Близо 1 000 вместо 25 на протест срещу ограничителните мерки в Рига

1507
Близо 1 000 вместо 25 на протест срещу ограничителните мерки в Рига
Снимка: Getty Images/Guliver

Протест срещу ограниченията във връзка с пандемията на коронавируса се провеждат днес, 12-ти декември, столицата на Латвия - Рига. Вместо декларираните 25 души в него участват няколкостотин демонстранти, предават кореспонденти на ТАСС. Акцията, организирана от Клуба за опазване на околната среда, се провежда в Стария град, близо до Рижския замък, който служи като резиденция на президента на страната.

Първоначално се предполагаше, че в него ще участват до 25 души и в съответствие с настоящите ограничения във връзка с пандемията, всички те трябваше да носят маски. Според различни оценки обаче на площадката, оградена за протестиращи, се събраха от 500 до 1 000 демонстранти, повечето от които нямат маски. Автомобили, преминаващи по насипа, се забавят и поздравяват публиката със сигнали. Протестиращите държат латвийски знамена и плакати с надписи "Против задължителната ваксинация", "Нека децата да дишат свободно", "Система или човечност", "Короната е изкуствена", "Отмяна на всички неразумни ограничения", "За открит диалог, против цензурата", "Хората искат свобода", "Спрете геноцида над латвийския народ", "Фалшиви тестове - фалшива пандемия". Освен това, протестиращите скандират: "Ние сме силата!" и "Ние сме свободни!" Голям брой полицейски служители следят реда в района на събитието.

Образователна реформа изкара близо 3 хил. души на протест в Латвия

Няколко хиляди души се събраха в събота около зданието на посолството на Франция в латвийската столица, за да вземат участие в шествие ...

Около половин час след началото на митинга полицицейски служители започнаха да настояват присъстващите да се разпръснат, защото митингът се провежда в нарушение на нормите за социално дистанциране. Един от организаторите - представител на Клуба за опазване на околната среда Кристина Дунеца - заяви пред ТАСС, че този митинг е проява на правото на свобода на словото. „Дойде моментът, в който сме готови физически да излезем на улицата, защото има толкова много несъответствия в настоящата ситуация“, каза тя. По думите й участниците настояват да се отмени извънредното положение и планът за ваксинация. Те започнаха да събират подписи под призив към президента на Латвия Егилс Левиц, председателя на Сейма (Парламента) Инара Мурниеце и премиера Кришанис Каринс, в които изразяват тези искания.

Друг участник в демонстрацията, представител на партията Руски съюз на Латвия Дмитрий Шандибин, я нарече "популярно събитие". "Първоначално беше планиран малък митинг на група дисиденти - 25 души. Недоволството на жителите на Латвия от мерките, предприети от правителството, е достигнало такова ниво, че се развива в национално събрание и израз на общо възмущение", добави той.

Шандибин се изказа негативно за действията на правителството за борба с пандемията и системата за изплащане на обезщетения на предприятия, засегнати от кризата.

Президентът е призован за отговорност. По-рано в събота латвийският президент Егилс Левиц отправи призив към обществото да действа отговорно в разгара на пандемия. „Това време е трудно за всички нас, така че разбирам безпокойството, притесненията и несигурността относно бъдещето ни", каза президентът. И допълни, че „без да отричаме правата на всеки човек на свобода на мисълта и словото, нека помним, че за да сме близо до близките си, ние искаме те са в добро здраве и затова трябва да се грижим животът им да не бъде застрашен".

Иран екзекутира журналист, подкрепил протестите през 2017г.

Иранските власти съобщиха, че са екзекутирали журналист заради работата му в интернет, която допринесе за мащабните икономически протес...

Припомняме, че с решение на латвийското правителство от 9-ти ноември до 6-ти декември в страната беше въведено извънредно положение, предвиждащо редица ограничителни мерки, което беше удължено до 11-ти януари.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 26.04 - Закъсня ли оръжието от САЩ за Киев?

Столтенберг: Не е твърде късно Украйна да победи Русия

САЩ отново зоват Германия да предостави ракети с далечен обсег на Украйна

Зеленски: Ако със Запада сме искрени съюзници, трябва да защитават небето ни както в Израел

Столтенберг пилотира изтребител Eurofighter (ВИДЕО)

Европарламентът призова страните членки да не признават победата на Путин на изборите

ЕП осъди Иран с припомняне на атентата в Бургас, призова за освобождаване на български моряци

Папата: Прегръдките могат да предотвратят войни

Китай призова германския посланик във връзка с арестуваните за шпионаж

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа