Как да изчистим восък от дрехите си?

46475
Как да изчистим восък от дрехите си?
Снимка: Pixabay.com

Никой не е застрахован срещу капки от восък или парафин върху дрехите. Въпросът за премахването на восък от дрехите веднага ви идва на ум. В този случай обикновеното изпиране няма да помогне много. Има няколко доказани метода за отстраняване на парафин и восък.

Как да премахнете восък от различни тъкани?

Ако планирате да премахнете восъка от дрехи, които са изработени от ленени, вълнени или памучни влакна, трябва да знаете, че процесът изисква известно усилие. За бързо и правилното почистване на восък от естествен тип тъкани у дома, имате нужда от ютия и салфетки. Преди да започнете прочетете етикета на дрехата, за да разберете максималната температура, на която могат да издържат тъканите, които трябва да бъдат изпрани.

Дрехата се поставя върху равна повърхност. Покрива се петното с хартиена или платнена салфетка, след което го изгладете за половин минута. След това се маха салфетката и  се проверява дали петното е изчезнало. Ако останат следи, действието трябва да бъде повторено отново, но с чиста салфетка. Ако има мазен остатък от парафина, той може да се отмие по обичайния начин.

Как да премахнем петна от кафе по дрехите?

Как може да бъде премахнат восъка от дрехи, изработени от синтетичен тип влакна?

Приготвя се купа с гореща вода. Дрехата се накисва  за няколко минути, после парафина се третира с мека четка. Не трябва да търкате твърде силно, за да избегнете повреда на материала. Възможно е да бъде използван и терпентин. Петното се избърсва с тампон от памук, напоен с тази течност. След третиране е необходимо да се изпере.

Преди премахването на петна от восък от кожен и велурен тип дрехи се загрява вода в купа до появата на пара. След това се изстъргва внимателно засъхналият восък с тъпия ръб на ножа. После се поставя тази част от дрехата върху горещата пара и внимателно се премахват остатъците с мека четка. Петно ​​върху яке може да се покрие с чиста салфетка и да се нагрее леко с ютия, която не е прекалено гореща.

С тези средства дрехите ви ще са още по-бели и ухаещи на свежест

Ако не работят тези начини, опитайте с амоняк. Добре е да бъде разреден във вода (половин чаена лъжица на литър вода), да се навлажни с получения разтвор памучен тампон и да се избърше оцветената зона. Ако върху велурените ви обувки се появят следи от восък, трябва да бъдат оставени над парата за известно време, след което използвайте твърда четка, за да почистите петната. Повторете процеса, ако е нужно.

Премахването на восък от дънките е много лесно и отнема само няколко минути. Ако случайно капнете восък върху дънковия си панталон, не се опитвайте да премахнете восъка от тях веднага, трябва да го оставите да се втвърди. За целта панталоните е добре да бъдат оставени в хладилник за десет минути. След като се втвърди петното просто тъканта се разтрива с ръце, както когато перете. Следите от восък ще "отпаднат" сами. Остатъчните петна от парафиново масло върху дънките биха могли да бъдат изпрани с вода и сапун.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Как се почиства тиган с алуминиево фолио?

5 места у дома, които много хора пропускат при почистване

Това са 8-те най-мръсни места в банята

Край на хаоса: 7 важни съвета за подреждане на дома

Как трябва да се почиства екрана на телевизора?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com