ЕК изиска бързи мерки от Гугъл

4596
ЕК изиска бързи мерки от Гугъл

Еврокомисарят по конкуренцията Хоакин Алмуния изпрати писмо до директора на Гугъл Ерик Шмид, в което изисква от него да вземе мерки "в идните седмици", за да се елиминира всеки риск от доминантна позиция на Гугъл в различни области, предаде БГНЕС.

Ако интернет гигантът се съобрази с изискванията й, Комисията ще може да прекрати разследването, което започна срещу него през ноември 2010 г. заради множество жалби, най-вече от конкурента Майкрософт. В противен случай разследването ще бъде задълбочено, заяви Алмуния на пресконференция.

"Нашето разследване ни помогна да установим четири области, в които практиките на Гугъл могат да бъдат счетени за злоупотреба с доминантна позиция", заяви еврокомисарят. Гугъл поставя на първо място в своите линкове собствените си услуги за вертикално търсене, т.е. търсачки, специализирани в една област като пътуванията или търсенето на ресторанти. Според конкурентите й така компанията може да си осигури "преференциално отношение" спрямо другите специализирани търсачки.

"Второто ни безпокойство е свързано с начина, по който Гугъл копира съдържание на конкурентни вертикални търсачки и го използва в собствените си предложения", поясни Алмуния. Другите две области, които предизвикват безпокойството на Комисията, са свързани с рекламата - Гугъл е подозиран по-специално, че налага клаузи за ексклузивност на рекламните си партньори.

Редактор: Ая Косарова

Google изобрети очила за уеб търсене

Компанията "Google" изобрети техно очила, с които да проверявате електронната си поща, да сърфирате в интернет и дори да използвате G...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа