70% от износа ни за ЕС се пада на 6 страни, сред които е Румъния

934
70% от износа ни за ЕС се пада на 6 страни, сред които е Румъния
Снимка: БГНЕС

За първите 2 месеца на 2016 г. износът на България за Европейския съюз се увеличава с 2% спрямо същия период на 2015 г. и е в размер на 4,6 млрд. лева. Страната ни изнася основно за 6 страни от Общността. Това показват данните на Националния статистически институт (НСИ).

Основни търговски партньори на България са Германия, Италия, Румъния, Гърция, Франция и Обединеното кралство. Износът за тези страни формира близо 70% от експорта за държавите членки на ЕС. 

В Каварна инвеститор иска да произвежда зеленчукови полуфабрикати за износ

Привличането на инвеститори, които да разкриват нови работни места с достойно заплащане, според кмета на Каварна Нина Ставрева, е един ...

Само за февруари 2016 г. износът за ЕС се увеличава с 5,7% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,3 млрд. лева. 

При износа на България за ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голям ръст е отбелязан в секторите „Химични вещества и продукти” (39%) и „Разнообразни готови продукти, н.д.” (15,6%). Най-голям спад се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (37,6%). 

Същевременно вносът на България от страните от Общността за януари и февруари тази година спада с 1,5% спрямо същия период на 2015 г. и е на стойност 4,9 млрд. лв. по цени CIF. Най-голям е стойностният обем на стоките, внесени от Германия, Италия, Румъния, Гърция и Испания. 

Само през февруари вносът на страната ни от държавите членки на ЕС, намалява с 1% спрямо същия месец на предходната година и е в размер на 2,6 млрд. лева. 

Изнасяме за Русия толкова, колкото и за Македония

Последиците от ембаргото, което Русия наложи върху вноса на храни от страните - членки на ЕС, преди повече от година, се отразява все п...

При вноса от ЕС, разпределен според Стандартната външнотърговска класификация, през периода януари - февруари 2016 г. в сравнение със същия период на 2015 г. най-голямо процентно увеличение е отчетено в сектор „Мазнини, масла и восъци от животински и растителен произход” (19,9%). Най-голямо намаление се наблюдава в сектор „Минерални горива, масла и подобни продукти” (33,8%). 

Външнотърговското салдо (износ FOB - внос CIF) на България с ЕС за периода януари - февруари 2016 г. е отрицателно и е на стойност 307,6 млн. лева. По цени FOB/FOB (след елиминиране на разходите за транспорт и застраховки при внос на стоки) салдото е положително и е в размер на 22.9 млн. лева.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика