10 000 души контролират 1/3 от биткойн

4664
10 000 души контролират 1/3 от биткойн
Снимка: istock

Впечатляващата популярност на биткойн не променя една от оригиналните му характеристики. Собствеността върху криптовалутата все още е концентрирана върху шепа хора.

Най-големите 10 000 индивидуални биткойн инвеститори контролират 1/3 от криптовалутата в обращение, сочи проучване на National Bureau of Economic Research, цитирано от Bloomberg.

Крипто ентусиастите отдавна се чудят, кой е най-големият собственик на биткойн в света. Естеството на криптовалутите прави доста трудно намирането на този отговор, тъй като много от най-големите адреси често не представляват индивидуални личности, а борси и други бизнеси, които държат биткойн от името на техните инвеститори.

Въпреки това, чрез използването на метод за събиране на данни, които разграничава адресите на посредници и физическите лица, National Bureau of Economic Research успява да открие, че посредниците контролират 5.5 млн. биткойна, а индивидуалните инвеститори – 8.5 млн. броя биткойна към края на миналата 2020 година.

Освен това, най-големите 1000 индивидуални инвеститори контролират около 3 млн. биткойна, като концентрацията на собственост дори може и да е по-висока.

„Това измерване на концентрацията най-вероятно подценява резултатите, тъй като не можем да изключим това, някои от най-големите адреси се контролират от едни и същи лица”, посочват в доклада изследователите Игор Макаров и Антоанета Шоар.

Така например, данните не отчитат, че най-ранните биткойни се държат на 20 000 адреса от едно лице (смятаният за създател на биткойн Сатоши Накамото), като изследването ги класифицира като притежания на 20 000 различни лица.

Концентрация при миньорите

Концентрацията при миньорите е дори по-задълбочена, показват данните. Според доклада, най-големите 10% от миньорите контролират 90% от капацитета за копаене на биткойн, а едва 0.1% (около 50 миньори) контролират 50% от капаците за добиване.

Подобно високо ниво на концентрация прави мрежата на биткойн уязвима на атака от държащите 51% от капацитета, което прави възможно обединение от копачи или дори един миньор да поеме мажоритарен контрол над цялата система.

Докладът разкрива, че концентрацията намалява при резки скокове в цената на биткойн, което означава, че мрежата е най-уязвима на горепосочената атака когато цената на биткойн намалява с бързи темпове.

Ферма за копаене на криптовалути;                                 Източник: iStock

„Нашите резултати показват, че въпреки високото внимание, което получава биткойн през последните няколко години, биткойн екосистемата продължава да е доминирана от големи и концентрирани играчи, независимо дали са големи миньори, собственици на биткойн или борси”, пише в проучването.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

„Тази свойствена концентрация прави биткойн податлив на системен риск, като предполага, че по-голямата част от печалбите от по-нататъшното разпространение (на биткойн) вероятно ще попаднат непропорционално върху малък набор от участници”, добавят изследователите.

В средата на октомври тази година, биткойн постигна най-високата си цена в историята, оставяйки на крачка от 67 000 долара.

Към момента на подготвяне на материала, биткойн се търгува на цена от 60 633 долара, сочат данните на CoinMarketCap.

Още:

Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Защо биткойн поскъпва точно сега?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

"Единственият път за вход на руски газ ще е през България": Илиян Василев за "Турски поток"

Росен Карадимов: Министерството на иновациите и растежа внася стратегията за развитие на ББР

България увеличава вноса на евтини млечни суровини от Украйна

Турският финансов министър: От юни се задава бърз спад на инфлацията

Три компании ще инвестират общо над 100 млн. лв. в Бургас

Борисов забранява руския газ: Експерти говорят в парламента (ВИДЕО)

"Главболгарстрой" ще строи паркинг с 1000 места на Летище София

Високите световни цени на храните най-сетне може да се понижат през 2024 година

Любослав Костов: Хората в риск от бедност и социално изключване са над 30%

Може ли Индия да стане икономическа суперсила?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика