Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот

1531
Най-голямото оръжие на Путин в Молдова създаде нова партия, гледа към президентския вот
Снимка: Getty Images

Санкционираният от САЩ молдовски политик Илан Шор, който е свързан с Кремъл, създаде на 21 април нов проруски партиен блок "Победа". С него олигархът планира да издигне свой кандидат на президентските избори в Молдова на 20 октомври.

Кой застава редом до Шор?

Алиансът около Шор бе сформиран в руската столица Москва на среща на молдовски опозиционни политици. В него влизат партията "Шор", Партията на възраждането, "Шанс", "Алтернативни сили за спасение на Молдова" и "Виктория".

37-годишният Илан Шор заяви, че ще изпълнява функциите на председател на изпълнителния комитет на блока. Губернаторката на Гагаузия Евгения Гуцул, която наскоро беше в Русия за среща с Владимир Путин, ще изпълнява функциите на изпълнителен секретар. Марина Таубер, депутат от молдовския парламент със санкции от САЩ и близка до Шор, ще бъде секретар на изпълнителния комитет.

Още: Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова

Кой е Илан Шор?

Илан Шор е замесен в най-голямата банкова измама в историята на бившата съветска република. Тази измама нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в страната.

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната. Очевидно в координация с Русия, санкционираният от САЩ Илан Шор започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

Целта - близки връзки с Русия и стоп по пътя към ЕС

Шор заяви, че блокът има за цел да подобри отношенията на Молдова с Русия и ръководените от Москва Евразийски икономически съюз и Общност на независимите държави (ОНД), както и да се застъпи срещу присъединяването на Молдова към Европейския съюз.

Още: Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване

Съобщава се, че блокът възнамерява да издигне свой кандидат на президентските избори тази година. Скоро името му ще стане известно. Шор, Гуцул и Таубер не отговарят на изискването за минимална възраст за кандидатиране за президент в Молдова.

Снимка: Getty Images

Електоралният блок "Победа" вероятно ще позволи на Кремъл да се съсредоточи върху единни политически усилия в Молдова, вместо да поддържа отношения с множество проруски молдовски политици и партии, както прави напоследък, пише американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW). Вероятно целта на Шор е да създаде впечатление за широка подкрепа в Молдова за проруските политики и за самия себе си. Олигархът продължава да е основният проводник на кремълското влияние в молдовската политика, въпреки че живее в изгнание в Израел.

Кои са партиите около Шор?

Повечето от партиите, които влизат в състава на новия изборен блок "Победа", вече са широко свързани с Шор и нямат кой знае какво влияние в политиката. Партията "Шанс", известна преди това като "Нашата партия", се присъедини към формацията "Шор" през юни 2023 г., след като молдовските власти забраниха партията на Илан Шор. Наскоро обаче имаше решение на съда, което отмени тази забрана: Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев.

Молдовските власти обаче тогава забраниха на партия "Шанс" да участва в местните избори през ноември 2023 г. "Алтернативни сили за спасение на Молдова" пък се регистрира като политическа партия през март 2022 г. и по-късно се присъедини към "Шор". В момента не разполага с никакви места в парламента. Партия "Виктория" е нова формация, регистрирана едва в края на декември 2023 г., а нейният ръководител Вадим Гроза преди това е бил член на Социалистическата партия и понастоящем е кмет на Солданещи (град в североизточната част на Молдова).

Партия "Възраждане" вероятно е най-влиятелната от формациите, които съставляват новия избирателен блок "Победа", но в момента тя има само четири мандата в 101-местния парламент на Молдова. Партията до голяма степен не функционираше, преди двама молдовски политици да напуснат Социалистическата партия, за да се присъединят към "Възраждане" през май 2023 г. Това стана след среща с ръководителя на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки в Русия, както и с Илан Шор в Израел. Именно партия "Възраждане" организира мащабен протест в Кишинев през февруари 2024 г., който призова прозападния президент на Молдова Мая Санду да се оттегли от поста си.

Кремъл вероятно участва в хибридни операции, насочени към дестабилизиране на молдовското общество, атакуване на демократичното правителство на Молдова и предотвратяване на присъединяването на страната към ЕС, анализират от ISW. Преди време и ръководителят на молдовското разузнаване заяви, че Москва се опитва да се намеси в политическия живот в страната, като повлияе на референдума за присъединяване към ЕС и на парламентарните избори през 2025 г.

Още: Молдова подготвя референдум за членство в ЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мощна бомбардировка по руската армия във Вовчанск, свален руски Су-25: Кратки новини от Украйна (ВИДЕО)

Крим без Русия ще стане едно от най-добрите места за живеене в Европа: Зеленски

Президентът на Грузия наложи вето на закона "за чуждестранното влияние"

Полша ще похарчи над 2,5 млрд. долара за защита на границите си с Русия и Беларус

ВСУ: Информацията на Bild за превземането на Работино от руснаците не отговаря на истината

Зеленски: Руското настъпление при Харков е само първата вълна

„Пърформансът“ на руските военни в Харковска област и идва ли второто настъпление срещу Киев: Военен анализатор

В Молдова по чудо спасиха мъж, погребан жив в продължение на четири дни (ВИДЕО)

На Путин му се налага да се съобразява с Китай: Зеленски обясни новата позиция на Киев

Арестуваха екоактивисти, залепили се на пистите на летището в Мюнхен (СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com