Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

7599
Сър Уилям Хершел открива планетата Уран
Снимка: iStock

Уран е седмата планета от Слънчевата система. Тя има третия по размер планетарен радиус и четвърта по големина планетарна маса в Слънчевата система.

Въпреки че е видима с невъоръжено око, подобно на петте класически планети, Уран не е наблюдавана от древните астрономи заради мъжделивостта около планетата. Сър Уилям Хершел оповестява откритието на планетата на 13 март 1781 година, с което разширява границите на познатата Слънчева система за пръв път в модерната история. Това е първата открита планета с помощта на телескоп.

Уран и Нептун имат сходна структура и химичен състав, които се различават от тези при големите газови гиганти Сатурн и Юпитер. Поради тази причина учените често ги поставят в различен клас, наречен „ледени гиганти“. Атмосферата на Уран е подобна на Юпитер и Сатурн в нейния първичен състав – основно водород и хелий, но съдържа повече вода, амоняк и метан както и следи от други въглеводороди. Това е най-студената планетарна атмосфера в Слънчевата система, с минимална температура от 49 К (-224 °С) и има сложна слоеста облачна структура, съдържаща основно вода в най-ниските облаци и метан в най-горния слой облаци. Вътрешността на Уран е съставена главно от лед и скала. 

Подобно на другите гигантски планети, Уран има пръстенна система, магнитосфера и многобройни луни. Системата има уникална конфигурация, защото нейната ос на въртене е наклонена настрани, почти в равнината на неговата слънчева орбита. Следователно северният и южният му полюс лежат там, където повечето други планети имат своя екватор. През 1986 г. изображенията от Voyager 2 показват Уран като почти безлична планета във видимата светлина, без облаците или бурите, свързани с другите гигантски планети. Наблюденията от Земята показват сезонна промяна и повишена метеорологична активност, когато Уран достигна равноденствието си през 2007 г. Скоростите на вятъра могат да достигнат 250 m/s (900 km/h).

Уран е единствената планета, чието име произлиза пряко от фигура от древногръцката митология, от латинизираната версия на гръцкия бог на небето Уран (Αρανός). 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Родена е Йорданка Филаретова

Родена е Криста Волф

Роден е Ото Грос, австрийски психоаналитик и психиатър

Роден е Ами Буе, геолог, географ, картограф и етнограф

Роден е Асен Петров, български хирург, учен и преподавател

Роден е Йохан Щраус, австрийски композитор (ВИДЕО)

Сър Уилям Хершел открива планетата Уран

Тим Бърнърс-Лий представя идеята си за World Wide Web

Роден е Астор Пиацола (ВИДЕО)

Астрономи от НАСА откриват пръстените на Уран

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com