Да приемат съдбата на Русия като лична: Как промиват мозъците на отведените от Украйна деца (ВИДЕО)

7548
Да приемат съдбата на Русия като лична: Как промиват мозъците на отведените от Украйна деца (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

След началото на войната Следственият комитет (СК) на Русия се заема с контрола над изведените деца от окупираните територии в Украйна. Следователи започват да идват в социалните домове, където временно са настанени украински сираци, носят им храна и подаръци. Началникът на Комитета Александър Бастрикин е наредил на ведомствените кадетски корпуси да се подготвят за прием на ученици от самопровъзгласилите се ДНР (Донецка народна република) и ЛНР (Луганска народна република). Към 20 септември 2022 г. на такова обучение са 40 деца.

Следственият комитет започва да се интересува от децата от Донбас след 2014 г. Учениците от Донецка област са могли да кандидатстват в учебните заведения към СК. Децата, които са имали нужда от медицинска помощ, са изпращани в московска клиника.

Колко деца са изведени

По данни на печатното издание на СК от февруари 2022 г. до март 2023 г. сътрудниците на ведомството са извели 232 деца от Донецка, Луганска, Херсонска и Запорожка области, сред тях 181 деца сираци. 78 деца са постъпили в кадетските корпуси и академии на СК (деца-сираци - 28).

На 1 юни 2022 г. Бастрикин казва на децата, че от тях зависи бъдещето на страната, "нейното могъщество" и нейните "нови победи". "Следственият  комитет винаги е до вас. Ние ще ви помогнем, ще ви подкрепим."

Още: Русия извежда 10 000 украински деца от окупираните части за пропагандна обработка в Чувашия

Съмнителна благотворителност

Следственият комитет се стреми да увеличи процента на децата, които придобиват професия след кадетските корпуси. Ако през 2017 година в корпусите са постъпили едва 6 души, то през 2022 г. те вече са 94. 

Сътрудничеството между учрежденията на СК и властите започва през 2020 г. Тогава кадетският корпус приема десет юноши сираци от ДНР. Едно от момичетата споделя, че дълго време са се чудили защо СК се стреми да им даде професия, но никой не е могъл да отговори на този въпрос.

Още: Русия е отвлякла 700 000 украински деца (ВИДЕО)

Същинските намерения

Според адвоката по международно право Олга Гнездилова донбаските деца ще бъдат изпратени обратно в окупираните територии, които добре познават.

"Към този момент у тях вече ще бъде възпитана лоялност и необходимите възгледи относно държавната политика", предполага Гнездилова. Самите юноши, завършили кадетските корпус, виждат бъдещето си "в голямата Русия". 

Сред заниманията на кадетите има курс, наречен "Бъди готов за защита на Родината" - в него децата се учат да разглобяват и сглобяват автомат. Сред ценностите, които децата учат, са "вярност към Руската федерация" и "уважение към държавната служба". Във възпитателната програма е описан "идеал за личността" на детето: то не само трябва да бъде високонравствено и творческо, но и да "приема съдбата на отечеството като лична" и да затвърждава "духовните и културни традиции на руския народ." По тези канони в кадетските корпуси живеят украинските деца. 

Извънкласните занимания също са съсредоточени около войната в Украйна. От 2022 г. на децата се разказва не само за героите от Втората Световна война, войната в Афганистан и Чечня, но и за "специалната военна операция."

През февруари 2023 г. кадетите участват в научно-практическа конференция за "младите герои-антифашисти" и научават, че трябва да се пази паметта за подвига им и "да се противодейства на опитите за фалшифициране на историята."

Волгоградските кадети към СК през март 2023 г. събирали хигиенни материали, продукти и облекло за руските военни, които воюват в Украйна. Учениците им изпращали и писма. Момичетата са изпращани на практика в трудовите отряди в болницата, където се лекуват "ветераните от войната", в това число и ранени във войната в Украйна. 

Още: Изненадващо дуо води преговори с Путин да върне отвлечените украински деца

Възпитание или индокринация

Според адвоката и международен юрист Олга Гнездилова подобно възпитание е индокринация  - внушаване на идеи, които не предполагат критично мислене и нарушават Конвенцията за правата на детето, която все още действа в Русия.

В Конвенцията се отбелязва, че образованието на детето трябва да бъде насочено към "развитието на чувството на уважение към родителите на детето, към неговата собствена културна самоличност, език и ценности, към националните ценности на страната, в която детето живее, на страната, от която то произхожда и на цивилизации, различни от неговата собствена; подготовката на детето за отговорен живот в свободно общество, в духа на разбирателство, мир и толерантност, равенство между половете и дружба между всички народи, етнически, национални и религиозни групи и коренно население."

Колкото и държавата да се грижи за адаптацията на донбаските деца в новата реалност, тя е длъжна да запази уважението към страната им на произход. И мероприятията, свързани с подкрепата на онези, които воюват срещу Украйна, противоречат на това, коментира Гнездилова за изданието "Верстка".

"Намирайки се в зависимо положение, без родители, в чужда страна, детето трябва да се съгласи с това, което ръководството на кадетския  корпус смята за правилно. Индокринацията на децата в образователната система е силен инструмент, той наистина работи. Колкото по-малко е детето, толкова по-лесно възприема идеологическите принципи и държавата се възползва от това", допълва още Гнездилова.

Още: ВИДЕО: Украинци дочакаха Русия да им върне децата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Отново: Язовирна стена се скъса в Омска област (СНИМКИ)

Грузия отново излезе на улицата против закона за чуждите агенти (ВИДЕО)

Нов свален Су-25 в Украйна: Явно украинците имат ново американско оръжие

Украинските мъже в Германия са поне 200 000 и подлежат на мобилизация от Зеленски: Какво ще се случи с тях?

Основното предназначение на мъжете е да умрат за Родината си: Руски политик (ВИДЕО)

Богатата съседка: по кои показатели Швейцария изпреварва Германия

Защо и Лукашенко реши да "проверява" ядреното си оръжие?

Великобритания ще предостави на Украйна военна помощ от 500 милиона паунда, над 1600 ракети и 400 превозни средства

Eксперт: Западът е в глуха отбрана, но украинците ще успеят да спрат руснаците

Общежитие падна само в Коми, след като губернаторът обеща помощ за Луганск (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа