Потъва руската атомна подводница "Курск"

85344
Потъва руската атомна подводница "Курск"

2000 г.

Атомен подводен ракетен крайцер К-141 „Курск“ е атомна подводница с крилати ракети (ПЛАРК), проект 949А (от 1986 година), шифър "Антей" (обозначение от НАТО - "Оскар-II").

Построена в град Северодвинск в 1992 година и пусната на вода през май 1994 година, приета на въоръжение в руския Северен флот на 30 декември 1994 година, в чийто плавателен състав се намира от 1995 до 2000 година. Потъва в Баренцово море на 12 август 2000 година в резултат на катастрофа.

Открит е варненският делфинариум

Варненският делфинариум се намира в северната част на Морската градина в град Варна. Открит е на 11 август 1984 година и разполага с 12...

В момента на катастрофата на борда на подводницата се намират 118 човека. Всички до един загиват. Останките на някои от тях по-късно са извадени на повърхността и погребани. По време на операцията на НАТО против Югославия през 1999 година "Курск" тайно следи американските самолетоносачи, от които се нанасят удари срещу Югославия.

В официалния доклад от 2000 страници, публикуван в 2002 от генералния прокурор на Русия, се прави заключение, че гибелта на "Курск" е предизвикана от учебно торпедо, което се взривило в торпедния отсек. Също така торпеда с пероксид водород не се използват в света повече от 50 години, а "Курск" е била нова подводница.

Други версии

Според създателите на документалния филм "Курск - подводница в мътни води", причина за гибелта на подводницата е торпедо Mk-48, изстреляно от "Мемфис" - едната от двете американски подводници, следили от близо военно-морските маневри, провеждани в момента на инцидента и в които "Курск" е участвал. Точните причини за изстрелването на торпедото са трудни за установяване, но филмът разглежда и съпоставя значителен брой документи и факти, целящи да покажат, че гибелта на "Курск" е предизвикана от торпедо, изстреляно от американска подводница.

Умира Хаджи Димитър

Димитър Николов Асенов, по-известен като Хаджи Димитър, е един от най-значимите български войводи. Загива едва 28 годишен след тежко ср...

Веднага след катастрофата, чеченски уебсайт съобщава, че взривът в подводницата е предизвикан от терорист на борда, член на екипажа от Дагестан. Предполага се, че той е взривил себе си в поддръжка на сепаратистите в Чечня. Тази версия е бързо отхвърлена.

Наред със самостоятелния взрив от торпедо, сред така наречените "пацифистки" версии, се разглежда и вариант, че "Курск" се е натъкнал на подводна мина от Втората световна война. Този сблъсък довежда до детонация на торпедото. Тази версия получава продължение в руския филм "72 метра". След излизането на официалната версия това предположение отпада от само себе си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обявени са първите награди Грами
Обявени са първите награди Грами

На 3 май 1959 г. за първи път са раздадени наградите Грами. За изключителни постижения Наградите „Грами“ (наричани и „Грамофончета“...