Носителката на Оскар Мишел Йео: Жените не са по-слабият пол, не ни поставяйте в рамка

2522
Носителката на Оскар Мишел Йео: Жените не са по-слабият пол, не ни поставяйте в рамка
Снимка: Getty Images

Носителката на "Оскар" Мишел Йео говори за разнообразието и овластяването на жените в развлекателната индустрия, като заяви пред репортери в Куала Лумпур, че "никога не трябва да позволяваме на някого да ни поставя в рамка".

На първата си пресконференция в родината си след историческата си победа за най-добра актриса малайзийската звезда се върна към темите, които бяха основна част от интервютата ѝ през сезона на наградите. Липсата на азиатско представителство на най-високо ниво в Холивуд беше често споменавана от нея по време на изявленията й пред пресата.

"Бях благословена, че непрекъснато имах възможност да работя с много интересни, много разнообразни и много напредничави режисьори. Това ми даде възможност да се боря за това, в което наистина вярвам: представителство, разнообразие, особено овластяване на жените", каза тя. "Не вярвам, че само защото сме жени, сме по-слаб пол... Никога не трябва да позволяваме на някого да ни поставя в рамка", съобщава АФП, цитирани от БГНЕС.

Спечелването на "Оскар" за най-добра актриса - като първата азиатка в историята - "представлява толкова много за много от нас", продължи Йео и добави, че "е чула вика на радост и щастие по целия свят до Лос Анджелис" след победата си.

ОЩЕ: Мишел Йео и Брендън Фрейзър с "Оскар" за главна женска и мъжка роля

Актрисата Мишел Йео ще получи специална награда в Кан

Два месеца след като спечели "Оскар" за главна женска роля - първият, присъден на азиатска актриса, Мишел Йео ще получи наградата "Жени...

Йео получи наградата за ролята си като Евелин Уанг, китайско-американска собственичка на пералня, която се справя със семейни сътресения, докато се бори с междупространствен злодей в научно-фантастичната екшън комедия "Всичко навсякъде наведнъж".

Запитана за съветите си към младите хора, тя каза: "Не се превръщайте в мен, бъдете себе си... Вярвам, че ще бъдете по-добри."

60-годишната холивудска ветеранка е родена от китайско-малайзийски родители в северния град Ипох. Още като дете тя започва да се занимава с танци и специализира в балета, който изучава в Англия. Филмовата биография на Йео се простира от 80-те години на миналия век, но пробивът ѝ в Холивуд идва, когато е избрана за първото етническо китайско момиче на Бонд във "Винаги ще има утре" от 1997 г., партнирайки на Пиърс Броснан.

Тя участва и в отличения с "Оскар" филм за бойни изкуства от 2000 г. "Тигър и дракон", в драмата от 2005 г. "Мемоарите на една гейша" и в романтичната комедия от 2018 г. "Луди богати азиатци".

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КИНО:

Връчиха наградите на СБФД: Вижте кои са победителите

Нов сериал за големите български дарители тръгва по БНТ1

Рекорден брой гледания на трейлъра на "Гунди - Легенда за любовта" (ВИДЕО)

Връчват наградите на Националния фестивал на българското кино "Васил Гендов"

Заслужено отличие: Мерил Стрийп получи "Златната палма" в Кан

Откриват филмовия фестивал в Кан (ВИДЕО)

Фестивал на китайското кино ще се проведе в две кина в София

Вход свободен, концерт и лятно кино в Нощта на музеите в НВИМ

Почина известен режисьор

Доналд Тръмп, #MeToo и по-мрачни сюжети: Броени дни до филмовия фестивал в Кан

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com