Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

36711
Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?
Снимка: istock

Копаенето на криптовалути в наши дни е бизнес, който генерира сериозни доходи. Преводите на стойност под формата на виртуални валути зависят от процеса по добиването им. Въпреки, че много от трансакциите днес става на вторичен пазар, тоест през онлайн борси или дигитални банки, копаенето е фундаментална необходимост при повечето криптовалути.

Преди десетилетие, когато всичко започна с появата на биткойн, добивът можеше да стане и в домашни условия.

Понастоящем обаче конкуренцията е жестока, тъй като в играта се намесиха мастити инвеститори, които изградиха масивни ферми за копаене. (Вижте алтернативи за придобиване на биткойни без криптоферми).

Отговорът на този въпрос е по-сложен отколкото изглежда. Въпреки, че има доста бариери за вход в тази индустрия, краткият отговор е „да”.

Общата пазарна капитализация на биткойн надскача границата от 1 трилион долара. Колкото по-висока е цената на дигиталния актив, толкова повече играчи се насочват към копаенето на криптовалути.

За да бъде успешна операцията е нужна известна инвестиция в хардуер, както и необходимите познания. Това означава, че човек трябва да прибдобие добра ориентация за пазара преди да реши да се впусне в играта. Блокчейн индустрията търпи бурно развитие, поради което информацията търпи изменения постоянно.

Копаене на криптовалути в наши дни

Цените на криптовалутите постигнаха внушителен ръст от над 340% през миналата година, като основен отговорник за това е биткойн. В същото време хашрейтът скочи с над 41% през 2020 година, достигайки сума около 63 500 долара, пише порталът techacute.com.

Все още е трудно да се проследи дали копаенето на биткойн носи достатъчно висока печалба. За копаене на биткойн се използват мощни графични процесори (GPU). Популярен метод е използването на ASIC (интегрална схема със специално приложение), но и цената е по-висока.

Понастоящем всеки ден се изкопават около 900 биткойна. Ако този темп продължи, към края на 2021 година ще има изкопани 328 500 биткойна през годината. Възнагражденито за изкопаване на един блок е фиксирано на 6.25. През 2024 година възнаграждението ще падне на 3.125, тъй като на няколко години се случва събитие наречено „разполовяване”.

За да бъде човек на печалба трябва да инвестира в най-новия хардуер за копаене на криптоваlути, но не на прекалено висока цена. В сметката трябва да бъдат включени и всичи останали разходи, като цената на тока, данъците, разходите за доставка и др. Ако всичко това е сметнато прецизно и е направена ефективна инвестиция, копаенето на криптовалути може да носи доходност от около 226% на ден. Всяко подобрение на хардуера, което води до спад в разходите за електроенергия, може да вдигне очакваната доходност.

Копаене на други криптовалути

Биткойн може и да е най-популяната криптовалута в света, но със сигурност не е единствена.

Ето няколко алтернативи:

• Етериум (ETH) се смята за добър избор когато става дума за копаене на криптовалути. Процесът може да се извършва както чрез видеокарти, така и чрез ASIC;

• Монеро (XMR) е специализирана в поверителността на трансакциите. Копаенето, за разлика от това при биткойн, изисква централна процесрона мощ (CPU), като въпреки това може да се добива и чрез графични процесори (GPU);

• Зикеш (ZEC) е друга криптовалути, чийто фокус е поверителността на преводите. Копаенето чрез GPU е възможно, но може да бъде трудно от гледна точка на генерирането на печалба;

Блокчейн технологията и пазарът за криптовалути показаха през последното десетилетие, че могат да се задържат на повърхността. Копаенето на криптовалути в наши дни изглежда като дейност за едри инвеститори, отколкото за любители, но в крайна сметка може да донесе успех на тези, които прилагат прецизно проучване на пазара и вземат правилните решения.

Още:

Какво е инфлация?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ТЕХНОЛОГИИ:

11 дни великденски изненади в мобилното приложение на Yettel

Новата Motorola Edge 50 Pro идва в комплект с домашна камера за видеонаблюдение Aqara Camera E1 онлайн или в магазините на А1

Кой е най-важният аспект при избора на смартфон

Проф. Силвия Илиева е сред Топ 100 най-влиятелни ИТ личности в България

Приложение за хранителни режими и „говореща“ количка спечелиха наградите на Yettel на TUES Fest 2024

Истински флагман: Представяне на Honor Magic6 Pro

Yettel предлага супертънките HUAWEI nova 12s и nova 12 SE в комплект с FreeBuds SE 2

Изкуственият интелект на война: Експерименталният проект на САЩ със смесени резултати в Украйна

За първи път в Европа А1 демонстрира на живо непрекъсваеми 5G и роуминг услуги на границата с Гърция

Академия за дигитални умения помага на учителите да внедряват изкуствения интелект в учебния процес

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Технологии