Няма да има дело и виновни за трагедията на АМ "Струма", твърди бивш шеф на КАТ (ВИДЕО)

3885
Няма да има дело и виновни за трагедията на АМ "Струма", твърди бивш шеф на КАТ (ВИДЕО)
Снимка: БГНЕС

Съдебно дело за случилото се на АМ "Струма" няма да има. В това е убеден бившият началник на КАТ и председател на Института по пътна безопасност Богдан Милчев.

Пред камерата на Actualno.com г-н Милчев заяви следното – и двете версии, които се разследват, не предполагат да бъде обвинен някой друг извън шофьора. Първата е именно негова грешка, а втората е внезапно възникнала техническа неизправност. Шофьорът не е жив, съответно дори първата версия да се потвърди, няма да има кой да бъде съден. При втората е ясно, че отговорност не може да бъде търсена на никого.

Случаят е под надзора на Окръжната прокуратура в Перник, като има разпределение и към Върховната касационна прокуратура, защото става въпрос за чужди граждани.

Милчев коментира и данните от Държавната агенция за безопасност относно участъка на АМ "Струма", където стана катастрофата. Милчев набляга на следното - че агенцията говори за времеви период, в който в този участък има само леки произшествия, без пострадали. Но ако разглежданият период бъде увеличен – например 5 години назад, вече има над 20 катастрофи, някои от които със загинали.

ВИДЕО АНАЛИЗ НА ПЪТНАТА ОТСЕЧКА, КЪДЕТО СТАНА КАТАСТРОФАТА!

В България няма кой да управлява риска от катастрофи, счита експертът. Той напомня, че след случилото се при Своге, беше създадена Държавната агенция "Безопасност на движението по пътищата” с главна цел да идентифицира рисковете от пътнотранспортни произшествия и да ги намали, така че след 10-11 леки да не следва тежко.

"Обаче в България абсолютно никой не разбира от тази работа на управление на риска, защото тези, които трябваше да го управляват, по телевизията ни съобщават, че те нямали данни, че трябвали да направят нещо, защото нямало умрели. Те чакат да умрат хората, за да отидат и да направят интервенция и да проверят пътя, а преди това имат индикатор, по който могат да се ръководят и да установяват рисковете в цялата транспортна система. По наши данни има над 1 500 подобни места като това на автомагистрала "Струма", в които има множество леки ПТП-та и е въпрос на време да се случи следващото Своге, следващата Струма", заяви Милчев пред Actualno.com.

КОИ СА ЧЕРНИТЕ ПЪТИЩА НА БЪЛГАРИЯ

"Именно това е големият въпрос, който ние поставяме в Института по пътна безопасност - има ли пилот в самолета на пътната безопасност. Отговорът е "Не, в момента няма". Настояваме и искаме премиерът Янев да приеме експертите по пътна безопасност, за да му представим цялостна концепция за оценка на риска, защото неговите служители, които той изпрати по телевизията, поради незнание заблуждават него и обществото, че е извършен анализ на риска от тази агенция. Не можеш да анализираш нещо, което не си идентифицирал", категоричен е Милчев.

Още: Заблуда на шофьора, превишена скорост и разлив на гориво - причини за катастрофата на АМ "Струма"

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Стрелба край Цалапица, има задържани

Хванат в крачка: Крадец скочи от терасата в Плевен

Агресия на пътя: Шофьор замери жена със запалена цигара и я хвана за врата в Софи

Мъжът ѝ я замерил с порцеланова чиния: Жена е с порезни рани

Засякоха шофьори, карали с 90 км/ч над ограничението в Сливенско

Започна дело за крупна измама с пенсионни вноски в Пловдив

"Дано смъртта ми е лека": 4 години от убийството на Милен Цветков

Опразниха кошарата на човека: Откраднаха овце и агнета във Врачанско

Задържаха руски гражданин в Бургас – ето защо

Пуснаха от ареста обвинения за поругаването на гроба на патриарха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com