Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан

7710
Индустрията, в която САЩ се конкурира с Казахстан
Снимка: istock

Най-предпочитаното място за копаене на криптовалути в света официално е САЩ. Това се случва за първи път, като на втора позиция остава доскорошният лидер Китай, сочат нови данни на Cambridge University, цитирани от CNBC.

Към края на юли тази година, 35.4% от хашрейтът (термин, използван за назоваване на колективната изчислителна мощ на миньорите) се намира на територията на САЩ, сочат данни на Cambridge Centre for Alternative Finance. Това е ръст от 428% спрямо септември 2020 година.

Лидерството на САЩ в тази нова индустрия до известна степен се дължи на политиката на Китай от последната година.

Преди 12 месеца Китай бе пазарен лидер по отношения на хашрейта, като преднината пред всички останали беше огромна.

Но решението на китайските власти да забранят копаенето на криптовалути през пролетта, засегна на практика половината миньори по света.

Така проектите, занимаващи се с копаене на виртуални валути, започнаха масово да напускат Китай в посока дестинации с евтино електричество. Доста от тях изглежда са акостирали в САЩ.

Новите данни на Cambridge University показват, че Китай има нулев дял от месечния световен хашрейт през юли. За сравнение, през септември миналата година Китай оформяше 67% от този пазар.

„Цялата представа, че Китай контролира биткойн, понастоящем е напълно разбита”, казва Боаз Собрадо, лондонски анализатор на финтех данни.

Всички към САЩ

САЩ се оказва доста подходяща дестинация за миньорите, търсещи нов дом. Така например, щати като Тексас предлагат едни от най-ниските цени на електроенергия в света, а това е основно предимство за този вид бизнес в условията на нисък маржин в печалбата, тъй като токът е навярно най-големия разход при подобно начинание.

САЩ е наситен с възобновяеми енергийни източници.

Щатът Вашингтон е идеално място за ферми за копаене на криптовалути, които се захранват с ток от водни централи.

Ню Йорк е сред лидерите по произведено хидроелектричество в САЩ, а атомните електроцентрали са част от плана за 100% въглеродна неутралност.

В същото време, делът на Тексас при възобновяемите източници расте бързо, като 20% от енергията в щата идва от вятърни мощности към края на 2019 година.

Миньорите в САЩ разчитат масово на ядрената енергия. Някои пък свързват платформите си с иначе блокирана енергия, като природния газ, който принципно се губи за сметка на петролните залежи в Тексас. Това намалява емисиите на парникови газове и генерира пари, както за доставчиците на газ, така и за самите миньори.

На фона на прехода към въглеродно неутрална икономика, източниците на чиста енергия започнаха да променят представата, че биткойн е вреден за околната среда.

„Копаенето е чувствително спрямо цените, така че в търсене на най-евтината енергия и най-ниската цена, има склонност тя да бъде възобновяема, защото ако изгаряте изкопаеми горива ... те вървят с разходи за добив, рафиниране и транспорт.”, казва изпълнителният директор на Blockstream Адам Бек.

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути за...

Освен ниските цени на тока, някои щати като Тексас разполагат и с добра нормативна рамка относно криптовалутите, както и с чудесна инфраструктура.

Щатът прилага схема на ценообразуване, коят позволява на потребителите да избират доставчика си на ток, а местните политически лидери са положително настроени към криптовалутите. А това са мечатни условия за миньори, които търсят евтин ток и приветлива среда.

„Ако искате да преместите копачи на криптовалути за стотици милиони долари извън Китай, искате да сте сигурни, че имате географска, политическа и юрисдикционна стабилност. Също така искате да се уверите, че има защита на правата на частна собственост върху активите, които премествате”, казва Дарин Фейнщайн, съосновател на Core Scientific.

Късмет и подготовка

Възходът на САЩ към върха представлява момент, в който късметът се среща с добрата подготовка. Преди още миньорите на биткойн да се насочат масово към САЩ, компаниите из страната заложиха на добрата подготовка, създавайки добра инфраструктура, вярвайки, че по този начин ще привлекат този бизнес. Изглежда, че стратегията е била добра.

Когато биткойн се срина в края на 2017 година, ситуацията провокира години на слаб бизнес за миньорите.

Това бе възможност за миньорите в САЩ, който се втурнаха да изгадят малка екосистема в станата на ниска цена.

Колко ток гълта копаенето на криптовалути?

