1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова

1723
1 млн. долара за подкупи? Конфискуваха огромни суми от проруски политици в Молдова
Снимка: Getty Images

През нощта на 22 срещу 23 април молдовските власти конфискуваха на летището в Кишинев над един милион долара от свързани с Кремъл политици от молдовската опозиция. Те ероятно са възнамерявали да използват парите за подкупване на протестиращи и избиратели, смятат от полицията.

На 21 април живеещият в изгнание в Израел молдовски олигарх Илан Шор създаде в Москва нов политически проект - "Победа". Свързаният с Кремъл и санкциониран от САЩ политик не е единственото известно лице в ръководството на алианса - там е и губернаторката на Гагаузия Евгения Гуцул, която наскоро беше в Русия за среща с Владимир Путин. Целта на Шор е издигане на кандидат за президент за изборите през октомври 2024 г.

Още: Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

Обиските

Служителите на молдовските правоприлагащи органи извършиха над 150 обиска предимно на летището в Кишинев и в някои домове, след като получиха сигнал, че опозиционни политици, които се връщат от срещата в Москва, внасят контрабандно пари в Молдова.

Властите съобщиха, че по време на обиските са конфискували около 62 000 рубли (около 660 долара), 3000 евро (около 3200 долара) и над 1,1 млн. долара, съобщават местните медии. Началникът на Главния полицейски инспекторат на Молдова - Виорел Чернотау - заяви, че парите са били предназначени за финансиране на молдовски политически партии, ръководени от филиали на Илан Шор.

Снимка: Getty Images

Съобщава се, че неустановени лица са използвали "куриери", за да пренесат парите от Русия в Молдова, и са им обещали обезщетение в размер от 300 до 500 евро. Т.нар. куриери пренасяли под 9000 евро в брой, за да избегнат митническите закони, които изискват хората да декларират суми над 10 000 евро.

Още: Молдовската прокуратура видя държавна измяна в новия проруски проект на Илан Шор

Припомняме, че Шор е най-известен с това, че е плащал на демонстранти, които протестираха срещу прозападния молдовски президент Мая Санду (на заглавната снимка) през 2022 г. Молдовските власти разследват партията му, носеща името "Шор", за подкупване на гласоподаватели по време на изборите за губернатор на Гагаузия през 2023 г.

Молдовските власти са задържали и членове на молдовския парламент, за които се твърди, че са взели подкупи от свързани с Шор лица.

Създаването на избирателния блок "Победа" ще позволи на Кремъл да се съсредоточи върху единни политически усилия като част от кампанията си да дестабилизира молдовското общество, да атакува демократичното правителство в Кишинев и да предотврати присъединяването на Молдова към Европейския съюз, смята американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Молдова подготвя референдум за членство в ЕС

Кой е Илан Шор?

Илан Шор е замесен в най-голямата банкова измама в историята на бившата съветска република. Тази измама нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в страната.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната. Очевидно в координация с Русия, санкционираният от САЩ Илан Шор започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си.

Наскоро Конституционният съд в Молдова отмени решението за забрана на партия "Шор".

Още: Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

ЕС ще санкционира руска медия

Изпратила ли е Франция части от Чуждестранния легион на фронта в Украйна?

Лавров: Западът иска да разбие руския съюзник Сърбия

Путин нареди подготовка за ядрени учения: Руското военно министерство

Ромите, атакували украински военни, се разкаяха: Действахме против държавата (СНИМКИ)

Китайският президент пристигна на първа европейска визита от 5 години насам

Горящи "Ейбрамс", загиващи войници: Кървавата цена в Украйна (ВИДЕО)

Кървавият подарък на Путин за Берлускони и как италианецът повръщал зад едно дърво

Папата с поздрав за Великден - пожела мир в Украйна и Израел

Германски оръжеен гигант обеща на Украйна стотици хиляди боеприпаси през 2024 г.

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа