Богати на протеини зеленчуци, които да добавите към менюто си

3330
Богати на протеини зеленчуци, които да добавите към менюто си
Снимка: silviarita / Pixabay

Получаването на достатъчно протеини от храната е съществено важно за деленето на клетките и изграждането им. Най-добрите източници на протеин са местните продукти, яйца, мляко, сирене, кашкавал, риба и морски дарове. Това обаче далеч не са единствените източници на белтъци. Сред зеленчуците определено има богати източници на протеини, които ще обогатят диетата ви. Ето и кои са те:

Спанак

Той е част от семейство Кръстоцветни. Като такъв е богат на фибри, желязо, калций, фолиева киселина, витамини К и А. Съдържа и завидно количество растителни протеини – около 5 грама за една чаша спанак.

Грах

Грахът е сред най-богатите протеини на хранителни мазнини. Той е източник на ценни фибри, витамини, минерали и въглехидрати. В чаша варен грах се съдържат около 9 грама протеини. Количеството може да варира от сорта грах.

Соя

Соята и соевите кълнове са един от първенците по наличие на растителни протеини. Неслучайно соята е една от най-използваните алтернативи на животинските продукти и като цяло се предпочита от веганите. От соята може да се приготвят най-разнообразни продукти и ястия, които да са богати на фибри и най-важното на протеини. В една чаша соеви кълнове се съдържат около 9 грама протеин.

5 причини да обичате броколи

Броколи

Те също са част от семейство Кръстоцветни. В една чаша от тях се съдържат приблизително около 4-5 грама протеин. Те са универсални и могат да се използват в разнообразни рецепти – гарнитури, основни ястия, печива и други. Можете да си направите и здравословно смути и да си добавите различни неща.

Аспержи

Варените аспержи съдържат поне около 4 грама протеин. Те са прекрасна добавка към други зеленчуци, месо, супи, сосове и смутита. Могат да се получат разнообразни рецепти.

Брюкселско зеле

В една чаша брюкселско зеле се съдържат около 4 грама. В допълнение на това този зеленчук е богат на фолиева киселина, калий и фибри, които са важни за нормалното функциониране на тялото.

Сладка царевица

Това е чудесен източник на въглехидрати, но и на протеини. В една чаша се съдържат около 5 грама. Това дава допълнителен тласък на здравословното ви меню.

Защо трябва да добавите броколи към вашето меню

Артишок

Това е зеленчук, който активно участва в средиземноморската кухня. Добър източник е на фибри, но и на растителни мазнини. В една чаша се съдържат около 5 грама. Богат е и на желязо, калций, калий, фолиева киселина, витамините А и К.

Боб

Това е един от добрите начини да си добавите растителни мазнини в менюто си. В зависимост от сорта боб, количеството мазнини в една чаша варира между 12 и 22 грама. Той е чудесен източник на сложни въглехидрати, фибри, витамини и минерали, от които организмът има нужда.

Леща

Това е още един пример от семейство Бобови. Тя е източник на протеини, въглехидрати, фибри и минерали. В една чаша леща се съдържат около 18 грама протеин. Можете да я използвате в много рецепти, като заместител на месото, включително и за кюфтета, бургери, салати, печени ястия, гарнитури и други.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЛЮБОПИТНО:

Подреждането на детска стая не е лесно: не допускайте грешки

Как да се държим с мъж, който ни е наранил?

Плодове, които не трябва да ядете, ако искате да отслабнете

По какво може да се познае старият козунак

Какво задължително се яде на Лазаровден?

Как да проверим яйцата дали са пресни

Борба с времето: Как се променят зъбите с възрастта?

В коя държава официалният език е каталонски

Малко хора знаят къде се намира Бутан, а още по-малко името на столицата ѝ

Какво задължително се прави на Гергьовден за късмет?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com