Почистването на стари петна от кафе не е мит – следвайте тези стъпки

3089
Почистването на стари петна от кафе не е мит – следвайте тези стъпки
Снимка: iStock

Ободряващата напитка с кофеин – кафето – е сред най-популярните в световен мащаб, която, консумирана в нормални количества, се счита за полезна за здравето и красотата ви, но не и за чистотата в дома. Защо ли? Кафето оставя петна – упорити, трудни, а често и невъзможни за почистване, а разливането му не е рядко явление, като се има предвид, че често слагате кафеварката или пускате кафе машината почти спящи и с почти неотворени все още сутрин очи. Разлятото кафе сочи три неща според суеверията – щастие, пари и че ще чистите. Всъщност това третото не го казват суеверията, а реалният живот. Чистенето сутрин обаче често се отлага, тъй като бързате за работа, вечерта сте уморени, а на другия ден… и така… Минават няколко дни до уикенда, преди да се заемете с петната, причинени от сутрешната доза кофеин. Обаче почистването на старите петна от кафе е мисията невъзможна, ако не знаете трикове и тайни съвети, доказано работещи.

Преди да се отчаете и да решите, че трябва да заделите от бюджета си за нов килим, диван или друг пострадал предмет от спящото ви „аз“, държащо чашата с кафе онази сутрин, вижте тези трикове и ги приложете. Те не костват време и средства, но могат да ви спестят такива. Нищо не губите, запретвайте ръкави и да започваме почистването на стари петна от кафе в дома ви.

Почистването на стари петна от кафе – вижте как

Ако сте пропуснали момента, в който е най-добре да действате – минути след разливането на кафето и появата на петното, когато чистата студена вода и кърпа често се оказват  достатъчни, за да премахнете петното, преди да е попило, сега ще са ви нужни повече търпение, усилия и триене, но битката не е загубена, без да сте опитали. Тези методи ще ви помогнат.

Начини за премахване на петна от различни тъкани

1. Силата на оцета

Смесете бял оцет и вода в съотношение 1 към 1, използвайте кърпа, потопена в този разтвор, за да изтъркате петното. Трийте, докато изчезне. При стари петна може да се наложи да оставите разтвора и да постои час-два върху петното и после отново да триете, докато при пресни петна всичко става за минутка. И все пак – има шанс да изчезне досадното петно без остатък, така че не се отказвайте. Внимание – пробвайте оцета на местенце, което не се вижда, тъй като е възможно да е несъвместим с тъканта и да направи още по-голяма беля. Употребата без проба е на ваш риск.

2. Чисти зъбки и чист дом

Пастата за зъби, която е избелваща, не само ви отървава от петната от кафе и вино по зъбите ви, но и от тези по килима. Натривате, оставяте, триете, забърсвате с чиста кърпа. Няколко пъти до успех. Само внимавайте самата паста да е бяла  на цвят, а не синя примерно, за да не постигнете обратен резултат. Същото важи и за хавлията, с която забърсвате и подсушавате на финалния етап. Може да използвате за триене и старата си четка за зъби, ако не сте я изхвърлили.

Ето как се премахват стари мазни петна за нула време

3. Добрата стара сода за хляб

Содата за хляб намира широко приложение в кухнята  за ястията на домакинята, но тя е и чудесно средство за почистване. Използва се за фугите на фаянса, за тоалетната и банята, за ваната и за… килима. Точно така – содата за хляб, забъркана с малко вода на кашичка и намазана върху изцапаното място, може да бъде идеален помощник за почистването на стари петна от кафе от текстил. Натрийте, оставете да престои, избършете с чиста кърпа. Повторете при нужда. Внимание – има избелващ и абразивен ефект, изпробвайте на малко скрито местенце, преди да обработите петното от кафе.

4.  Наздраве!

Отворете си бира. Но не за да празнувате успеха или да пийнете от мъка, че не сте съумели да почистите петното, не за да се наградите за усилената работа, а за да използвате бирата като средство за почистването на стари петна от кафе. Втривате бирата чиста, оставяте я да подейства, подсушавате с чиста кърпа. Действа! Отворете си още една, но този път като награда за успеха ви и справянето с почистването на стари петна от кафе у дома.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как най-лесно да почистим готварска печка?

Пране на обувки в пералня - за кои може и за кои не

5 лайфхака бързо да съберете парчетата от счупен стъклен съд

Колко често трябва да перете дрехите си?

Как да бъде успешно почистването на фугите на силно замърсен фаянс

Дори и силно замърсената микровълнова печка ще се почисти - ето как

Как се почиства силно замърсен фритюрник?

Какво е по-добре да изберете за пране: прах, гел или капсули?

Тайни, които ще ви помогнат да измиете прозорците без много усилия

Как бързо да премахнете петно ​​от диван: 5 ефективни начина - тапицерията ще бъде като нова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com