Бахмут не пада: Ще стане ли Пригожин изкупителна жертва? (ВИДЕО)

11491
Бахмут не пада: Ще стане ли Пригожин изкупителна жертва? (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

Руското военно командване изглежда се опитва да използва ЧВК Вагнер максимално като пушечно месо в Бахмут, с цел да отслаби влиянието на руския олигарх Евгений Пригожин, който създаде наемническата армия. Това е основното заключение в традиционния седмичен анализ на ISW – американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната.

От ISW напомнят поредицата от скандали между Пригожин и руското военно министерство, управлявано от Сергей Шойгу и Валерий Герасимов: Пригожин пак вдига аларма как Бахмут ще се изплъзне на руснаците (ВИДЕО). Основен акцент изглежда е, че на Пригожин вече му е отказана възможността да набира затворници за армията си – именно благодарение на тази възможност той събра около 40 000 души през миналата година. Но боевете в Бахмут изцедиха и обезкървиха ЧВК Вагнер – поредна податка има и в сутрешната сводка на украинския щаб, с данни за докарани жени-затворници от руските затвори, за да се включат в редиците на руската армия.

Изглежда руският олигарх надцени доверието, което Путин има към него и опита буквално да поеме ръководството на руската армия, смятат от ISW. Но руският диктатор още през октомври, 2022 година, напомни как срещу Екатерина Велика имало бунт от помислил се за "цар" човек – алюзия, вероятно насочена точно към Пригожин, предвид и факта, че Шойгу и Герасимов са лоялни на Путин от много години и основни фигури в структурата на режима му. Освен това, още в края на декември Путин имаше срещи с тях и то изглежда защото не беше уверен, че Пригожин може да изпълни обещаното – победа в Бахмут. Затова и от ISW вярват, че руският олигарх може да бъде използван като изкупителна жертва щом руската офанзива в Бахмут премине точката на кулминация.

(КАРТА) Що се отнася до военните действия, при Бахмут не се виждат особени промени в позициите. От север-североизток руснаците опитват да напредват, но засега не успяват да установят нови сигурни позиции по-навътре в Бахмут от досега направеното в източната част – има големи зони, където се водят активни бойни действия, без превес на някоя от страните.

(КАРТА) Руски военни блогъри заговориха как е превзето село Орехово-Васильовка, на 11 километра северозападно от Бахмут, но именно Евгений Пригожин обяви, че това не е вярно. Съответно, свързаният с него заради осигурено финансиране популярен руски телеграм канал "Рибар" говори в обзора си как била превзета "по-голямата част от Орехово-Васильовка". Украинският щаб пък посочва, че там е имало вражески артилерийски обстрел и не говори за пехотна атака – неуспешна или успешна. От юг няма никакви промени - само приказки от руснаците как "напълно приближили" път Т0504 Костянтиновка - Часов Яр - Бахмут, който е основна логистична линия.

Непрекъснато излизат и данни от двете страни за много жертви – например в края на миналата работна седмица говорителят на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати съобщи за 221 убити руски войници и над 300 ранени в степен да не могат да воюват при Бахмут само за ден. Руското военно министерство редовно публикува твърдения за убити по 100-200 украински войници дневно в различни направления: Зеленски: За по-малко от седмица руснаците са загубили над 1100 души в боевете за Бахмут (ВИДЕО)

(КАРТА) При Авдеевка има по-силен руски натиск през последните дни и твърдения, че Краснохоривка (от север) вече е под руски контрол, както и Камянка. Нищо от това обаче не е потвърдено с геолокализирани кадри – украинският щаб твърди, че в последните 24 часа именно при Камянка е отблъсната руска атака, както и при Водяне, Северно, Първомайско, при Маринка и село Победа (от юг).

(КАРТА) При Угледар (Въгледар, Вухледар) руснаците опитват да превземат южното вилно предградие на града и засилват ударите с авиация, но дотук нямат потвърдени успехи. Същото е положението и в Луганска област - по линията Сватово - Кремена през изминалото денонощие е имало ограничени като мащаб руски атаки, безуспешни.

ОЩЕ: Руснаците забуксуваха при Бахмут, Захарова призна за вътрешни противоборства (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си заради руски атаки

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа