Окончателно: ВАС осъди в-к „Труд“ за хомофобска руска пропаганда

2936
Окончателно: ВАС осъди в-к „Труд“ за хомофобска руска пропаганда
Снимка: iStock/Guliver

С окончателно решение Върховният административен съд (ВАС) осъди вестник „Труд“ и издателя му Петьо Блъсков за публикуването на преводна руска статия, пропагандираща омраза към гей хората.

Делото, образувано по жалба на ЛГБТИ активиста Радослав Стоянов от Българския хелзинкски комитет (БХК), се отнася до преводен материал от РИА “Новости”, публикуван от вестника през септември 2019 г. със заглавие „Педерастите в САЩ бият тревога“. Статията прави общ обзор на влошаващия се обществен климат спрямо нехетеросексуалните хора в САЩ под управлението на администрацията на президента Доналд Тръмп. В същото време публикацията алармира как гей хората участват в политическия и обществен живот, което е окачествено като „зараза“. За пример се сочи, че гей хора заемат преподавателски позиции в академичната общност. Статията ясно прокарва внушението, че гей хората са „извратени“ и поради това – опасни за децата. По техен адрес са ползвани епитети като „педерасти“, „содомоти“ и „перверзници“. Статията дори обяснява, че осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека срещу Руската федерация са продукт на работещи там „перверзници“. С тези процеси статията свързва Истанбулската конвенция и законодателството срещу домашното насилие, което целяло „унищожаването на семейството“ – тези, широко лансирани и у нас.

ОЩЕ: Карбовски: Не съм осъждан за реч на омразата (ВИДЕО)

През ноември 2021 г. Комисията за защита от дискриминация се произнесе с решение срещу в-к „Труд“ и издателя му Петьо Блъсков, като ги задължи да въведат вътрешен механизъм за самоконтрол и недопускане на дискриминация, с който да бъдат запознати всички служители на медията; да докладват на Комисията за резултатите в 30-дневен срок; и да премахнат статията от електронното съдържание на вестника.

По жалба на “Труд” през юли 2022 г. Административен съд София-град потвърди решението на Комисията, но от медията отново обжалваха.

БХК с реакция за спирането на прожекция от привърженици на "Възраждане"

Български хелзински комитет изпрати отворено писмо, адресирано до кмета на столицата Йорданка Фандъкова, директора на Столичната дирекц...

В решението си от вчера върховните съдии потвърждават становището на първоинстанционният съд. Те установяват, че с изразите „педерасти“, „содомоти“ и „перверзници“ недвусмислено се насажда враждебност, нетърпимост, непоносимост и изключване на гей хората. Съдиите подчертават, че изразите „не засягат конкретно лице, а цяла група лица“.

Върховните съдии посочват, че свободата на словото не е абсолютна и че с явлението, известно като „реч на омразата“, се накърнява доброто име и достойнството на личността и се създава принизяваща, унизителна, обидна или застрашителна среда.

„От 2018 г. насам България е подложена на системна пропагандна кампания против правата на ЛГБТИ хората и против правата на жените“, коментира Радослав Стоянов от БХК.

„Тази статия е пример за развихрянето на кампания, която представя гей хората като педофили, а Истанбулската конвенция като сатанински инструмент за смяната на пола на всекиго. Лъжата за „джендър идеология“ не подмина Конституционния съд, а една партия организира сега и референдум въз основа на тази лъжа. Решението на върховните съдии връща надеждата за нормалност и законност по отношение на защитата на ЛГБТИ хората от дискриминация. Общественият дебат по такива въпроси трябва да се води с приличие“, допълни още Стоянов.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от КРИМИ:

Как се развиват делата за клевета в Народния театър

Пиян шофьор предизвика катастрофа с пострадали в Казанлък

Хванаха жена, купувала скъпи телефони с чужди карти (СНИМКА)

Окрал казино, но вместо пари взел тръби: Арестуваха мъж в Камено

Инвалидни пенсии за над 100 000 лева: Две жени лъгали държавата с години

Добавил си 8 години стаж: Мъж опита да излъже НОИ в Кърджали

Жена е в болница след домашно насилие в Благоевградско

Мними гадателки основаха първата ясновидска къща у нас

По инициатива на ДАНС: Международна операция ще пресича контрабандни канали

Разбивал наред: Хванаха мъж, повредил 7 автомобила във Враца

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com