CNBC: Руско-украинският конфликт ще доведе до поскъпване на газа в Европа

4114
CNBC: Руско-украинският конфликт ще доведе до поскъпване на газа в Европа
Снимка: iStock

Напрежението в руско-украинските отношения има негативно отражение върху европейските газови пазари и може да доведе до дългосрочно поскъпване на цената на природния газ в Европа. Ако ситуацията се влоши, в някои източноевропейски страни са възможни прекъсвания на тока. Това предвиждат анализатори в специален материал на CNBC, предава БГНЕС.

„Пазарът на газ е много стегнат, и няма съмнение, че опасността от предстояща ескалация между Русия и Украйна също заплашва пазара, особено като се има предвид, че Русия осигурява около 35% от газа в Европа“, смята енергийният експерт Дан Йергин.

Daily Express: Путин успя да надиграе Европа

Руският президент Владимир Путин успя да надиграе Европа, като се съгласи да увеличи доставките на газ за Китай. От тази газова сделка ...

На същото мнение е консултантската компания Capital Economics, която прогнозира, че ако руско-украинската криза ескалира, цените на газа в Европа ще скочат още.

Зависимостта на Европа от руския газ се засилва и от празните газохранилища. „Ако бъдат наложени санкции върху износа на газ от Русия или ако Русия използва износа на газ като свой коз, тогава европейските цени на природния газ вероятно ще скочат до небето“, казва Уилям Джаксън, главен експерт по развиващите се пазари в Сapital Economics.

През последните няколко месеца напрежението между Русия и Украйна ескалира на фона на факта, че Москва струпа войски до украинската граница. Различни анализатори разчетоха в това план на Русия за инвазия в Украйна, като така повтори успеха си при незаконното си анексиране и окупация на Крим.

Москва продължава да отрича тези обвинения. Преговорите, насочени към разрешаване на кризата, тази седмица приключиха без никакъв напредък.

В продължение на няколко дни високопоставени американски служители и членове на НАТО имаха сериозни двустранни срещи с руски представители, но така и не постигнаха съгласие при преговорите.

САЩ: Русия може да започне инвазия в Украйна във всеки един момент

"Ние сме на етап, в който Русия може да предприеме атака в Украйна по всяко време". Това каза днес говорителката на Белия дом, говорейк...

Междувременно продължават съобщенията, че ситуацията по украинската граница се влошава все повече. Заплахата от неизбежна криза подхрани спекулациите, че САЩ може да наложат санкции на Русия, за да спрат Кремъл да нахлуе в Украйна.

Според анализатори от Capital Economics, ако Русия нахлуе в Украйна, цените на газа в Европа ще надхвърлят пика от 180 евро за мегаватчас, който беше достигнат в края на миналата година. „Някои държави, които са много зависими от руския газ, особено в Източна Европа, може да се наложи да намалят потреблението на електроенергия“, добави Джаксън.

Мащабната газова криза, която обхвана Европа през третото тримесечие на миналата година, тласна европейските цени на газа до рекордно високо ниво. Вицепрезидентът на Европейската комисия Валдис Домбровскис каза пред CNBC, че напрежението между Русия и Украйна е "причина за безпокойство" не само поради рискове за сигурността, но и в "икономическо измерение".

В интервю за CNBC испанският финансов министър Надя Калвино добави също, че "добре известно е, че трябва да приемем сериозно геополитическата ситуация и нейното възможно въздействие върху цените на енергията. И трябва да излезем с общоевропейски отговор."

Доставките на газ от Русия вече са под нормалните нива, сочи анализ на инвестиционната банка Jefferies. Според нея вносът на газ от Русия за Северозападна Европа е намалял с 38% от август до декември в сравнение със същия период на 2018 г. Запасите на газ в Европа към 12 януари са с 21% под средните за последните пет години.

Ню Йорк Таймс: Русия евакуира посолствата си в Украйна, ще има ли война?

Русия е евакуирала 18 души, предимно жени и деца, от посолството си в Киев на 5 януари, а още 30 души са напуснали две седмици по-късно...

"Очакваме дълъг период на високи цени на газа. Вносът на газ от Русия ще остане на ниско ниво, а и влизаме в отоплителния сезон 2021-2022 г. с рекордно ниски запаси", сочи анализ на банката.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа