Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?

35002
 Как лесно и бързо да почистим банята с някои кулинарни съставки?
Снимка: iStock

Идеалната баня трябва не само да бъде дизайнерска и практична, но и безупречно чиста. Ефикасното й почистване може да стане не само със скъпоструващи химически препарати – но и със съвсем елементарни домашни средства, които всеки ден са под ръка. Няма значение, че основното им предназначение е съвсем друго - например, кулинарно. 

1. Текущо систематично почистване на банята   

По принцип, на пазара има много продукти за почистване на бани. Специалните миещи лосиони и пасти може да са ефективни – но трябва да внимавате с онези, в чийто състав са включени твърди микрогранули. Макар този компонент да е ефективен при премахване на застояли покрития, той може да оцвети и да остави грозни драскотини по стените и плочките.

Същото важи и за почистващите материали. Избягвайте използването на груби гъби, а по-скоро се насочете към към кърпи от микрофибър и гумени четки.

Въобще, най-добрият начин да поддържате банята си чиста е да я изплаквате с вода след всяко къпане, за да предотвратите образуването на постоянни налепи и утайки. Тогава меките почистващи средства със сигурност ще се справят с почистването.

Да видим обаче кои са по-простичките, но крайно ефективни домашни средства за чистене на банята.

2. Оцет

Днес все повече хора се отказват от химикалите в търсене на по-натурални средства за чистене на лъскави повърхности. Едно от тези средства е обикновеният готварски оцет. За да създадете идеалния препарат за измиване на вашата баня кабина, не се иска нещо сложно – а просто да направите смес от равни части оцет и вода. Оцетът в съчетание с топла вода, отлично премахва варовика и сапунените налепи. За да блестят стените на банята, най-добре е да налеете сместа в бутилка със спрей и да напръскате обилно почистваните повърхности.

6 лесни хитринки за ИДЕАЛНО и лесно ПОЧИСТВАНЕ на всяка баня

Банята е едно от помещенията у дома, на които трябва да се обръща много внимание. Трябва да се поддържа чиста постоянно, защото натрупв...

След десетина минути избършете мръсотията с парцал и наплискайте почистените повърхности с топла вода. Оцетът се използва и за почистване на сместа във фугите между плочките, никелирани повърхности и кранчета. Между другото, няма значение какъв е оцетът – винен или ябълков. А защо пък не и балсамов, ако финансовите възможности ви позволяват? Между другото, има и кокосов оцет – харесвате ли уханието на кокос?

3. Лимонтозу

При почистване на банята от остатъци на сапун, оцетът успешно може да се замени с лимонена киселина – добре познатото на всички ни лимонтозу. Две супени лъжици от него се добавят в 200 мл топла вода. След щателно смесване на съставките, налейте разтвора в бутилка със спрей. Действа по същия начин, както сместа от оцет и вода. Тази идея вероятно ще се хареса на всички хора, които не обичат характерната миризма на оцет. Но в случай, че банята ви има мраморни елементи, внимавайте с лимонтозуто - то почиства много добре замърсяванията, ала може да остави петна и да обезцвети повърхността на чувствителния мрамор!

4. Сода бикарбонат

Банята е идеалното място за развитие на плесени. Това не е изненадващо - гъбичните бактерии обичат закрити и влажни помещения. Затова е добре след всеки душ банята да се проветрява.

Как да направим плочките в банята като нови?

Ако влезем в банята, може да не успеем да разпознаем цвета на някои от плочките от фаянс, защото се е изсветлил с времето. Някои са пот...

За съжаление, това често не води до очакваните резултати и започват постепенно да се появяват неприятни черни петънца. В тази ситуация препоръчваме да вземете сода бикарбонат и водороден прекис. Отначало нанесете содата върху мухлясалата повърхност и я оставете така десетина минути. После енергично изтъркайте и избършете измитите фрагменти с 3%-ов водороден прекис. Така ефективно ще се избавите от гъбичните микроби.

5. Хидрофобно покритие

Това не е кулинарна съставка, но също върши работа. Много хора все повече въобще забравят за чистенето на банята, защото избират хидрофобно покритие. Ако искате да станете едни от тях, се снабдете със специален препарат, който ще запази стените.

Какво представлява хидрофобното покритие? То е съставено от различни вещества - сред тях, между другото, и нишесте. Задачата на покритието е да „отблъсква" водата и мръсотията.

По водоотблъскващите участъци въобще не се задържат нито вода, нито мокри петна. Покритието създава пласт, който „бронира" защитената повърхност. Благодарение на това, вместо да остава на капчици, водата на потоци се стича надолу, без да оставя следи. Не по-малко важно е, че хидрофобното покритие предпазва интериора на банята от сапунени налепи.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com