Докато ЕС е разделен за ваксината на AstraZeneca, един от разработчиците излиза на борсата

2826
Докато ЕС е разделен за ваксината на AstraZeneca, един от разработчиците излиза на борсата
Снимка: Getty Images/Guliver

Европейският комисар по здравеопазването Стела Кириакидес апелира днес за "координирана позиция" между страните от Европейския съюз относно AstraZeneca, която не "подхранва" съмненията относно ваксината срещу COVID-19, предаде БГНЕС.

"Изключително важно е да следваме координирана позиция в Европа. Позиция, която не обърква гражданите и която не поражда съмнения относно ваксината, защото тя се основава на науката", каза тя по време на извънредно заседание на министрите на здравеопазването на всички страни-членки на ЕС, което португалското председателство свика заради ваксината.

Белгия спира да ваксинира с AstraZeneca хора под 55 години

Белгийските власти няма да използват ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca при хора под 55 години в продължение на четири седмици,...

В крайна сметка, здравните министри не достигнаха до обща позиция относно употребата на ваксината, въпреки призива на Европейската комисия да намери "възможно най-координиран отговор", но се съгласиха, че са необходими повече проучвания за нейното въздействие, съобщава агенция EFE.

Припомняме, че България реши да не прекратява ваксинационния процес с препарата, но в някои държави в ЕС има препоръки за ограничение - ваксината да се ползва само при по-възрастни хора, например в Германия и Холандия. Последната такава засега държава е Испания.

Междувременно базираната във Великобритания Vaccitech, която участва в разработването на ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca, планира първично публично предлагане на акции (IPO) в САЩ тази седмица, съобщава The Wall Street Journal.

Компанията, създадена през 2016 г., чиито съоснователи са учени от Оксфордския университет, може да бъде оценена на 700 милиона долара с потенциален ръст до 1 милиард долара до края на годината. Ръководителите на компании искат акциите на компанията да се търгуват на електронната борса Nasdaq. Очаква се няколко от настоящите инвеститори на компанията да участват в процеса на IPO.

СЗО: Не е потвърдено, че ваксината на AstraZeneca причинява тромби

Евентуалната връзка между ваксината срещу COVID-19 на AstraZeneca и редки случаи на кръвни съсиреци изглежда правдоподобна, но не е пот...

Vaccitech планира да използва технологията, която се превърна в основата на антикоронавирусната ваксина, за разработване на лекарства за рак на простатата, хепатит В и човешки папиломен вирус.

Ваксината срещу коронавирус на AstraZeneca е една от най-популярните в света: одобрена е и се използва от повече от 90 държави (включително в рамките на международния механизъм COVAX), а обемът на предварителните поръчки за лекарството достига около 2,5 милиарда дози. С нея се ваксинираха и някои световни лидери като президентите на Украйна и Южна Корея, Владимир Зеленски и Мун Дже Ин, министър-председателите на Великобритания и Италия Борис Джонсън и Марио Драги.

Понастоящем лекарството все още очаква одобрение от Администрацията по храните и лекарствата към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги на САЩ (FDA), но компанията вече е произвела десетки милиони дози в цялата страна. В същото време директорът на Националния институт по алергични и инфекциозни болести в САЩ Антъни Фаучи изрази мнение, че САЩ могат да ваксинират в страната, без да използват ваксината на AstraZeneca.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

САЩ не помагат на Украйна военно: Конкретните резултати в полза на Русия (ВИДЕО)

Руската църква нарече войната срещу Украйна "свещена": Част от национално-освободителната война на руския народ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа