Мъж, представящ се за лекар, измамил жена от Добрич с над 18 хил. лв.

7019
Мъж, представящ се за лекар, измамил жена от Добрич с над 18 хил. лв.
Снимка: ПЦ на МВР

Жена от Добрич е станала жертва на измамна схема, като в продължение на близо два месеца е правила траншове на обща стойност над 18 хиляди лева. Това съобщиха от Областната дирекция на МВР и оприличиха схемата като добре позната.

47-годишна жена се оплакала в полицията на 6 октомври – около 14:30 ч. Разказала, че от август насам поддържала контакт през социалните мрежи с мъж, който се представял за лекар в Афганистан. Той я накарал да му праща сумите.

За периода август - октомври тази година жената направила парични преводи към непознатия мъж на обща стойност 18 417 лева. По случая е образувано досъдебно производство и тепърва ще се уточняват подробности.

На 8 август мъжът е поискал покана за приятелство от потърпевшата и двамата са започнали да кореспондират всекидневно чрез съобщения. Той се е представил за военен лекар в Кабул, Афганистан, разведен, с две деца, германец по произход. Казал е, че майка му е българка, поради което относително добре владее български език, обясниха от държавното обвинение в града, предаде БТА.  
Разкрита е телефонна измама за 70 000 лева в Разград
Прокурор Даниел Илиев обясни, че извършителят постепенно е започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ е казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.
Така на 25 август 47-годишната жена е започнала да превежда пари на мнимия лекар, до 4 октомври. Вчера, 6 октомври, жертвата е посетила една от банките в родния си Добрич с намерението да преведе поредната сума. Служител на финансовата институция ѝ е казал, че това е измама, и е отказал да извърши транзакцията. След този случай жената се е явила в Първо РПУ, където е подала жалба.
Сумата от 18 417 лева е изпращана поетапно и по различни сметки, като по думите на пострадалата преводите са нареждани в полза на граждани в Румъния и Италия. Тепърва ще се установява кой е титуляр на сметките и кой стои зад Instagram профила „Джеймс".
Предстои да бъде определен наблюдаващ прокурор, който ще прецени какви действия да бъдат предприети и дали да се използват методите на международната правна помощ чрез европейска заповед за разследване, ако сметките наистина са в чуждестранни банки в държави членки на Европейския съюз, каза още прокурор Илиев. По думите му разследването ще бъде много трудно и изискващо сериозна професионална подготовка.
Той припомни, че в страната има други подобни случаи, и призова гражданите да бъдат особено внимателни и да не се поддават на машинации.

На 8 август мъжът е поискал покана за приятелство от потърпевшата и двамата са започнали да кореспондират всекидневно чрез съобщения. Той се е представил за военен лекар в Кабул, Афганистан - разведен, с две деца, германец по произход. Казал е, че майка му е българка, поради което относително добре владее български език, обясниха от държавното обвинение в града, предаде БТА.  

Прокурор Даниел Илиев обясни, че извършителят постепенно е започнал да „обработва“ пострадалата, като в един момент ѝ е казал, че иска да живее с нея и че ще си купи къща в Добрич, но за целта му трябват пари за документи и самолетни билети.

Така на 25 август жената е започнала да превежда пари на мнимия лекар. Това продължило до 4 октомври. Вчера, 6 октомври, жертвата е посетила една от банките в родния си Добрич с намерението да преведе поредната сума. Служител на финансовата институция ѝ е казал, че това е измама, и е отказал да извърши трансакцията. След този случай жената се е явила в Първо РПУ, където е подала жалба.

Сумата от 18 417 лева е изпращана поетапно и по различни сметки, като по думите на пострадалата - преводите са нареждани в полза на граждани в Румъния и Италия. Тепърва ще се установява кой е титуляр на сметките и кой стои зад Instagram профила „Джеймс", с когото тя е комуникирала.

Предстои да бъде определен наблюдаващ прокурор, който ще прецени какви действия да бъдат предприети и дали да се използват методите на международната правна помощ чрез европейска заповед за разследване, ако сметките наистина са в чуждестранни банки в държави членки на Европейския съюз, каза още прокурор Илиев. По думите му - разследването ще бъде много трудно и изискващо сериозна професионална подготовка. Той припомни, че в страната има други подобни случаи, като призова гражданите да бъдат особено внимателни и да не се поддават на машинации.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ДОБРИЧ:

Десетки липи бяха изсечени без причина в Добрич

Започват ремонт на пешеходната зона в Добрич, увеличават зелените площи

Жители на Добрич отново на протест след убийството на мъж в парк

Общинският съвет на Добрич одобри: Кметът ще взима почти двойна заплата

Трима тежко пострадали при катастрофа край Добрич

Двама загинали при тежка катастрофа в Добрич

Справедливост за убития мъж от психично болен: Жители на Добрич излизат на протест

Удължават срока на грипната епидемия в област Добрич

Обявиха грипна епидемия в област Добрич

Години се мъчим да си оправим морската граница с Румъния при Шабла

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com