Изненадващо дуо води преговори с Путин да върне отвлечените украински деца

2852
Изненадващо дуо води преговори с Путин да върне отвлечените украински деца
Снимка: Getty Images

Две държави се опитват да постигнат споразумение за връщане на украински деца, отведени в Русия и държани в детски домове или осиновени от руски семейства. Това твърдят четирима души, запознати с процеса, цитирани от Financial Times.

Става въпрос за Саудитска Арабия и Турция, които не се славят с добро резюме от гледна точка на защита на човешките права.

Москва: Няма да си сътрудничим с българката Мариана Кацарова, тя е "активен русофоб"

Русия няма намерение да си сътрудничи със специалния докладчик на ООН за правата на човека в Русия Мариана Кацарова, тъй като тя ще дей...

Именно заради системно отвличане на украински деца Международният наказателен съд в Хага издаде заповеди за арест на диктатора Владимир Путин и на детския омбудсман на Руската федерация - Мария Лвова-Белова.

Как вървят преговорите?

Като част от процеса на посредничество, за който досега не е съобщавано, официални лица в Киев и Москва изготвят списъци на хилядите деца, преместени в Русия след нахлуването на силите на Путин в Украйна.

Изключително деликатните разговори продължават от няколко месеца, пише Financial Times. Те показват, че има трети страни, които все още търсят начини за договаряне на компромиси между Украйна и Русия с надеждата, че те могат да се превърнат в канали за потенциални мирни преговори, целящи прекратяване на войната.

Бившият собственик на лондонския футболен клуб "Челси" Роман Абрамович, който преди това участваше в мирни преговори, размяна на затворници и сделката за зърно като неофициален емисар на Путин в Украйна, също е част от дискусиите за украинските деца. Това твърдят двама души, запознати с въпроса, пред FT.

Не мога да повярвам, че оцелях: Как украинските жени раждат по време на войната

В Украйна ситуацията с раждащите жени рязко се е влошила като се е увеличил броят на случаите на преждевременни раждания. След почти г...

"Няма пряка комуникация с руската страна", заяви Дария Херасимчук - комисар по правата на детето в кабинета на президента Володимир Зеленски. "Нещо повече, ние сме убедени, че не може да има никакви разговори в тази посока, защото не става въпрос за размяна на военнопленници, това са цивилни граждани, това са деца".

ОЩЕ: Българка ще следи за правата на депортираните в Русия украински деца, реши ООН

Как Саудитска Арабия е влязла като посредник?

Според дипломат, информиран за разговорите, Саудитска Арабия е повдигнала въпроса за разселените деца на среща на официални лица от избрани членове на Г-20 в Копенхаген през юни. Това е било част от по-широки дискусии за необходимостта от разговори на трети страни както с Украйна, така и с Русия.

Западните държави дадоха благословията си на Рияд да продължи да посредничи по отношение на децата и други въпроси, включително сделката за зърното, опасенията за АЕЦ "Запорожие" и потенциалната ядрена ескалация, казва дипломатът.

Ролята на Ердоган

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган се опитва да си извоюва ролята на миротворец, като посредничи в провалените преговори за прекратяване на войната миналата година, както и в зърнената сделка и няколкото обмена на затворници.

Колко деца е отвлякла Русия от Украйна?

Детският омбудсман на Русия: Как руското гражданство може да изтрие идентичността на украинските деца?

"Украинското гражданство остава. Не го отменяме. Ние допълваме и даваме възможност. Това премахване на идентичността ли е? Как гражданс...

Украйна твърди, че Русия е организирала отвличането на 20 000 деца с ясната цел да заличи украинската им идентичност. Хуманитарната лаборатория на Йейл твърди, че най-малко 6000 украински деца са били преместени в Русия, докато официалните данни на Москва сочат още по-малко.

Според радио "Свободна Европа/Свобода" - към 31 май 2023 г. Русия е върнала 371 депортирани деца от Украйна. Повече от 19 000 деца са били депортирани в Руската федерация, твърди изданието, позовавайки се на думи на Володимир Зеленски.

Нито една от страните не води централизирана отчетност за това колко украински деца са били преместени в Русия, а различните обстоятелства, при които са били отведени, затрудняват изготвянето на пълен списък или определянето на мястото, където да бъдат изпратени.

"Целта е да преброим всички деца, за да разберем колко са и след това да намерим най-доброто решение за всяко дете", казва един от източниците на FT.

Русия използва децата в рускоезичните райони на Източна Украйна като пропагандно средство, за да оправдае инвазията си.

"Не подкрепям убиването на деца": Кевин Маккарти отвърна остро на журналист от РИА (ВИДЕО)

Председателят на Камарата на представителите (долната камара) на САЩ Кевин Маккарти отговори остро на журналист от кремълската пропаган...

Някои деца, доведени в Русия, са записани в "патриотични" класове, където пеят руския химн, учат, че украинската нация никога не е съществувала, и им казват, че Москва води война срещу "нацизма".

Докато някои от тях са били насилствено отведени в първите седмици на инвазията от руски войници и публично изложени на показ, други са били доведени там от проруски роднини или изпратени в руски летни лагери, след което са били разделени от семействата си, когато Украйна е освободила родните им места.

Посредниците се надяват, че Украйна и Русия ще могат да се споразумеят за броя на децата, за да могат семействата им да си ги върнат.

ОЩЕ: ВИДЕО: Украинци дочакаха Русия да им върне децата

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АЗИЯ:

Психологически тероризъм: Израел за видео на “Хамас“ със заложници

Колкото топка за тенис: Градушка в Китай след торнадото (ВИДЕО)

Торнадо в Южен Китай, има жертви (ВИДЕО)

След атентата в "Крокус Сити Хол": На граждани на Таджикистан масово се отказва достъп в Русия (ВИДЕО)

"Хамас" отново сяда на масата на преговорите с Израел

Ново мощно земетресение удари Тайван (ВИДЕО)

Убити и ранени при удар по газов комплекс в Ирак

Колата на израелски министър се преобърна, той е в болница (ВИДЕО)

"Борба между потисници и потиснати": Турският външен министър за спора между израелци и палестинци

Вместо да се срещне с Путин, Ердоган отива в САЩ през май

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com