Копаенето на криптовалути придоби масова популярност през последните години. Според някои, блокчейн системата е символ на финансова сво...

„Големите, публично търгувани миньори успяха да наберат капитал, с който да направят големи поръчки.”, казва Майк Колиер, изпълнителен директор на компанията за дигитални валути Foundry, която помогна за вноса на екипировка за копаене в Северна Америка на стойност над 300 млн. долара.

По думите на Дарин Фейнщайн, последните 18 месеца са били период на силен растеж за индустриата за добив на виртуални валути в САЩ.

„Забелязахме сериозен ръст на миньорски операции, които искат да се преместят в Северна Америка, основно в САЩ, казва Фейнщайн.

Компании като миньорите от Core Scientific продължаваха да изграждат хостинг пространство по време на застоя на крипто пазара, така че да разполагат с достатъчно капацитет, когато нещата тръгнат нагоре, става ясно от думите на Колиер.

„По-голямата част от новото оборудване, произведено в периода май 2020 – декември 2020 бе доставено в САЩ и Канада”, казва той.

Алекс Брамър от Luxor Mining, пул за добив на криптовалути, предназначен за големи операции, отбелязва, че узрващите капиталови пазари и финансови инструменти около миньорската индустрия също играят голяма роля за бързото развитие на индустрията в САЩ.

Най-голямата борса за криптовалути в света стана спонсор на футболния клуб Лацио

Binance, най-голямата борса за криптовалути в света по размер на изтъргуваните обеми, стана основният спонсор, който ще грее на екипите...

По думите му, много от американските оператори са могли бързо да разгърнат производството си.

COVID-19 също има своята роля. Пандемията провокира политики на стимули от централните банки, което доведе до допълнителни ресурси за тези бизнеси.

„Всичките тези пари, които бяха напечатани по време напандемията, означават, че има повече капитал, който трябва да бъде впрегнат”, казва Брендън Арванаги.

„Хората търсеха места, където да складират парите в брой. Апетитът за големи инвестиции никога не е бил по-голям. Голяма част от тях навярно са намерили своето място в операциите по добив на места извън Китай”, казва той.

Казахстан излиза на картата

Не всички миньори обаче задължително търсят места, богати на възобновяеми енегийни източници.

Казахстан се нарежда на второ място след САЩ по дял от световния хашрейт при копаенето на биткойн с 18.1% от глобалния добив.

Биткойн удари 5-месечен връх, преминавайки цена от 54 000 долара

Биткойн, най-голямата криптовалута в света, премина границата от 54 000 долара късно вчера, постигайки най-висока цена от близо 5 месец...

Страната разполага с мини за въглища, които осигуряват евтино електричество, което от друга страна е далеч от преследване на въглеродна неутралност.

Въпреки това, експерти коментират пред CNBC, че Казахстан, която е съседна на Китай страна, е просто временна спирка на мигриращите операции по добив на виртуални валути.

Според Брамър, големи операции с остаряло оборудване бързо са преместили бизнеса в Казахстан.

„Но тъй като машините от по-старо поколение достигат края на експлоатационния си живот, тези компании вероятно ще внедрят нови машини в по-стабилни и енергийно ефективни и възобновяеми юрисдикции”, казва той.

Освен това, президентът на Казахстан подписа за въвеждането на ново данъчно облагане за операциите по копаене на криптовалути, което ще влезе в сила от 2022 година.

„Това значително ще промени стимулите за хората да влагат капитал в Казахстан”, добавя Брамър.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АМЕРИКА:

Нетаняху: Антисемитизмът в кампусите на САЩ наподобява Германия през 30-те години

САЩ въвеждат нови правила за храната в училище: Ето какво ограничават

При закъснял или отменен полет в САЩ: Връщат пари вместо ваучери

Масови протести срещу строгото съкращаване на бюджета за университетите в Аржентина (СНИМКА+ВИДЕО)

И Аризона обвини официално антуража на Тръмп в изборна измама

Търговски кораб се защити от ракета на хутите

Вашингтон с повече информация за изпратените в Украйна ракети ATACMS

Първа пратка оръжие от САЩ за Украйна: Какво получава Киев? (ВИДЕО)

Потвърдено: САЩ са предоставили на Украйна ракети ATACMS с голям обсег

Помощта на САЩ може да потегли към Украйна - Байдън сложи подпис

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com