Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова

3027
Путин с финансова маневра, за да завладее икономически част от Молдова
Снимка: Telegram.com/Евгения Гуцул

Кремъл продължава опитите си да подкопае Молдова, подкрепяйки усилено сепаратистките настроения в страната, която се опитва да поеме прозападен курс. Най-новият случай е свързан с финансова схема от страна на режима на Владимир Путин.

Губернаторът на автономния проруски регион Гагаузия Евгения Гуцул се срещна с Петър Фрадков, председател и главен изпълнителен директор на руската държавна банка "Промсвязбанк". Срещата бе в Москва на 9 април. Петър Фрадков е син на Михаил Фрадков, бивш дългогодишен директор на Службата за външно разузнаване (СВР) на Русия и настоящ директор на Руския институт за стратегически изследвания.

Още: Оръжието на Путин в Гагаузия използва и българи в заплаха за сепаратизъм (ВИДЕО)

Руски банкови карти за 25 000 души в Гагаузия

Съобщава се, че "Промсвязбанк" ще открие сметки на около 5000 държавни служители и 20 000 пенсионери в Гагаузия, които ще получат карти за руската платежна система "Мир", чийто оператор САЩ санкционираха през февруари 2024 г. Гуцул поиска от банката да предостави "хуманитарна помощ" и "допълнително финансиране" за изплащането на пенсиите и заплатите в публичния сектор на Гагаузия. Тя заяви още, че молдовските власти могат да я задържат при завръщането ѝ в Кишинев.

Кремъл вероятно ще успее да използва новото споразумение, подписано от свързаната с Кремъл губернаторка, за да продължи усилията си за дестабилизиране на молдовското общество, да атакува демократичното правителство на Молдова и да предотврати присъединяването на страната към Европейския съюз, анализира американският мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW).

Снимка: Евгения Гуцул, Телеграм

Преди време директорът на молдовското разузнаване разясни в детайли как според службата му Русия иска да се докопа до властта в Кишинев и да спре евроинтеграцията на Молдова: Русия с мащабен план да спре Молдова за ЕС и да превземе властта: Молдовското разузнаване.

Гуцул е едно от оръжията на Путин в тази битка - тя вече се срещна лично с него в Москва. Диктаторът, издирван от съда в Хага за отвличане на украински деца, има и друг силен коз - проруския анклав Приднестровие, който наскоро поиска "помощ" и "защита" от Руската федерация.

Още: Организирал избори в Приднестровието: Молдова гони руски дипломат

Евгения Гуцул няма право да подписва международни споразумения

Не е ясно обаче дали Гагаузия ще успее да изпълни споразумението с руската банка. Гагаузкото издание Nokta съобщава, че ръководителят на местното министерство на правосъдието Петр Манол е отбелязал как според молдовското законодателство губернаторът на Гагаузия няма правомощия самостоятелно да подписва международни споразумения. Системата "Мир" не функционира в Молдова - освен в сепаратистката република Приднестровие. Фрадков спомена, че "Промсвязбанк" ще предоставя "специални услуги по отделна тарифа" на роднините на гагаузите, които живеят в Русия, но не е ясно дали плащанията към гагаузките пенсионери и служителите в публичния сектор ще минават само през гагаузката диаспора в Руската федерация.

Сегашното проруско правителство на Гагаузия се опита да използва руски средства за финансиране на увеличаването на пенсионните плащания, което беше част от предизборно обещание. Новата сделка между Гагаузия и руската банка може да е част от пропагандните усилия за представяне на Русия като единствен благодетел на автономния регион, пише ISW.

Още: Молдовският президент няма да допусне във властта близката до Путин губернаторка на Гагаузия

Предизборно обещание от Илан Шор

Илан Шор, санкционираният от САЩ прокремълски молдовски политик, основал свързаната с Москва партия "Шор", под чието ръководство Гуцул се кандидатира за губернатор на Гагаузия, обеща да увеличи пенсиите през октомври 2023 г. - в навечерието на местните избори. Молдовското издание NewsMaker съобщи, че руски гражданин, живеещ в Израел, чието име многократно се появява в документи, свързани с различни обещани от Шор сделки, е превел 15 милиона молдовски леи (около 850 000 долара) по сметката за изплащане на пенсиите в региона на Гагаузия.

Гуцул твърди, че молдовското федерално правителство е блокирало тези пари, а говорител на водещата молдовска политическа партия "Солидарност и действие" заявява, че парите са дошли незаконно от организирана престъпна група и че правоприлагащите органи трябва да разследват произхода им.

Кой е Илан Шор - припомнете си тук: Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев.

Целта на Русия със сделката

На 9 април Гуцул заяви, че Русия е "приятел" и "защитник", който е "спасил" Гагаузия. Тя твърди, че централното правителство на Молдова въвежда "икономическа блокада" на Гагаузия - подобно на езика, използван от приднестровските "депутати" за популяризиране на кремълските информационни операции. Ако молдовските власти попречат на осъществяването на сделката, проруски настроените молдовски участници и Кремъл вероятно ще използват ситуацията, за да популяризират продължаващите наративи на Москва, насочени срещу настоящото молдовско правителство, и да разпалят гнева в Гагаузия. Ако обаче правителството на Гагаузия успее по някакъв начин да приведе в действие споразумението за руската система "Мир", Кремъл би могъл да използва плащанията, за да завладее икономически част от региона. А тя, от своя страна, да изпълнява поръчките на Путин. Може дори Кремъл да прекрати плащанията в бъдещ момент по избор на Москва, за да разпали криза, анализират американските експерти от ISW.

Още: Молдовски регион помоли Путин за директна доставка на руски газ на специални цени

Възможно е Русия да се надява да използва сделката, за да възстанови начина, по който преди това свързаните с Кремъл молдовски политически партии оказваха влияние върху изборите и общественото мнение в Молдова. Твърди се, че партията на Илан Шор е плащала на демонстранти, за да протестират срещу молдовския президент Мая Санду през 2022 г., а молдовските власти са нахлули в офисите на "Шор" след изборите за губернатор на Гагаузия през лятото на 2023 г. като част от разследване на подкупването на избиратели. Сега така може да се подкопаят президентските избори в края на 2024 г. и парламентарния вот през лятото на 2025 г.

Още: След Приднестровието: Още един молдовски регион поиска "защита" от Русия

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Шарл Мишел: Войната в Украйна даде нов тласък на разширяването на ЕС

Германската прокуратура: Убийството на двамата украински войници може да е с политически мотив

Шолц: Крайно време е Черна гора да стане член на ЕС

Законът по руски образец мина на комисия в грузинския парламент, в ход са нови протести в Тбилиси (ВИДЕО)

Ранени и загинали при руска ракетна атака срещу Одеса (ВИДЕО)

Бивш германски войник призна, че е шпионирал за Русия

Зеленски: Ще получим ракети за Patriot без забавяне (ВИДЕО)

Русия строи ново военно летище в Белгородска област: Съвсем удобно за украински удари (СНИМКИ)

Дейвид Камерън: Предлага се 40-дневно прекратяване на огъня

Столтенберг: Все още не е прекалено късно Украйна да спечели войната (ВИДЕО и СНИМКИ)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа