Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира

84965
Никога повече не го правете! Ето защо пералнята не центрофугира
Снимка: iStock/Guliver

В съвременния динамичен свят, в който най-големият дефицит е този на време, наличието на опция дрехите да излизат сухи или почти сухи от пералнята машина, е по-добрата алтернатива от простиране и сушене. Какво обаче правим, ако центрофугата на пералнята не работи? Много често причината се оказва свързана с ваши действия и неправилна употреба на уреда, а не с повреда или фабричен дефект. Преди да обвините производителя и търговеца за бедата си, вижте ето защо пералнята не центрофугира и какво да промените в начина си на пране, за да избегнете този проблем.

Ето защо пералнята не центрофугира – 4 топ причини, свързани с неправилната употреба на уреда и с вашата вина

1.  Препълвате пералнята

Препълването на пералнята с дрехи, чиито килограми надвишават препоръчаните за съответната програма, често води до отказ на функцията за центрофугиране. Най-добре е да пълните пералнята на 70% от капацитета ѝ. Тоест, ако е до 5 кг., винаги сложете по-малко – 4 кг., за да запазите живота на пералнята си машина и изправността ѝ по-дълго, както и да нямате проблем с центрофугирането. Винаги проверявайте какъв е капацитетът и максималните килограми за съответната програма и не забравяйте, че те са различни за различните програми.

Препълването на пералнята води и до друг нежелан резултат – незадоволително изпрани дрехи и опасност от повреда на нежни и ефирни тъкани. Колкото по-малко дрехи тъпчете в пералнята си, толкова по-доволни ще сте от резултата. Ако целта на препълнената пералня е пестене на ток и вода, намалете градусите и перете на възможно най-ниските,които биха ви свършили работа, пропуснете предпрането и допълнителното изплакване. Готово. Пестите, без да жертвате живота на машината ви, нещо, което всъщност не е пестене, тъй като ще ви струва скъпо – ремонт или необходимост от покупка на нов уред.

2.  Изземвате ролята на специалистите

Ако сте се опитвали да правите ремонт или замяна на програматора сами, без да имате нужните знания и опит, то нищо чудно, че сега центрофугата не работи и дрехите излизат чисто мокри от машината ви. Всъщност радвайте се, че изобщо пералнята пере и че работи. Не се опитвайте никога да правите ремонт на уред без нужните знания. Това може не само да доведе до проблем с уреда, но и до опасност от наводнение или токов удар. Оставете задачата на квалифицираните специалисти.

Не съсипвайте повече дрехите си – разберете кога се слага омекотител в пералнята

3.  Твърде малко дрехи в машината

Както твърде многото дрехи, които едва побирате в машината и се опитвате да изперете заедно, така и твърде малкото създават проблем. Не пускайте 2-3 ризи само например, защото това също създава проблеми за функционирането на машината и сочи защо пералнята не центрофугира. При някои брандове, които са със система за балансирано разпределение на прането преди центрофугиране, ако сложите твърде малко дрехи, става невъзможно да бъде постигнато добро разпределение на тъканите в барабана, което пречи на включването на центрофугирането.

4.  Твърде много препарат

Ако считате, че употребата на повече прах за пране от препоръчаното води до по-чисти дрехи, грешите. Не слагайте повече от количеството, посочено на опаковката, за да не повредите тъканите и пералнята си машина. Повечето препарат означава не повече чистота, а повече пяна. Това може да повреди машината или дрехите ви, да останат недоизплакнати тъканите или да попречи на центрофугата да се включи и да извадите дрехите от барабана мокри. Спазвайте стриктно указанията на опаковките, те не са случайни и не поставяйте щедро, в повече количество или количество „на око“ препарати в отделенията на пералнята ви машина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЧИСТОФАЙНИЦИ:

8 места в къщата, които трябва да се почистват с прахосмукачка много по-често, отколкото сме свикнали

8 грешки при почистване, които само ще направят дома ви още по-мръсен

Как да премахнете следи от фон дьо тен от яката на сако или светло облекло?

Как пролетно почистване на дома да стане най-бързо и качествено?

Това е най-бързото почистване на тоалетна чиния – за броени минути ще свети

Може ли да се почиства пералня с таблетки за съдомиялна?

Тайни за незабавно преобразяване на дома ви, ако гостите идват скоро

Популярна грешка: Ето как правилно да избършете пода

Почистващи бомби за тоалетна и още 5 лайфхака за белотата в дома

Как е правилно да се пере вълнен пуловер, така че да се запази?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com