За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат

4435
За първи път Еверест е изкачен без кислороден апарат
Снимка: Pixabay

Райнхолд Меснер е известен алпинист, пътешественик и изследовател от Южен Тирол, Италия.

Меснер прави първото изкачване на връх Еверест без кислороден апарат, заедно с Петер Хабелер (май 1978 г.). Той е и първият човек, изкачил сам Еверест – при това за пръв път в чист алпийски стил, за пръв път в следмусонния сезон и, разбира се, без допълнителен кислород (август 1980 г.). Първият алпинист в света, изкачил всичките 14 осемхилядници (1970 – 1986), всички без допълнителен кислород, някои от тях по нови маршрути; на четири осемхилядници е бил по два пъти. Автор е на над 80 книги.

Роден е Йоханес Брамс

Йоханес Брамс е германски композитор, пианист и диригент, един от водещите представители на романтизма в музиката. Роден в Хамбург в л...

Роден е през 1944 г. в Бресаноне, но израства във Фунес – селце в алпийска долина в Южен Тирол (Северна Италия). Баща му Йозеф Меснер е учител и се е занимавал с алпинизъм, а майка му Мария Трой получила добро образование и всявала респект и спокойствие в семейството. Прави първото си изкачване на петгодишна възраст заедно с баща си. По-късно завършва техникум по земемерство и геодезия в Болцано. През 1969 г. вече е дипломиран архитект и преподава математика в местно училище.

От юни 1999 до 2004 година Меснер е депутат в Европейския парламент от групата на „Зелените“ (Европейски свободен алианс в Европейския парламент). Като депутат участва в Комисията по Регионална политика, транспорт и туризъм и в Комисията по земеделие и развитие на селските райони, член е на Делегацията за връзки със страните от Южна Азия и на Южноазиатската асоциация за регионално сътрудничество.

Важна част от обществената дейност на Меснер е свързана с разработването на концепцията за група от няколко планински музея (Messner Mountain Museum). През юни 2002 е открит първият – Планинският музей на Меснер „Доломити“. Функционират 5 музея, всеки от които е посветен на различни аспекти на взаимоотношенията човек-планина.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ХРОНИКИ:

Роден е Ян Амос Коменски

Роден е Андрю Бел

Роден е Христо Бояджиев, български художник

Роден е Бела Барток, унгарски композитор

Гърция е провъзгласена за република

Роден е Ерих Фром, германски психолог

Венеция обявява своята независимост

Състои се премиерата на българския игрален филм "Мъже в командировка"

Тунис придобива независимост от Франция

Родена е Йорданка Филаретова

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Роден е Ян Амос Коменски
Роден е Ян Амос Коменски

На 28 март 1592 г. е роден Ян Амос Коменски. От Моравия Роден е на 28 март 1592 г. в Моравия, най-вероятно в село Нивнице (други 2 селища се споменават...