"Дебили": Загубите в Украйна накараха руски блогъри и медии да реват като бити мечки

8648
"Дебили": Загубите в Украйна накараха руски блогъри и медии да реват като бити мечки
Снимка: Getty Images

Поредната катастрофална загуба на руската армия на бойното поле в Украйна – освобождаването на Лиман от украинската армия, предизвика гръмки оплаквания и горчиви констатации от руските военни кореспонденти. Дори официални руски медии не крият разочарованието си и даже отправят критики, чийто адресат е руският диктатор (президент) Владимир Путин. Това е заключението на американския мозъчен тръст Институт за изучаване на войната (ISW) в дневния му доклад за войната в Украйна.

Поражението в Лиман буквално отприщи негативизма на руска земя – дори повече, отколкото загубите в Киев и Харков. Примерите за мрачните настроения в Русия не са един и два, но може би най-красноречива е публикация, в която пише, че 70% от руската армия се състои от дебили, които не подлежат на обучение. "Нашата армия е сборище от мафиотски кланове и групировки, които постоянно враждуват".

Показателно е, че дори в обзорно предаване на НТВ имаше директна критика към Путин, защото е обявил анексиране на Донецка, Луганска, Запорожка и Херсонска области, при положение че те не са завладени изцяло в административните им граници и дори сегашният фронт не е подсигурен. Съответно, беше изразено съмнение, че е възможно някога Руската федерация да окупира изцяло въпросните области.

Друг много важен момент – избухването на Рамзан Кадиров срещу генерал-полковник Александър Лапин. Кадиров беше подкрепен от създателя на ЧВК Вагнер Евгений Пригожин и именно това показва колко големи разломи има в оперативното командване на руските части в Украйна. Хората на Кадиров и Пригожин са основата на руската операция в Донбас, но между двамата също не цари особено разбирателство. А техните думи накараха дори и контролираните официално от Кремъл медийни канали да им обърнат внимание и дори да подсилят критиките им. Освен всичко друго, с публичните си изказвания и Кадиров, и Пригожин нанасят удар по авторитета на Путин, тъй като отдавна се говори, че той лично ръководи руските военни в Украйна чрез генерал Лапин. Путин специално похвали Лапин, след като руснаците превзеха Лисичанск на 24 юни. И едва ли има хора, които да не са наясно, че зад решението руснаците да стоят в Лиман без достатъчно подкрепления в отчаян опит да го задържат стои и руският президент, а не просто генерал Лапин. Със сигурност Кадиров и Пригожин като част от вътрешния кръг на руския диктатор са наясно с това и отговаря посредством официални руски медии и военни кореспонденти в Телеграм, които коментират думите на Кадиров към Лапин като твърде сурови и които хвърлят повече вина за поражението в Лиман директно на руското военно министерство.

Всичко това показва, че алтернативните източници на информация дори в Русия категорично се различават от официалната линия на Кремъл. Официалните съобщения от руското военно министерство наблягат на "общ прогрес" на фронта, без детайли и подробности. Всъщност, досега Кремъл не е признал нито едно руско поражение в Украйна, с изключение на загубата на Харковска област, след пораженията в Балаклея, Купянск и Изюм.

Според проучване на независимия руски социологически център "Левада", над 50% от отговорилите се страхуват, че развитието на войната в Украйна ще доведе до пълна мобилизация в Русия. А там, освен настъплението в Харковска и Херсонска област, украинската армия успешно спира руските сили, опитващи да стигнат до Бахмут и Авдеевка в Донецка област – съгласно сутрешния доклад на Генералния щаб на украинската армия. А вече има данни, че от Лиман украинската армия тръгна напред и атакува Кремена - явен знак, че Украйна се цели в освобождаването на Луганска област.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Великобритания поставя отбранителната си индустрия във военен режим

Ядрено оръжие в Полша: Генералният секретар на НАТО каза какво мисли Алианса

Шойгу се закани да бомбардира още повече Украйна

Украинците ликвидираха руски военен, обикалял с колело минните полета и примамвал дроновете-камикадзе (ВИДЕО)

По-лесни и в полза на потребителите условия за ремонт прие Европарламентът

ЕП прие обширен закон за борбата с трафик на хора

В Русия: Безсмъртният полк се скри за втора поредна година

Няколко европейски страни отказват да дадат ПВО системи на Украйна

Украинците дразнят руснаците, вдигнаха знамето си на още едно място на изток от Днепър (ВИДЕО)

Истерия в руските медии за новото оръжие от САЩ за Украйна: Преглед на печата от BBC (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа