Родена е Джуди Гарланд

16666
Родена е Джуди Гарланд
Снимка: Getty Images/Guliver

Джуди Гарланд е американска актриса и певица, считана от мнозина за най-добрата певица от златната ера на музикалния филм в Холивуд. През 1999 г. Американският филмов институт включва Гарланд под Номер-8 в класацията на най-големите жени звезди на класическото холивудско кино.

Джуди Гарланд започва да пее и играе още в най-ранна детска възраст. На 13-годишна възраст сключва договор с Метро Голдуин Майер (Metro-Goldwyn-Mayer), след което следват малки роли в киното. През 1939 получава ролята на Дороти в „Магьосникът от Оз“ и нейната интерпретация и изпълнение на песента „Отвъд дъгата“ („Over the rainbow“) остава завинаги в златния фонд и е обявена за песен номер едно на столетието. Филмът „Магьосникът от Оз“ я прави една от най-търсените и високо платени актриси в Холивуд. Развитието на кариерата ѝ впоследствие, носи на Джуди Гарланд две номинации за Оскар. Следва напрегната работа по много филми и за да издържа на напрежението и натоварването, тя започва да приема амфетамини и други наркотици, които по-късно водят до пристрастяване и здравословни проблеми.

Лондонският симфоничен оркестър изнася първия си концерт

Лондонският симфоничен оркестър е сред най-големите оркестри в Обединеното кралство. От 1982 г. се помещава в Барбиканския център в Лон...

Сключва пет брака. Първият е с Дейвид Роз, от 1941 до 1945, завършил с развод. По време на брака ѝ с Винсент Минели от 1945 до 1952 се ражда дъщеря ѝ, бъдещата холивудска актриса Лайза Минели. Следва Сидни Луфт (от 1952 до 1965). От този брак има две деца – дъщеря Лорна и син Джозеф (Джоуи). През следващите две години е омъжена за Марк Херон, и в годината на смъртта си за Мики Дийнс. Има записи в дует с дъщеря си Лайза Минели.

В последните години от живота си преживява драстични промени в теглото, много лични проблеми и силно пристрастяване към наркотиците. Официалната версия за смъртта ѝ е приемане на голяма доза наркотици.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Атанас Натев, български философ

Родена е Христина Морфова

Роден е Димитър Шойлев

Международен Ден на Земята

Родена е Шарлот Бронте

Христо Проданов става първият български алпинист, който изкачва връх Еверест

Открита е Казанлъшката гробница

Състои се премиерата на българския игрален филм "Първи урок"

Роден е Веселин Стоянов, български композитор

Атентатът в църквата "Св. Неделя"

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Атанас Натев,  български философ
Роден е Атанас Натев, български философ

На 25 април 1929 г. е роден Атанас Василев Натев, български философ, изкуствовед, литературен теоретик. Член-кореспондент на Българската академия...