Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?

17985
Кой създаде тъмната материя и тъмната енергия?
Снимка: Pablo Carlos Budassi / CC-BY-SA-4.0

Според нова теория цивилизациите във Вселената могат да достигат такова ниво на развитие, че да започнат да променят основните закони на физиката. Астрофизикът Адам Франк от университета в Рочестър, който търси техносигнатури на извънземни цивилизации с подкрепата на НАСА, смята, че може би трябва да започнем да мислим нестандартно по отношение на разбирането на Вселената и нейните закони, пише Big Think.

В своята статия ученият се е опитал да намери отговори на въпросите: Може ли да съществуват ограничения за развитието на технологиите? Може ли разумна цивилизация във Вселената да стане толкова напреднала, че да промени законите на физиката? Възможно ли е самите физични закони да ограничават това, което една цивилизация може да изобрети, и да създадат граница за нейното развитие?

Различни видове цивилизации във Вселената

Според Скалата на Кардашев теоретично във Вселената съществуват 3 вида цивилизации, които могат да достигнат едно или друго ниво на развитие.

"Но съществуват ли цивилизации от IV и V тип? Има ли някакви ограничения за развитието на технологиите в цивилизациите? Това са много интересни въпроси, на които все още е трудно да се отговори", казва Франк.

В скалата на Кардашев технологичното ниво на всички видове цивилизации във Вселената зависи от това колко енергия може да изразходва всеки разумен вид. Но всички тези цивилизации се подчиняват, подобно на нас, на познатите закони на физиката.

Вселената може да спре да се разширява "удивително скоро"

"Но какво, ако една цивилизация стане толкова напреднала, че може да промени законите на физиката? Тази цивилизация би излязла далеч извън рамките на простото събиране на енергия. Тук си струва да си припомним изследването на астрофизика Кейлъб Шарф през 2016 г.", допълва ученият.

Тъмна материя и тъмна енергия

Кейлъб Шарф издига теорията, че някакъв вид извънземна цивилизация може да стои зад появата на тъмната материя – мистериозна субстанция, за която учените предполагат, че съставлява от по-голямата част от Вселената. Шарф предполага, че тази тъмна материя е резултат от изкуствената намеса на много напреднала извънземна цивилизация.

Шарф също така предполага, че високо развита цивилизация стои и зад появата на тъмната енергия. Сега се смята, че тъмната енергия влияе върху ускорението на Вселената. Ученият излага теорията, че тази цивилизация специално разширява Вселената, за да избегне нейния хаос и смърт.

Законите на физиката могат да се променят

Адам Франк доразвива теорията на Шарф и предполага, че напреднали извънземни цивилизации могат да променят законите на физиката така, както им е необходимо.

"Какво, ако всъщност има много закони на физиката, но еволюцията избира тези, които разумните същества могат да спазват? И в същото време може би разумните видове могат също сами да избират подходящите им закони на физиката. Тези цивилизации например могат да променят самото разбиране за пространството и времето и по този начин да създадат комфортна Вселена за своя живот“, казва ученият.

Рядка книга на астронома Хюйгенс от XVII век предсказва извънземен живот

По думите му теоретично това е възможно, макар и да изглежда като най-безумна научна фантастика.

„Също е възможно, и това е по-вероятно, че съвременната физика налага строги ограничения на разумните видове и техните възможности. Тези ограничения могат да сдържат технологичното развитие така, че то да спре дълго преди момента, който може да си въобрази научната фантастика. В този смисъл например вероятно е просто невъзможно да се заобиколят ограниченията, налагани от скоростта на светлината, и преминаването на разстоянията между звездите винаги ще бъде изключително сложно и скъпо дело“, заключава астрофизикът.

ВИЖТЕ ОЩЕ: Следи от тор: Как телескопът „Джеймс Уеб“ ще открива извънземни фермери

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КОСМОС:

Защо е толкова трудно да изпратим хора отново на Луната?

Решаващо развитие тласка инженерите към пътуване, по-бързо от светлината

НАСА откри гладко като стъкло езеро на юпитеровия спътник Йо (ВИДЕО)

Промяна в прогнозата - силна магнитна буря за 22 април 2024 г.

Магнитни бури за седмицата 22-28 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Непозната планета в Слънчевата система: учени твърдят, че са открили доказателства

Недалеч от Земята е открита черна дупка с рекордна маса в нашата Галактика

Учени разкриха тайната на "сърцето" на Плутон

Големият взрив е мит. Вселената няма нито начало, нито край – според противоречива теория

Магнитни бури за седмицата 15-21 април 2024 година: Прогноза от САЩ (ГРАФИКА)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Космос