Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

5326
Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев
Снимка: Getty Images

На 26 март Конституционният съд на Молдова отмени решението за забрана на свързаната с Кремъл партия "Шор" на олигарха Илан Шор, замесен в най-голямата банкова измама в историята на бившата съветска република. Тя нанесе щети в размер на около един милиард долара на трите най-големи търговски банки в страната.

Проевропейското правителство в Кишинев успя да потърси сметка на Шор. Олигархът бе осъден на 7,5 години затвор и избяга в Израел. Преди това той бе закрилян от друг олигарх - Владимир Плахотнюк, който до 2019 г. е лидер на "Демократическа партия на Молдова" и контролира политическата власт в страната. Очевидно в координация с Русия, санкционираният от САЩ Илан Шор започна да организира протести срещу проевропейския молдовски кабинет заедно с хора от партията си.

Още: Платени протести и кражба за милиарди в Молдова: кой е Илан Шор?

Хронологията

Отмяната на забраната на партия "Шор" вероятно ще позволи на проруски настроените молдовски политици да се консолидират отново около формацията и да обърнат въздействието на предишната ѝ забрана, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Още: Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Молдовският парламент обяви партията на Илан Шор за противоконституционна на 19 юли 2023 г. и измени Изборния кодекс близо две седмици по-късно, за да забрани на членовете на политически партии, считани за противоконституционни, да участват в избори в продължение на пет години. Молдовският Конституционен съд обаче на 3 октомври 2023 г. обяви тези промени в Изборния кодекс за противоречащи на основния закон. Парламентът в Кишинев реагира ден след това с допълнителни изменения в кодекса. Те предвиждат, че в изборите не могат да участват лица, заподозрени, обвинени или подсъдими за престъпленията, които са посочени в аргумента за обявяване на политическата партия за противоконституционна.

Сега, на 26 март 2024 г., Конституционният съд на Молдова реши, че измененията на Изборния кодекс, внесени от молдовския парламент на 4 октомври 2023 г., също са противоконституционни. Така вече е позволено на политиците от партия "Шор" да участват в предстоящите президентски избори в края на 2024 г. и в парламентарния вот през лятото на 2025 г.

Още: Молдовският президент няма да допусне във властта близката до Путин губернаторка на Гагаузия

Снимка: Кишинев, Getty Images

Русия ще използва "Шор", за да се добере до властта в Молдова

Всичко това повдига сериозни тревоги, ако човек се вслуша в думите на ръководителя на молдовското разузнаване Александру Мустеата от началото на март тази година. Той заяви, че Москва ще използва хибридна война, за да установи доминантно проруско влияние в парламента след изборите през 2025 г. Освен това, твърди Мустеата, Кремъл ще опита да се намеси с всички сили и в референдума за членство в ЕС на Молдова. Именно по тази тема шефът на разузнаването спомена името на Илан Шор: "Мрежата на Шор ще има за цел да подкопае резултатите от референдума за ЕС".

Още: Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване

Кремъл вероятно ще промени хибридните си операции в Молдова, за да използва и популяризира по-пряко партията "Шор" преди предстоящите молдовски избори като част от по-широката си хибридна кампания, насочена към дестабилизиране на Кишинев отвътре, гласи оценката на ISW.

Свързаните с Шор политици последователно се съюзяват с руските власти. Лидерът на Руската либерално-демократическа партия (ЛДПР) Леонид Слуцки се срещна с Василе Болеа и Александър Суходолски, молдовски политици от дъщерната на "Шор" "Партия на възраждането" - в Москва на 26 март. Слуцки заяви, че е готов за по-тясно сътрудничество с "Партията на възраждането", и повтори отдавнашните наративи на Кремъл, според които политиката на сегашното молдовско правителство била "противоположна на интересите на молдовското население".

Още: Молдова започва да възстановява бомбоубежищата си на фона на руската заплаха

Слуцки има и предишни връзки с други молдовски играчи, свързани с Шор. В средата на септември 2022 г., непосредствено преди избухването на организираните от партия "Шор" протести в Молдова, които искаха оставката на сегашното прозападно правителство на фона на повишаващите се цени на енергията, Слуцки се среща с няколко политици от партия "Шор". Разговаря и с политик от Молдовската социалистическа партия, който има връзки с Кремъл.

Леонид Слуцки също така подкрепя кандидатурата на настоящия губернатор на Гагаузия - Евгения Гуцул, която първоначално се кандидатира през 2023 г. именно като част от партия "Шор", преди молдовските власти да забранят формацията. Наскоро Гуцул беше в Москва и се срещна лично с диктатора Владимир Путин: Губернаторът на Гагаузия отиде при Путин, той обеща подкрепа срещу Молдова (СНИМКИ).

Молдовците Болеа и Суходолски имат връзки и с други служители на Кремъл и проруски гагаузки политици. Суходолски и Виктор Петров, който се кандидатира на изборите за губернатор на Гагаузия през 2023 г. и в момента е заместник на Гуцул, поканиха ръководителя на Република Татарстан Рустам Минниханов в Гагаузия, за да присъства на форума "Дружба на народите" на 17 април 2023 г. Преди това Суходолски и Петров са посетили Минниханов в Казан, но не е ясно точно кога. Молдовските власти обаче отказаха на Минниханов да влезе в Молдова, за да участва във форума.

Още: Приднестровието обвини Украйна в удар срещу военен обект (ВИДЕО)

Гуцул спечели изборите за губернатор на Гагаузия на 14 май 2023 г., а Суходолски, Болеа и Петров летяха до Израел три дни по-късно, за да се срещнат с Илан Шор.

След това, на 22 май 2023 г., Суходолски и Болеа обявиха, че се присъединяват към "Партия на възраждането". Проруското политическо движение на Петров "Народен съюз на Гагаузия", което Суходолски и Болеа подкрепят от създаването на организацията през юли 2022 г., се сля с "Партията на възраждането" през юли 2023 г.

Припомняме, че друг голям проблем за европейския път на Молдова остава отцепническият проруски регион Приднестровие: След Приднестровието: Още един молдовски регион поиска "защита" от Русия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари