Британска статистика за безопасността на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - ще види ли ЕС?

6284
Британска статистика за безопасността на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca - ще види ли ЕС?
Снимка: Getty Images/Guliver

Каква всъщност е честотата на случаи на тромбоза при имунизация с оксфордската ваксина срещу коронавирус (на AstraZeneca)? А каква е тази честота при употреба на други ваксини срещу коронавирус? И каква е въпросната честота в случай, че не си бил ваксиниран с нито една ваксина срещу коронавирус? Поне засега Европейската агенция по лекарствата (EMA) не коментира публично с числа и се очаква днес вечерта или утре (18 март) да излезе с окончателно становище дали оксфордската ваксина трябва да продължи да се прилага.

И докато EMA не говори с числа, а само намеква, че и при други ваксини има подадени сигнали за случаи на тромбоза, които проучва и обещава, че каквото и да реши, ще е само на база научни данни, но фокусът засега бил върху AstraZeneca (защо само там?!), то британският телевизионен Канал 4 пусна интересен материал с доста повече статистика. Какво се казва в него?

Франция и Италия: Новините от ЕС за AstraZeneca са "обнадеждаващи"

Коментарите на Европейската агенция по лекарствата относно ваксината на компанията AstraZeneca са "обнадеждаващи". Това заявиха френски...

Според професор Стивън Еванс от Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина (основано през 1899 година), е напълно ясно, че пропорцията на тромботични случаи при хора, ваксинирани с оксфордската ваксина и с ваксината "Комирнати" на Pfizer/BioNTech не е коренно различна. Данните са британски т.е. касаят имунизацията във Великобритания. Регулярно, британското правителство публикува т.нар. "доклади жълт картон", в които се описват странични ефекти при хора, ваксинирани с препаратите на AstraZeneca и Pfizer/BioNTech. Става въпрос за случаи, които се проверяват впоследствие, за да се докаже дали има или няма връзка с поставената ваксина, а не за случаи, след които доказано ваксината е причинила тромбоза.

Именно на тази база, в 54 000 доклада "жълт картон" при общо 10 000 000 ваксинирани с оксфордската ваксина, са докладвани 35 случая на тромбоцитопения. Що се отнася до "Комирнати", там в 33 000 доклада са докладвани 22 такива случая, при почти 11 000 000 сложени ваксини. А AstraZeneca обяви на 14 март, че са поставени 17 000 000 ваксини срещу коронавирус във Великобритания, като има регистрирани 15 случая на дълбока венозна тромбоза и 22 случая на пулмонарна тромбоза, за нито един от които няма доказателства, че е свързан с имунизацията.

Професор сър Дейвид Шпигелхлатър, който е статистик от Кеймбриджкия университет, коментира, че дълбока венозна тромбоза е събитие, което се случва веднъж на 1000 души годишно за всички възможни възрастови групи, независимо какви лекарствени препарати вземаме или не вземаме. По думите му, това значи, че при 17 000 000 поставени дози ваксина срещу коронавирус, най-малко 17 000 от тези хора ще стигнат до състояние на дълбока венозна тромбоза по някое време през настоящата година – от статистическа гледна точка и без да се взема предвид поставянето на ваксината.

Професор Еванс добавя и, че например в Норвегия, при вземане на решението да бъде спряна временно ваксината на AstraZeneca, не е обяснено, че при страдащите от COVID-19 има повишен риск нарушения на кръвоносната система.

ЕМА остава "твърдо убедена" в ползите от ваксината на "АстраЗенека"

Европейският надзорен орган по лекарствата (EMA) заяви отново във вторник, че ползите от ваксината срещу Covid-19 на компанията "АстраЗ...

Лондонското училище по хигиена и тропическа медицина е замесено в голямо клинично проучване на лекарство, за което се възлагат надежди, че ще е ефективно срещу коронавируса – ПОДРОБНОСТИ ТУК!

Още: Ако сте ваксинирани с AstraZeneca: ето какво трябва да знаете

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Кулеба: Украйна няма план Б в случай на прекратяване на помощта от САЩ

"Оцеляването на Украйна е важно за САЩ" : Промени ли Тръмп позицията си?

НА ЖИВО: Кризата в Украйна, 19.04 - Може ли Русия да нападне Полша?

Пробив в руски язовир, евакуират хиляди заради невижданите наводнения (ВИДЕО)

Предупреждение от Германия: Русия може да атакува страна от НАТО след 5 години

Заради готвен атентат срещу Зеленски: В Полша задържаха руски агент

Белгия обяви кога първите ѝ F-16 ще отидат в Украйна

Змия ухапа директора на зоопарка в Одеса (СНИМКИ)

ПАСЕ не признава легитимността на Путин: Обвини го в убийство на Навални и изтребване на народи

Арестуваха жена, звъняла на спешен телефон повече от 2000 пъти

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа