Битката за Северодонецк кипи. Кремъл опитва да смълчи роднините на загиналите, казва Украйна

6554
Битката за Северодонецк кипи. Кремъл опитва да смълчи роднините на загиналите, казва Украйна
Снимка: Getty images

Продължават сраженията за Северодонецк - един от двата ключови града (вторият е Лисичанск), които руската армия трябва да овладее, за да може да претендира за окончателна победа в Луганска област.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу заяви, че войските на страната му са "освободили напълно" жилищните райони на града, но украинските сили все още държат индустриалната зона и околните селища, предаде БГНЕС.

Украинският президент Володимир Зеленски казва, че правителствените сили "удържат" срещу нашествениците, но "те са повече и са по-силни".

Според оценката на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната, по-голямата част от Северодонецк е в руски ръце. Освен това, руската армия засилва натиска североизточно от Бахмут, в опит да овладее пътищата там и да прекъсне логистиката, което ще позволи по-лесно Северодонецк да бъде овладян и да се тръгне към Лисичанск. Генералният щаб на украинската армия съобщава във Фейсбук, че през последното денонощие руснаците са обстрелвали интензивно с артилерия седем населени места в т.нар. Бахмутско направление. Имало е и въздушни удари - с хеликоптери Ка-2. Руското военно министерство съобщава за унищожени три ракетни установки С-300 при Караматорск, както и норвежка самоходна гаубица М109А3 плюс 2 американски гаубици М777, както и 3 ракетни установки "Град". При обстрели в последното денонощие са убити 400 украински войници, казва Кремъл. А сателитна снимка показа какви са последствията от руския огън срещу Рубежное.

Всичко това обаче е белязано от отстъпление на руски части от Запорожка област към Херсонска област, с цел да се подсили защитата срещу украинските контраатаки там.

Украйна заявява и, че около 600 души са държани в плен за съпротива срещу руското управление в окупирания южноукраински регион Херсон и твърди, че те са измъчвани.

"По наша информация около 600 души са държани в специално преустроени мазета в област Херсон", заяви Тамила Ташева, постоянен представител на украинското президентство в Крим - полуостровът на юг от Херсон, който Москва анексира през 2014 г. Ташева заяви, че по-голямата част от задържаните са "журналисти и бойци", които са организирали "проукраински събрания" в град Херсон и околностите му. Херсон беше първият голям град, който падна под властта на руските сили в началото на март.

Окупационните руски сили пък обявиха подготовка за провеждане на рефередум в Мелитопол.

Украинското разузнаване твърди и, че руските власти опитват чрез адвокати и психолози да убедят роднините на загиналите на крайцера "Москва" да не говорят публично. По украински данни, имало заплахи, че няма да им бъдат изплатени компенсации за убитите им синове и роднини при потопяването на крайцера: Путин нареди да се изплатят по 81 500 долара на семействата на загинали руски войници . Отделно, ръководителите на Донецката и Луганската народни републики (ДНР и ЛНР), които не са признати от международната общност, обещават обезщетения за ранени и убити от мобилизираните в милициите на двете нелегални формирования. Но бившият вътрешен министър на ДНР Александър Ходаковски пише в Telegram, че се е обърнал към ръководството на ДНР да изтегли по-назад наборниците, които постоянно били обстрелвани и им падала мотивацията (а защо не можело да се отблъсне по-далеч украинската артилерия, "предлагам да размислите", казва той. А в Twitter военният репортер на Kyiv Independent Иля Пономаренко директно казва защо), но нямало отклик.

Предвид тези новини, друга новина в ущърб на руската офанзива е подписан пакет за военна помощ от страна на Полша за Украйна, на стойност на 630 млн. долара. Това е най-големият военен пакет в историята на Полша от почти 30 години. Големи подробности не се огласяват, но от Варшава казват, че ще достави на Украйна оръжия, които да помогнат на фронта - сред тях 56 самоходни гаубици Krab.

Извън военните действия в Украйна

Руските депутати ще приемат закон, който финализира излизането на Москва от юрисдикцията на Европейския съд по правата на човека (ЕСПЧ). Русия беше изключена през март от органа, основал съда - заради нахлуването в Украйна.

В светлината на тази новина украинският президент Володимир Зеленски съобщи, че през следващата седмица ще бъде публикувана книга с данни за военни престъпления, извършени от руските войници в Украйна.

Руският външен министър Сергей Лавров започва двудневно посещение в Турция за разговори за деблокиране на износа на зърно от Украйна, който е спрян от войната. Турция предложи услугите си за ескортиране на пратките от украинските пристанища, които са блокирани от руските сили.

Вестник "Ню Йорк Таймс" съобщи, че няколко товарни кораба са отплавали от контролираните от Русия украински пристанища за Африка с това, което американски официални лица определиха като "откраднато украинско зърно". Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен заявява, че съобщенията, че Русия краде украинско зърно, са "достоверни". Същевременно руското военно министерство обвини украинската армия, че е унищожила складове за зърно на пристанището в Мариупол и 50 000 тона зърнена продукция е "пропаднала". Но Сергей Шойгу настоява, че пристанището е готово за износ на зърно.

Стана ясно и, че Украйна се противопоставя на каквото и да е посещение на Рафаел Гроси, ръководител на ядрения надзор на ООН, в нейната атомна електроцентрала в Запорожие (най-голямата в Европа), докато тя е под руска окупация.

Руските сили окупираха най-голямата атомна електроцентрала в Европа в първите седмици на войната. А ръководителят на Международната агенция за атомна енергия (МААЕ) Гроси твърди, че е необходима инспекция, за да се гарантира безопасността на централата.

"Посещението на централата ще стане възможно само когато Украйна си върне контрола над обекта", пише в Телеграм "Енергоатом", украинската ядрена агенция.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Откриха над 220 кг кокаин сред банани в магазини в Германия

Белгия ще достави изтребители F-16 на Украйна още тази година

Украйна превръща леките си самолети в бомбардировачи

Русия обяви атаки срещу две болници в Киев, тече спешна евакуация (ВИДЕО)

Столтенберг: Заговорите на Русия няма да спрат подкрепата ни за Украйна

Удължиха с година евросанкциите за дестабилизиране на Молдова

Русия набира 18-годишни ученици за войната с обещанието: Сега войната е научна, не се умира лесно (ВИДЕО)

Полша и Германия обещаха да не депортират украинци с изтекли паспорти

Папата каза коя настолна игра носи "глътка свеж въздух"

Патрушев призна заплахата от разпад на Русия заради мигрантите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа