Вашко Да Гама тръгва към Индия

29557
Вашко Да Гама тръгва към Индия
1497

На тази дата прочутият португалски мореплавател Вашко Да Гама започва първото европейско плаване по море към Индия.

Експедицията тръгва от Лисабон покрай западните брегове на Африка и първо стига до бреговете на Сиера Леоне. За да избегне противните ветрове и течения край бреговете на Екваториална и Южна Африка, Да Гама повежда флотилията на югозапад, а след пресичането на Екватора, корабите завиват на югоизток. След почти четиримесечно плаване на 1 ноември 1497 португалците виждат на изток земя, а след три дни влизат в залива Сент Хелина и откриват устието на река Грейт Берг. Моряците слизат на брега и установяват контакт с местните бушмени. След няколко дни се стига до схватка с аборигените и са убити няколко от тях, след което флотилията вдига котва, минава покрай нос Добра Надежда, заобикаля южната част на Африка Африка и акостира в залива Мосъл Бей, в който през 1488 е спрял и Бартулумеу Диаш. Този път португалците се отнасят мирно към местното население и започва усилена търговия.

Умира Момчил войвода

Момчил войвода или Момчил юнак е български феодален владетел в Родопите, живял през XIV век. Войн с внушителна физика, който е водил...

След като напуска залива Мосъл Бей ескадрата навлиза в Индийския океан и продължава бавно на североизток, заради насрещното Мозамбикско течение. На 11 януари 1498 флотилията спира в устието на неизвестна река и там португалците установяват, че страната е гъсто заселена с познати на тях племена и с език сходен с този от устието на река Конго. На 25 януари корабите отново хвърлят котва. Тук португалците се срещат с племена, които притежават арабски и индийски стоки и да Гама установява, че приближават Индия. Зарадван от тази информация Да Гама заповядва да се постави специален каменен стълб (падран) с кралския герб и надписи. Повече от месец португалците прекарват на брега и ремонтират корабите. Голяма част от моряците се разболяват от скорбут и смъртността сред тях е голяма. На 24 февруари 1498 флотилията отплава, продължава на север и след пет дни достига до пристанището Мозамбик. Това пристанище е ежегодно посещавано от арабски едномачтови кораби (доу) и товарят от там главно роби, злато и слонова кост. Чрез местния шейх Да Гама наема двама арабски лоцмани, но арабските търговци бързо усещат у пришълците опасните конкуренти и дружелюбните отношения скоро се сменят с враждебни.

 

На 1 април 1498 флотилията отплава от Мозамбик на север. Португалците не се доверяват особено на арабските лоцмани и пленяват край брега малък ветроходен кораб и разпитват стопанина му, за да получат по-точни сведения за по-нататъшното плаване. След седмица флотилията влиза в пристанището на Момбаса (сега град в Кения), където по това време управлява могъщ шейх. Той е един от големите търговци на роби и слонова кост и усеща в португалците сериозни съперници - затова замисля заговор за отстраняването им. На следващия ден, когато корабите навлизат в пристанището, арабските лоцмани на борда, скачат във водата и с плуване се добират до брега. Разбирайки, че управителят на Момбаса замисля заговор, Да Гама продължава на север покрай брега и на 14 април 1498 флотилията хвърля котва в пристанището на Малинди.

Местния шейх дружелюбно посреща португалците, тъй като самият той враждува с Момбаса. Той сключва с тях съюз против общия враг и им дава надеждния лоцман Ахмед ибн Маджиб, който е длъжен да ги заведе до Югозападна Индия. Заедно с него флотилията вдига котва на 24 април от Малинди, взема курс на североизток и, ползвайки попътните мусони на 17 май 1498 португалците достигат до индийските брегове. Там Ибн Маджиб заповядва да завият на юг и след тридневно плаване, като изминават около 100 км, на 20 май 1498 корабите хвърлят котва срещу индийския град Каликут. Тогава стария лоцман, малко преди да се прости с Вашко да Гама, отива при адмирала и казва: "Ето я страната, към която Вие се стремите".

Петър Младенов подава оставка заради фразата "Танковете да дойдат"

Петър Тошев Младенов е политик от Българската комунистическа партия, включително държавен глава на Народна република България - последе...

Завръщането на Да Гама в родината трае година и 20 дни, като по пътя обратно той преживява пиратско нападение, изгаря един от корабите си защото има твърде малко екипаж, а транспортният му кораб също пада жертва, но няма исторически сведения кога и къде. В Лисабон Да Гама се връща само с два кораба от общо четири и с по-малко от половината екипаж, с който тръгва.

Експедицията изяснява, какви огромни изгоди може да донесе за тях непосредствената морска търговия с Индия при съответната икономическа, политическа и военна организация. Откритият за европейците морски път за Индия е едно от великите събития в историята на световната търговия. До прокопаването на Суецкия канал (1869 г.) основната търговска артерия от Европа до страните от Индийския океан и Китай преминава покрай нос Добра Надежда. Португалия, държаща в свои ръце "ключа към източните морета", става през XVI в. силна морска държава, завоюва монопола на търговията с Южна и Източна Азия и го удържа близо 90 години – до разгрома на "Непобедимата армада" (1588 г.).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com