Последни сме по материално благосъстояние в ЕС

5640
Последни сме по материално благосъстояние в ЕС
Снимка: istock

България е последна по материално благосъстояние в Европейския съюз през 2020 година, сочат данните на европейската статистическа служба Евростат.

Нивото на материалното благосъстояние в ЕС се измерва чрез фактическото индивидуално потребление на глава от населението, изчислено на база паритет на покупателната способност.

С други думи, това представлява стойността на всички стоки у услуги, които реално са потребени от домакинствата в ЕС. Паритет на покупателна способност пък приравнява всички отделни валути в една обща, като на теория една единица от общата валута може да купи едно и също количество стоки в отделните държави. По този начин се цели измерването на покупателната мощ на отделните народи при равни условия.

Според данните на Евростат, фактическото индивидуално потребление на глава от населението в България е 39% по-ниско от средното за ЕС. Това отрежда последно място на страната ни. Още 8 държави отчитат фактическо индивидуално потребление под средното за ЕС. След България по най-ниско материално благосъстояние се нареждат Хърватия (32% под средното), Унгария и Латвия (по 30% под средното) и Словакия (29% под средното).

Сред съседните страни Румъния изпъква с фактическо индивидуално потребление на глава от населението от 20% под средното за ЕС, а Гърция отчита 26% под средното ниво.

Спрямо периода от преди три години, нивото на фактическото индивидуално потребление на глава от населението у нас е нараснало от 43% под средното до 39% през 2020 година. Първа по ръст е Румъния, където нивото е скочило от 26% под средното до 20% под средното за ЕС през миналата година.

България все пак изпреварва страните от Западните Балкани, които също присъстват в статистиката. Фактическото индивидуално потребление на глава от населението в Сърбия е 49% под средното за ЕС, в Република Северна Македония нивото е 57% под средното, в Албания е 61% под средното, Черна гора отчита 41% под средното, а Босна и Херцеговина записва 58% под средното за ЕС. Турция отчита 32% под средното равнище за ЕС.

Средното фактическо индивидуално потребление на глава от населението е отбелязано като 100%. България има потребление в размер на 61% или 39% под средното за ЕС. Страната ни се намира на сходно равнище с държави като Турция, Хърватия, Словакия, Словения, Латвия и др.; Източник: Евростат

Най-високото фактическо индивидуално потребление на глава от населението в ЕС се отчита в Люксембург (45% над средното за ЕС), следвана от Германия (24% над средното), Дания (22% над средното), Нидерландия (17% над средното) и Австрия (16% над средното).

БВП на глава от населението

През 2020 година Люксембург и Ирландия отчитат най-високо ниво на брутен вътрешен продукт на глава от населението, измерен чрез паритет на покупателната способност, от съответно 163% и 109% над средното за ЕС. Страните с равнище от над 20% над средното за ЕС включват още Дания (35% над средното), Нидерландия (32% над средното), Австрия (24% над средното), Швеция и Германия (по 23% над средното).

България отново е на дъното с БВП на глава от населението от 45% под средното за ЕС, следвана от Гърция (38% под средното), Хърватия (36% под средното), Словакия и Латвия (по 36% под средното).

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ИКОНОМИКА:

ЕК одобри за финансиране проект на икономическото министерство

Гърция повиши минималната заплата

БДЖ взе 76 модернизирани вагона от Германия (СНИМКИ)

tbi bank направи първо тримесечно купонно плащане за облигациите, издадени в края на 2023 г.

Спадът на производствените цени продължава и през февруари

Полети от 25 държави очакват на Летище Бургас през летния сезон

Къде са най-евтини бензинът и дизелът в България: Цените в седмицата 23.03-29.03.24

307 проекта са подадени за енергийно обновяване на жилищни сгради по втория етап от процедурата на МРРБ

ЛЕВ ИНС подписа споразумение с ДФ „Земеделие” за съфинансиране на застрахователни премии на земеделски производители

Обединеното кралство е изпаднало в рецесия през миналата година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Икономика