяте спрей-механизъм върху бутилката с оцет и напръсквате содата. Плесента умира по време на процеса на разпенване, което показва, че веществата са реагирали.

Масло от чаено дърво

Този нестандартен метод дава добър резултат, тъй като плесенните микроорганизми са чувствителни към съставките на това ароматно масло. Работи се с гумени ръкавици. Добавяте 10 мл масло към 500 мл вода, разбърквате сместа, изсипвате я в спрей-бутилка и разклащате. След това напръсквате засегнатата повърхност, а плесента се изтърква с парцалче. Ако стените в банята са силно повредени, трябва по-концентриран разтвор – 30 мл масло на 1 л вода. Най-добре е обработката да се извършва с четка с дълга дръжка.

Водороден прекис

Това средство е достъпно и евтино. Няма нужда да правите манипулации с него. Просто се изсипва в спрей-бутилка и се пръска неразредено. След 15 минути третираните зони се избърсват.

Ето какво трябва да направите при почистване на банята с белина, за да се справите и с най-мръсните места

Борна киселина

Половин чаша от веществото се разрежда в 1 литър вода. Местата с черна плесен почиствате с твърда четка, потопена в разтвора. След известно време избърсвате третираните зони със суха кърпа. В този процес има един неприятен момент - веществото не е напълно безопасно, понеже дразни дихателните пътища. Затова ръкавиците и маската трябва да са задължителни.

Белина

Процентът на хлор в избелващите препарати обикновено е доста висок, откъдето се получава и добрият дезинфекционен ефект. Сред всички разглеждани налични средства белината е лидер. Също така е добра за премахване на плесен от различни дървени повърхности. С нея трябва да се борави много внимателно, защото е токсична, може да предизвика дразнене на лигавиците и дори отравяне.

Меден сулфат

Пропорцията е 100 г вещество на 10 литра вода. Разтворът се нанася върху повърхността с четка на няколко слоя. Оставя се за половин час, след това измивате третираните зони и проветрявате стаята. Препаратът е токсичен, затова трябва да работите с респиратор и ръкавици.

Няколко съвета за използване на препаратите

Когато планирате да използвате едно или друго средство против черна плесен, трябва да вземете предвид редица характеристики. Първо, невъзможно е да се премахне този бич на баните чрез измиване с топла сапунена вода и манган. Дори ако се изчисти черната плака, спорите ще останат. След като са получили нова хранителна среда под формата на топла влага и компонентите, които съставят сапуна, техните колонии ще започнат да се размножават още по-бързо.

Второ, невъзможно е да се избегне повторната поява на черна плесен след механичното й отстраняване. Спорите ще останат и ще продължат да се възпроизвеждат.

Препоръчително е да не сушите мокро пране в банята. То ще се превърне в допълнителен източник на влага. Когато зоналната повърхностна обработка не помогне, ще трябва да направите ремонт в цялата баня. За тази цел закупете препарати, предназначени за използване по време на ремонт. Те се добавят към шпакловка, боя или хоросан.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо почистването по метода 6/10 плени много домакини?

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com