Руснаците забуксуваха при Бахмут, Захарова призна за вътрешни противоборства (ВИДЕО)

8884
Руснаците забуксуваха при Бахмут, Захарова призна за вътрешни противоборства (ВИДЕО)
Снимка: Getty images

През изминалото денонощие няма нито една потвърдена руска атака, довела до някакъв териториален руски напредък по отношение на Бахмут. Това е заключението в дневния обзор на ISW (американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната), което се потвърждава както от украинските, така и от руските данни.

В сутрешната сводка на Генералния щаб на украинската армия се говори единствено за руски артилерийски обстрели по конкретни позиции главно от север и от юг на Бахмут – Васюковка, Дъбово-Васильовка (6 километра северозападно от Бахмут), Богдановка (5 километра север-северозапад от Бахмут), Григоровка, Ивановско (5-6 километра югозапад-запад от Бахмут). В своя дневен обзор популярният руски телеграм канал "Рибар" с неохота признава, че украинската армия "въпреки тежкото положение отбранява позициите си" и директно говори как при Хромово има "позиционен бой". Всъщност именно зоната на контрол на украинците при Хромово беше разширена и то към Богдановка, така че западният фронт на Бахмут остава изцяло под украински контрол и доставките за защитниците на града не са отрязани. А руското военно министерство в дневния си обзор отново не говори с конкретика по позиции, единствено какви артилерийски обстрели са извършили руските сили и предполагаемо какви щети са нанесли.

Заслужава да се отбележи, че създателят на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин беше заснет на 1,5 километра от административния център на Бахмут и че различни руски военни блогъри коментират предстояща украинска контраатака в Бахмут, където руските сили се намират на изток от река Бахмутка, а украинските – на запад, като постоянно се извършват операции "на вражеска територия" и от двете страни: Пригожин се изхвърли: Ще се кандидатирам за президент на Украйна (ВИДЕО)

Според говорителя на украинското командване "Изток" полковник Серхий Черевати, през тази седмица боевете в Бахмут и покрайнините му са по-интензивни, отколкото през миналата – само за последните 24 часа е имало 23 пехотни сблъсъка. За втори пореден ден украинският щаб съобщава за над 1000 убити руски войници.

На този фон, говорителят на руското външно министерство Мария Захарова призна на специализиран форум за "практическите и технологични аспекти на информационната и психологическата война в модерните реалности", че Кремъл не може да предприеме "подхода на Сталин" - т.е. единно информационно бюро, контролиращо всичко в руското информационно пространство. Причината – в Кремъл има "различни елити", които гледат на темата по различен начин и се борят един с друг. Признанието е изключително показателно и в светлината на заявление на Пригожин, че след като приключела битката за Бахмут, той щял да трансформира частната си армия в "паралелна елитна военна организация на идеологически принцип".

По отношение на Авдеевка също се забелязва увеличение на интензивността на руските атаки, но не и на постигнатите резултати. Камянка (5 километра североизточно от Авдеевка), Северно (5 километра западно от Авдеевка), Първомайско, Невелско и Краснохоривка (в северозападните покрайнини на град Донецк) и Маринка (27 километра южно от Авдеевка) си остават непревземаеми за руснаците позиции.

При Угледар (Въгледар, Вухледар) няма нито една потвърдена руска пехотна атака, но за сметка на това има пореден видеозапис от войници от 155-та бригада на руските ВМС, които де факто признават тежкото си положение, криейки го зад смели думи – победите не можели да бъдат постигнати без "големи загуби". На този фон не спират да излизат видеа с руски военни, които се оплакват как са хвърлени да се бият на фронта, а уж трябвало да са в "териториалната отбрана".

В Луганска, Херсонска и Запорожка области няма някакви големи промени. Интересното е, че се появиха украински твърдения за украински напредък към Сватово – при Куземовка, и са заели позиции на 11 километра северозападно от Сватово. А в Южна Украйна продължават украинските удари по руски оръжейни депа и складове, като руснаците не спират да изграждат защитни съоръжения дълбоко на юг, край Токмак – само на 15 километра от Мелитопол.

Интересна новина е и тази за новия китайски военен министър - генерал Ли Шангфу, който е под американски санкции от 2018 година насам.

ОЩЕ: Руснаците изглежда искат повторение на битката за "Азовстал", но в Бахмут (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

Алла Пугачова може да бъде обявена за чуждестранен агент

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа