Забравете за лошата миризма в пералнята с тези трикове!

20685
Забравете за лошата миризма в пералнята с тези трикове!
Снимка: iStock

Как да се справите с лошата миризма от пералнята?

Миризмите са по-интензивни при пране на дрехи в студена вода. Поради тази причина от време на време пускайте цикъл на пране с възможно най-гореща вода.

Когато отворите вратата на пералнята, излиза ли оттам неприятна миризма на канализация? Някои хора опитват многобройни решения: от поставяне на вентилационни отвори в тавана на пералното помещение до подмяна на вентилите на машината или дори запечатване на тръби с изолация от специална пяна. Но все пак миризмата остава. В крайна сметка решаването на проблема зависи повече от това как се грижите за машината – а в по-малка степен от самия водопровод или канализацията.

Лошите миризми са обичайни за този тип уреди, когато остатъци от препарат или мръсотия се натрупват върху повърхности, оставащи мокри за дълго време - какъвто е случаят с гумените уплътнители: там се създава идеална среда за развитие на бактерии. Тези миризми са по-силни, когато се използва студена вода, тъй като студената вода не е толкова ефективна, както горещата, за унищожаване на бактериите. Затова периодичното пускане на цикъл с възможно най-гореща вода може да намали рисковете от поява на неприятни миризми.

Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира

Но, ако миризмата вече се появила, решението е в основното почистване. Използвайте гореща вода и сапун с мека кърпа, за да почистите отвътре вратата и гумените уплътнения на пералнята. Ако има упорити замърсявания, прибегнете до оцет и стара четка за зъби - забравете химикалите и по-твърдите четки, които може да увредят някои части. За да стигнете до най-дълбоките точки, използвайте памучни тампони.

Също така има вероятност да се натрупат остатъци от препарати в дозаторите за сапун и омекотител, затова почистете и тях. Опитайте се да ги извадите внимателно, потопете ги в топла вода и ги изтъркайте със стара четка за зъби - вашият най-добър приятел в тази домакинска работа. Ако има остатъци от препарат, които трудно се отстраняват, използвайте смес от 1/4 чаша средство за миене на съдове, чаша белина и три литра гореща вода.

За почистване на барабана и части, които не се виждат или достигат, се препоръчва да използвате специален препарат за почистване на пералня. Тези киселинни продукти са предназначени за премахване на котлен камък.

Най-големите проблеми с пералнята и как да ги решим?

Като алтернатива можете да използвате следната домашна рецепта със съставки, които се намират във всяко домакинство. В дозатора за перилен препарат поставете смес от 1/4 чаша вода и 1/4 чаша сода за хляб, а в празния барабан налейте две чаши бял оцет. След това стартирайте празен цикъл за горещо пране.

Но все още има какво да се почиства: в основата на машината, където водата се събира около филтъра, предпазващ помпата. Комбинацията от застояла вода, мъх и мръсотия, уловени в този филтър, може да причини много неприятна миризма. Направете справка с упътването на пералнята (ако все още го пазите), за да разберете как да почистите тази част. Някои модели, например, имат филтърен отвор в предната част на машината на няколко сантиметра от пода. Вътре се намира къс маркуч с тапа в края, която се издърпва. След като бъде изваден, маркучът източва застоялата вмирисана вода. После филтърът може да се измие.

Ако миризмата продължава дори след цялостно почистване, има още няколко области, които можете да проверите, преди да се обадите на експерт. Дренажната или изпускателната тръба може да е частично запушена.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

Как да почистите перфектно прозорците през пролетта: тайната на домакините

Как да почистите правилно екрана на лаптопа си, без да го повредите

6 съвета за миене на пода, които ще дадат отлични резултати

Как да почистите прозорците за 30 минути?

5 причини за неприятната миризма от прясно изпраните дрехи и решения на проблема

Два начина да се отървете от ивици по прозорците с помощта на просто средство

Прах за пране: кой да изберете, за да премахнете лесно петната

Защо не трябва да гладите спалното си бельо?

5 лайфхака, за да поддържате дома си подреден без много усилия

Защо не действа? Как да четем правилно етикетите на домакинските препарати?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com