Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Роден е Иван Т. Липошлиев

25 юни 2024, 00:03 часа • 496 прочитания

На 25 юни 1886 г. е роден Иван Т. Липошлиев или Липушлиев е български учител и революционер, деец на Вътрешната македоно-одринска революционна организация.

Биография

Липошлиев е роден във валовищкото село Горни Порой, тогава в Османската империя, днес Ано Пороя, Гърция. В 1886 година завършва с първия випуск Солунската българска мъжка гимназия и става учител. Преподава 22 години в български училища в Македония и Одринска Тракия и се занимава и с активна революционна дейност - член е на комитетите на ВМОРО в Горни Порой, Ресен, Крушово, Радовиш и Дедеагач. През учебната 1890/1891 година преподава в Сярското българско четирикласно училище, но в началото на второто полугодие напуска училището по домашни причини. В Дедеагач е учител в 1900-1901 година. Член е на серския окръжен революционен комитет.

Още: Роден е Иван Аговски, български публицист

Арест

Арестуван е и лежи 11 месеца в серския затвор. През учебната 1909 - 1910 е главен учител в Петрич. След това е главен учител в Кукуш. На 1 септември 1912 година е назначен за главен учител в Неврокоп, но поради Балканската война заема поста едва през януари 1913 година, когато градът вече е зает от Българската армия. Липошлиев заварва училищните помещения заети от войската, което на практика било довело до прекратяване на учебния процес и настоява за освобождаването им. За един месец в Неврокоп училищата са затваряни от военните четири пъти, като такова е и положението в Мехомия.

Умира през 1945 година в София.

Роден е Лазар Добрич, български цирков артист

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес