Колко прах се слага в пералнята - не допускайте повече грешки

84907
Колко прах се слага в пералнята - не допускайте повече грешки
Снимка: iStock/Guliver

Може цял живот да имате пералня, но все още да не знаете колко прах се слага в нея? Как да дозирате правилно гел капсули или прах за пране в зависимост от вашата пералня.

Различни размери на перални машини

Знаете ли, че размерът на всяка една пералня оказва значение над количеството препарат, който използваме? Предвид, че не всички пералните машини са стандартни - има и по-малки по-размер и капацитет на пране има и по-големи от стандартните. 

Не е приятна гледка прането да се трупа, а вие да стоите безучастно! Дори да сте изпрали – една-две перални, купчината с мръсно пране сякаш не намалява. Производителите стигнали до там, че да създадат по-големи размери перални машини. В тях можем да поместваме всичкото пране накуп. Понякога обаче малките жилищни площи, в които живеем налагат да сме краетивни, да измисляме нови неизползвани терени за мокри помещения. Имено в такива често добавяме и самите перални. 

Профилактика на пералнята – нужно е!

Колко прах се слага в пералнята, научете сега и не допускайте повече грешки.

Перилният препарат зависи от капацитета на пране и обема, който може да поеме пералнята машина. Свикнали сме с машини с тегло 4-5кг, а става все по-лесно да намерим такива, които побират дрехи от по 9 кг или повече.

Когато дозираме неправилно, рискуваме да загубим перилен препарат. Така дрехите може да не бъдат добре почистени по стандарта, който искате. Прекаленото много перилен препарат остава по дрехите. Ако той е твърде малко - може те да останат не добре почистени. Всичко това означава, че може да похарчите повече вода и електричество, защото най-вероятно и в двата случая ще се наложи повторно изпиране.

Какво количество прах за пране да използвам?

Схемата, по която може да се водите е следната: 210мл за 9кг +; 160мл за 6-8кг; 105мл за 4-5кг. Така дрехите и спалното бельо ще са винаги чисти и ароматизирани, а усещането за чистота и уют ще остават за дълго по тъканите им.

Вашата пералня ще живее с години по-дълго с този лесен трик

Колко гел за пране да използвам?

Приема се, че идеалното количество течен перилен препарат за пералня от 4-5кг е средно 40 мл. В случай, че вашата е 6-8 кг, то ще ви е нужен 55мл препарат гел за пране. И ако вашата машина е с капацитет 9 кг + ще се нуждаете от 70мл в пералнята.

Как да дозирате течен перилен препарат?

Не е въпросът само колко перилен препарат да използвате, а и как го дозирате. В случай, че имате течен препарат трябва да използвате дозиращите капачки, които си вървят в оригинал от самите производители и специални дозиращи чашки. Много често е по-удачно да поставете течният препарат направо в барабана на пералната заедно с прането. Ако използвате прах е по-добре да дозирате в чекмеджето за дозатора на самата пералня машина.

Прищявка или необходимост е съдомиялната

Дозиране при силно замърсени дрехи.

Когато прането е силно замърсено, имате много мръсни и на петна дрехи, ще трябва да добавите повече перилен препарат. И както във всяка друга ситуация, така и тук тези количества са налични и описани върху опаковката или отстрани на кутията, или на бутилката. Достатъчно е да не забравяте да следвате инструкциите за употреба спрямо вашата пералня. Може да използвате дозиращо устройство и така да постигате винаги отличен и перфектен резултат.

Евтин трик за почистване на ръжда

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

9 неща, които трябва да почиствате само веднъж годишно

Как да премахнете следите от дезодорант от дрехите?

Как най-лесно се почистват велурени обувки?

Имитирайте чист дом, само в 7 лесни стъпки

Как се почиства гуменото уплътнение на пералнята?

Практичен интериор: 7 лайфхака за по-лесно почистване

Защо трябва да използвайте само бели кърпи за баня

7 места, които повечето хора забравят да разчистят

Лекар: Това е оптималният период за смяна на спалното бельо

Тези 6 тайни лайфхака от опитни домакини ще накарат апартамента ви да блести от чистота

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Чистофайници