32-годишният македонски премиер Любчо Георгиевски става най-младия министър-председател в света

78267
32-годишният македонски премиер Любчо Георгиевски става най-младия министър-председател в света
Снимка: БГНЕС

1998 г.

Любчо Георгиевски е политик от Република Македония и бивш министър-председател (1998—2002) и вицепрезидент на страната. Той е бивш председател на партията ВМРО-ДПМНЕ и настоящ председател на ВМРО Народна партия.

През юни 2006 той придобива българско гражданство, като самият той се определя като българофил.

Министър-председателят на България Александър Стамболийски подписва Ньойския договор

Ньойският договор е договор между България и страните от Антантата, поставил край на участието на България в Първата световна война. По...

Георгиевски е роден на 17 януари 1966 в Щип. Той е първи председател на ВМРО-ДПМНЕ, от нейното основаване до май 2003 година. Той е първият вицепрезидент на Република Македония след обявяването на независимостта ѝ през 1991 година.

През периода 30 ноември 1998 до 1 ноември 2002 година Георгиевски е министър-председател на Република Македония.

Любчо Георгиевски има голяма роля в създаването на суверенна и независима Република Македония. По време на неговото управление са размразени двустранните отношение между България и Република Македония, като през 1999 година е подписана съвместна декларация на министър-председателите на двете страни, съдържаща копромисно решение на така наречения „езиков спор“.

През 2001 след войната в Косово в Република Македония избухва въоръжен конфликт между албански сепаратисти и македонските въоръжени сили. След неколкомесечни сражения македонските сили надделяват и сепаратистите са разоръжени. Георгиевски договоря военната подкрепа на България, която се оказва решаваща за младата република. Подписва Охридското споразумение от страна на правителството на Република Македония с представители на етническите албанци на 13 август 2001 г. Споразумението прекратява въоръжения конфликт и поставя основата за подобряване на правата на етническите албанци. В тази връзка той предлага създаването на етнически чисти държави на Балканите, като единствено възможен вариант за тяхното развитие и мир в региона. Според него след неизбежното отделяне на Косово от Сърбия, Република Македония ще се обособи като трета албанска държава. За да няма размирици, Георгиевски смята, че единственият възможен изход за Република Македония е размяната на територия и население. Планът на бившия министър-председател се приема противоречиво. Според някои, това е опит Република Македония да се подели между Албания и България от българина Любчо Георгиевски, според други — всичко, което е прогнозирал анализаторът Любчо Георгиевски се е сбъднало, според трети, това е начин македонизмът да се съхрани от разпад.

Албания обявява независимостта си от Османската империя с Декларацията от Вльора

С декларацията от Вльора, издадена на 28 ноември (15 ноември стар стил) 1912 г., се обявява независимостта на Албания от Османската имп...

След разногласията със сегашния лидер на ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски, Георгиевски формира нова партия ВМРО Народна партия, чийто лидер в сянка е.

В интервю за радио Свободна Европа на 6 март 2011, Георгиевски се обявява за компромис с Гърция за промяна на името на Република Македония в името на евро-атлантическата интеграция на страната. В същото интервю той се отказва от предишните си идеи, че Република Македония е моноетническа държава, които определя като илюзии и заявява: Македония вече не е само мултиетническа, а може да се каже и мултирелигиозна държава. Георгиевски определя наложения след неговото управление процес на антиквизация в страната като карикатурен и определя бутафорния проект "Скопие 2014" като Дисниленд на Балканите. Той остро критикува и систематично провежданата политика на българофобия на наследника си на премиерския пост Никола Груевски, когото определя като про-сръбски ориентиран.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат
За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

На 8 май 1978 г. Еверест е изкачен без кислороден апарат. Райнхолд Меснер Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател...