X
 
 

Цар Калоян разгромява Латинската империя

6794 3
photo of Цар Калоян разгромява Латинската империя

1205 г.

Битката при Адрианопол от 14 април 1205 г. е сблъсък между българска армия, водена от цар Калоян, и кръстоносци от Латинската империя, начело с император Балдуин I. Тя е спечелена от българите след успешна засада.

В битката цар Калоян разгромява рицарите и пленява императора им, който е затворен на върха на една кула в крепостта Царевец. Около 300 рицари са убити, а император Балдуин по-късно умира в плен.

Шогунатът в Япония е премахнат

Шогун е военен чин и историческа титла в Средновековна Япония. Рангът е равен на генералисимус, най-високия чин в армията. Като титла...

Победата на Калоян слага край на опитите на западните рицари да завладеят Балканите. Година по-рано потеглилите уж към Ерусалим войски на IV кръстоносен поход превземат столицата на Византийската империя - Константинопол, и върху руините й създават свое кралство, помпозно наречено Латинска империя. Византийският император бяга в град Никея в Мала Азия, а в Епир и Трапезунд са създадени самостоятелни гръцки държавици.

Превземайки Константинопол, западните рицари предявяват претенции към целите Балкани под знамето на борбата със схизматиците и започват постепенното му завоюване. До края на 1204 г. те слагат ръка върху Солун, Пелопонес, Атика и по-голямата част от гръцките острови и единственият им сериозен враг остава българската държава.

Калоян междувременно прави силен политически ход, като сключва уния с папа Инокентий III и формално преминава към западната църква, с което обезсмисля претенциите на латините за борба със схизматиците отвъд Стара планина.

В началото на 1205 г. той сключва и сделка с гръцките феодали в Тракия, които се вдигат на въстание срещу Латинската империя. Рицарите, водени от император Балдуин Фландърски, поемат към Адрианопол, за да го потушат, а там ги чакат българските войски, подкрепени от леката куманска конница. Латините се втурват срещу тях без подготовка и са увлечени в предварително подготвените капани. Разгромът им е пълен. Малцина оцеляват, а императорът е пленен и отведен в Търново, където няколко месеца по-късно умира при неясни обстоятелства. Победата на българските войски бележи края на латинското разширяване на Балканите, но западни държавици съществуват на полуострова чак до турското завоевание през XIV-XV век. Две години след победата при Адрианопол цар Калоян е убит под стените на Солун.

В Космоса полита първият български космонавт Георги Иванов

Георги Иванов Иванов (рождено име Георги Иванов Какалов) е български офицер, генерал-лейтенант. Първи български космонавт. Народен ...

Източник: Уикипедия

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

3 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • 14.4.1925 г. москва опитва да убие цар Борис III 1 14.4.1925 г. москва опитва да убие цар Борис III преди 1 година Профил на трол?
  кървавия московски Интернационал на болшевишка Русия открито проповядва борба против българската държава - стратегията е терор с много кръв - много убийства, заговори и атентати -десетилетия страната ни е на едно от водещите места в световната история по политически убийства и атентати. Обект на нападения са от политическия, военен и обществен елит на България, но са нападали и обикновени хора виж още ›› . Цел на терористите е пролетаризиране на населението и въоръжена съпротива срещу правителството. Коминтерна Е ИЗГРАДЕН СЪС строгата централизация, желязната дисциплина(ИЛИ СМЪРТ) и пълна липса на самостоятелност на отделните национални КОМУНИСТ.партии, Ръководната роля -организационна и финансова Е НА БОЛШЕВИШКА РусИЯ.В ТЕРОРИСТИЧНАта дейност на Коминтерна в България са ангажирани всички специални служби като ЧК, ГПУ, КГБ, НКВД и ГРУ - до атентата в софийския храм „Св. Неделя”, БКП вкарва страната в най-сериозната политическа криза в борбата си по пътя към властта с всички главно непозволени средства - целта е превръщане на България в болшевишки сателит(на москва й трябва излаз на Средиземно море) - На 13 февруари 1925 г., вечерта на сред София е убит професор Никола Минев - забележителен български учен, виден публицист и общественик .Убийството е планирано от московския интернационал като задача на ЦК на БКП - още декември 1924 г. Целта е с убийството на значима личност от българското общество да се съберат на едно място на опело в столичния храм Св Неделя – цар, правителство, политически, научни, културни и военни дейци и видни граждани, за да бъдат избити всички с предварително струпано огромно количество взрив там. Но тогава не успяват да извършат зловещото си дело
 • Анонимен 1.1 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  в москва подготвят лично цаpят да бъде ликвидиpан, за да cе cъздаде хаос в дъpжавата и се извърши болшевишкия преврат.В дните около Великден 1925 год. комунистите се активизират(руснаците планират терора с/у България винаги на християнски празници - внушението е че българите Бог ГИ НАКАЗВА, ЗАЩОТО СА НЕДОСТОЙНИ ДА ИМАТ ДЪРЖАВА) извършват серия атентати Правят засада на цар Борис III в прох виж още ›› ода Арабаконак СРЕЩУ ЦАРСКИЯ АВТОМОБИЛ хвърляТ две бомби, но е много далеч. Шофьорът се опитва да обърне колата , за да избягат, но се блъсва в телеграфен стълб и се преобръща.цАРЯТ и 3-мата му спътници залягат зад нея. Започва престрелка. Ентомолога проф.Делчо Илчев и шофьора на колата главНИЯ ЦАРСКИ ловджия Петър Котев са убити. оТ ЗАВОЯ междувременно на мястото на покушението СЕ появява автобусът по линията Орхание - Пловдив. шофьорът на автобуса отчаяно се мъчи да обърне назад. В паника от изстрелите, пътниците скачат и се разбягват.Тогава Борис III хуква към автобуса и успява да се промъкне до шофьорската седалка, сам сяда зад волана и обръща към Орхание. По пътя събира слезлите пътници. В Орхание царят вика помощ И С един взвод войници се връща на мястото на засадата. Междувременно ротмистър Стаматов, който остава последен да го прикрива, след отдалечаването на автобуса сам се изтегля. Нападателите СА ограбили царския автомобил и избягали
  : 4 !
 • Анонимен 1.2 Анонимен преди 1 година Профил на трол?
  покушението срещу царя е неуспешно. Не без значение е неговият боен опит. Той ефективно участва в Първата световна война като офицер за свръзка, за разлика от други престолонаследници, които са из щабовете. И при престрелката с платените руски терористи и при хвърлените от тях бомби, царят НЕ губи самообладание,като спасява себе си и ужасените пътници. НО В АТЕНТАТА двама от неговите спътници и виж още ›› лични приятели са убити. На същия ден в София е руски терористи застрелват ген. Константин Георгиев - КОМИНТЕРСКИТЕ СЦЕНАРИСТИ СЕ ПРЕЗАСТРАХОВАТ ТОЯ ПЪТ- В ЦЪРКВАТА ВЕЧЕ ЧАКАТ 25 кг ВЗРИВ -НА МОСКВА Й ТРЯБВА ОПЕЛО НА КОЕТО ДА ПРИСЪСТВА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНЕРАЛИТЕТ И ПОЛИТ. ЕЛИТ) дни по-късно, по време на ОПЕЛОТО МУ, комунистите извършват атентата в църквата Света Неделя, най-големия терористичен акт в историята на България - на 16 Април – на връх Великден - на опелото присъства военния, политически и културен елит на нацията и комунистите взривяват покрива на църквата над главите на събралото се множество - при това зверско кръвопролитие загиват 12 генерали, 15 полковници, 7 подполковници, 3-ма майори, 9-ма капитани - български войни сражавали се геройски за България Жертвите на този чудовищен акт са 213, а осакатените над 500.
  : 1 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

missing image
3-те зодии, които не ги бива в леглото

Оказва се, че има и такова проучване, което доказва, че зодиите имат влияние и върху представянето ни в леглото. Има 3 зодии, за които то не е блестящо....