6 съвета за здравословно хранене при диабет

23811
6 съвета за здравословно хранене при диабет
Снимка: Thinkstock

Диабетът е заболяване, нуждаещо се от адекватно лечение и контрол. Недобре контролираният диабет оказва негативно влияние на тъканите и органите, влошава оралното здраве, може да доведе до шум в ушите, световъртеж, проблеми със слуха, кожни язви, диабетно стъпало, увреждане на сърдечно-съдовата система, ампутация и дори диабетна кома. Това налага осъществяване на чести медицински консултации на болните с диабет, контрол над заболяването и промяна в начина на живот, за да се облекчи и поддържа максимално добро състоянието на пациента. Една от най-значимите промени в ежедневието освен отказ от тютюнопушене и алкохол е промяна на режима на хранене, адаптирането му към заболяването и заместването на вредните и неподходящи храни с пълноценни, спомагащи за овладяване на диабета и профилактика на усложненията му.

Полезни храни за болните от диабет

Назоваха ранен признак на диабет, който се проявява през нощта

Непрекъснато високата захар в кръвта води до различни усложнения в човешкия организъм, някои от които се оказват необратими. Въпреки че...

Първо ви съветваме да се обърнете към лекуващия си лекар и да обсъдите промените в менюто си, тъй като всеки човек е различна вселена, няма две еднакви състояния при диабет, а и е възможно да имате други хронични заболявания освен основното. След консултация със специалист може да преминете към нашите съвети за здравословно хранене при диабет.

  1. Важно е да увеличите броя на храненията, като разпределите дневните количества в поне 5-6 хранения. Това не означава да ядете повече, добавяйки закуски между основните хранения, а да хапвате малко, но често. Предвидете лека закуска преди сън, това е важно за поддържане на кръвната захар нормална и за избягване на рязък спад рано сутринта.
  2. Заменете бързите въглехидрати със сложни. Не е въпрос да изключите от менюто си напълно въглехидратите, а да замените сладките и тестени храни с такива със сложни въглехидрати и фибри, тъй като първите предизвикват рязък скок на кръвната захар и са напълно неподходящи за хора, страдащи  от диабет.
  3. Увеличете количеството на консумираните белтъчини – млечни продукти, месо. Те са ценни източници на енергия и хранителни вещества за страдащите от диабет. Добавете постно месо, риба, яйца и зеленчуци и се насладете на меню, което е съставено предимно от протеини.
  4. Внимавайте с продуктите и храните с добавена захар. Лютеницата е пример за такава храна. Четете етикетите внимателно, за да знаете какво количество поемате на ден. Ако не ви е разрешена консумацията на захар, търсете храни със здравословни подсладители, които не са с изкуствен, а с естествен произход и са подходящи за диабетици. Някои от изкуствените подсладители са по-вредни за здравето от самата захар. Предпочитайте пресни плодове пред бяла захар.
  5. Заместете наситените мазнини със здравословни. Отказът от консумация на наситени мазнини ще допринесе за здравето на съдовете, които често за засегнати от диабета. Друг бонус ще е по-лесният контрол над нивата на холестерол в кръвта и като цяло подобряване на общото здравословно състояние.
  6. Останете добре хидратирани. Пийте достатъчно течности като за предпочитане са чиста вода, неподсладен чай, мляко или прясно изцеден несладък плод. Водата трябва да бъде най-консумираната от вас напитка, с кафето следва да внимавате, а сладките и алкохолни напитки – да избягвате, за да подобрите здравето си.

 

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Какво се дава на лазарките по традиция?

Как лесно да познаем чистия мед?

Урок по Лазаруване – какво прави всяка девойка на Лазаровден?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com