Какво е инфлация?

24394
Какво е инфлация?
Снимка: iStock

Инфлация е дума, която чуваме често, когато цените на стоки и услуги започнат да растат. Терминът произлиза от латинската дума inflatio, която означава „набъбване“, „подуване“.

През вековете под това понятие се разбира най-общо казано две неща – покачване на цените и нарастване на количеството пари в икономиката. Тук обаче няма да разглеждаме споровете между икономистите през годините, а ще се съсредоточим върху съвременното схващане на термина.

Значение на инфлацията

За да разберем какво все пак означава инфлацията, трябва да видим как работи пазарната икономика. В икономиката на пазарен принцип, стоките и услугите нямат фиксирани цени. Това означава, че те могат да нарастват или да намаляват в зависимост от редица фактори – ниво на търсене и предлагане, производствени цени, спекулации и прочее. Не винаги всички цени вървят нагоре и обратното – не винаги всичко поевтинява едновременно.

Когато обаче бъде регистрирано общо повишаване на цените в дадена икономика, започваме да говорим за инфлация. Това обикновено води до обезценяване на стойността на парите. Това означава, че при високо ниво, стоките, които можем да купим днес за 1 лев, ще бъдат по-малко, отколкото стоките, които сме купили вчера за същата сума.

Инфлацията следи конкретни цени

Изчисляването на повишението на цените, не става на база наблюдение на всички стоки или услуги в дадена икономика. Някои стоки и услуги имат по-голяма тежест отколкото други. При определянето на инфлацията по-голяма тежест имат нещата, за които даваме повече пари, като сметките за комунални услуги и храните. В същото време стоките и услугите, които купуваме по-рядко и плащаме по-ниски суми за тях, имат по-ниска тежест в изчисляването на равнището.

Когато има общо поскъпване на стоки и услуги, парите започват да губят стойността си. Снимка: iStock

За измерването на инфлацията се вземат предвид, както всички стоки, така и всички услуги, които потребяват домакинствата. А именно:

  • услуги (наеми, ремонти, финансови услуги, транспорт и др.)
  • дълготрайни стоки (бяла и черна техника, дрехи и др.)
  • всекидневни стоки (храни, горива и др.)

Какво тегло получават различните стоки и услуги в общата сметка се изчислява на база средните потребителски навици. Това е така, защото различните хора имат различни потребителски привички и желания. Тоест не пазаруват едни и същи неща и не използват еднакви услуги.

Инфлацията в България

Инфлацията в България се изчислява от Националния статистически институт. Официалния измерител на инфлацията в България е Индексът на потребителските цени (ИПЦ). Той измерва относителното изменение на цените на стоките и услугите, които се използват от българските домакинства за лично потребление.

Тъй като България е член на Европейския съюз, у нас съществува и Хармонизиран индекс на потребителските цени (ХИПЦ). Това е сравнима мярка за повишението на цените в различните страни от ЕС. Подобно на ИПЦ, хармонизираният индекс измерва изменението в цените на стоките и услугите, но за разлика от официалния измерител за България, това наблюдение включва не само българските домакинства, а и институционалните (колективните) и чуждестранните на територията на страната.

Обикновено инфлацията, измерена на база ХИПЦ е с леко по-ниско ниво, спрямо равнището отчетено от ИПЦ. Когато говорим за евентуалното приемане на еврото от страна на България, ценовата стабилност у нас се определя на база ХИПЦ, а не на ИПЦ.

Още:

Как да разбера дали съм здравно осигурен?

Как да разбера какви задължения имам?

Какво е овърдрафт?

Изкарва ли пари копаенето на криптовалути в наши дни?

Какво е законна лихва и кога се прилага?

Какво е рецесия?

Какво е БВП и как се изчислява?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕС ни дава пари, проваляме се и купуваме по-евтини високоскоростни влакове

Липса на кадри: По Черноморието ще разчитат на работници от Узбекистан и Киргизстан

ПОК „Доверие” увеличава пенсиите на своите клиенти за трета поредна година

Евтим Милошев: Бизнесът в туристическия сектор е водещ и ние трябва да го подпомагаме по всякакъв начин

Рокади в АЕЦ "Козлодуй" и "Мини Марица -изток"

България е в челната тройка на ЕС по спад на промишленото производство

Превозвачите: Над милиард са директните загуби за българската икономика от неприемането ни в Шенген

Инфлацията в България се забави до близо 3-годишно дъно

Държавата обяви колко търси от "Лукойл" за свръхпечалба през март

Ще се навакса ли изоставането в събираемостта на бюджета? Говори бивш социален министър

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com