Осветена е църквата „Възкресение Христово” в Йерусалим

11581
Осветена е църквата „Възкресение Христово” в Йерусалим

335 г.

На 13 септември 335 година е осветен един от най-величествените православни храмове в света – църквата „Възкресение Христово” в Йерусалим. В нейното тържествено откриване участват император Константин Велики, както и представители на православното духовенство. Храмът „Възкресение Христово” е едно от най-известните места, които се намират до Божи гроб. Всяка година православната църква привлича хиляди посетители от цял свят, които са отишли там, за да засвидетелстват своята вяра.

Една от причините за значимостта на йерусалимската църква „Възкресение Христово” е фактът, че на това място е разпнат Исус Христос. Храмът е построен върху свещената земя, в която е погребан Божият син. Според много исторически изследвания, това е мястото, на което се е намирал Христовият кръст и там възкръсва Исус Христос. Близо до самата църква се намира Божи гроб, Животворният кръст, както и предполагаемото Дърво на живота. Тази местност играе важна роля в християнската религия и поради тази причина още в най-древни времена се установява нужда от изграждането на религиозен храм. Първата църква на Божи гроб е създадена по инициатива на майката на Константин Велики – Елена. Според много исторически проучвания тя открива Животворния кръст, на който е разпнат Исус Христос. Елена приема това като Божи знак и убеждава сина си в необходимостта от изграждането на православна църква. Няма точни данни кога е започнат строежът на църквата „Възкресение Христово”, но от различни исторически източници става ясно, че храмът се изгражда под зоркия поглед на патриарх Макарий Йерусалимски.

Открита е пещерата Ласко във Франция

На 12 септември 1940 година е открита една от най-древните пещери в света – пещерата Ласко във Франция. Тя е известна със своите ...

През 335 година построяването на йерусалимската църква е окончателно завършено. Същата година се провежда нейното тържествено откриване, което събира представители на православното духовенство от цял свят. Храмът „Възкресение Христово” е най-величественият и голям православен храм за онова време. В структурата на самата църква е запазена част от базиликата на Витлеем. Самият факт, че близо до „Възкресение Христово” се намира Божи гроб превръща това място в още по-важно и значимо за християните. Смята се, че българите имат представителен православен храм на Божи гроб още по времето на Първата българска държава. Нашата църква се намира в близост до храма „Възкресение Христово”. Доказателство за съществуването на българска православна църква се среща в историческите записки на различни посетители на Свещения град. През вековете поддръжката на подобен храм излиза много скъпо на българската държава и в днешно време България е една от малкото страни, които не е успяла да съхрани свое представителство близо до Божи гроб. През 1989 година се поставя въпросът за български параклис на територията на Йерусалим, но държавата не излиза с официално становище. В днешно време българите са единственият православен народ, който не притежава свое духовно място в Йерусалим.

Днес храмът „Възкресение Христово” се определя като най-свещеното място в Йерусалим. Всяка година там се провежда тържествена церемония по слизането на Благодатния огън. Освен това базиликата се е превърнала в храм на латинската патриаршия на Йерусалим. Храмът „Възкресение Христово” ежегодно събира хиляди християни от цял свят. Това е едно от най-важните и свещени места според християнската религия.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com