ЕК ще вземе нови мерки в подкрепа на зеленчукопроизводителите

13493
ЕК ще вземе нови мерки в подкрепа на зеленчукопроизводителите
Снимка: Getty Images / Guliver

Европейската комисия съобщи, че ще вземе нови извънредни мерки в подкрепа на зеленчукопроизводителите в ЕС, засегнати от руското ембарго върху западните хранителни продукти.

Тези мерки за стабилизиране на пазарите и обезщетяване ще се отнасят за производителите на краставици, цветно зеле, чушки, гъби и някои видове домати, както и на нетрайни продукти, определени като приоритетни на среща в Брюксел на земеделски експерти в Европейската комисия и на 28-те държави членки, уточни европейски източник, предаде БГНЕС.

След тази първа обмяна на мнения относно последствията от руските ответни мерки еврокомисарят по земеделието Дачиан Чолош съобщи, че ще обяви новите мерки "още в началото на идната седмица" и че те ще бъдат насочени към "плодовете и зеленчуците в явно затруднение".

В понеделник Комисията вече подкрепи секторите на прасковите и нектарините, чиито затруднения, дължащи се на лошото време, бяха задълбочени от наложеното едногодишно ембарго от Москва в отговор на европейските санкции заради нарушаването на суверенитета на Украйна. Механизмът, който може да бъде финансиран от резервния фонд от над 42- милиона евро, с които разполага ЕС за справяне с кризи на пазарите на земеделски стоки, предвижда увеличаване на обема на продуктите, които могат да бъдат изтеглени от пазарите, и обезщетяване на производителите с до 50%.

За да изчисли по-добре загубите от руското ембарго, които според първоначални данни са около 5,2 милиарда евро в износ на земеделски стоки, ЕС ще създаде "засилен механизъм за наблюдение на пазарите" и предвижда ежеседмична връзка със страните членки, съобщи Комисията в комюнике.

Според нея става дума за поетапна реакция, без да се отстъпва пред евентуални свръхискания от производителите от засегнатите държави, на първо място сред които Полша и Литва за плодовете и зеленчуците, Германия за месото и Холандия за сиренето. "План А се състои в намирането на алтернативни пазари", подчерта европейският източник.

Но за да успокои производителите в Европа, Чолош подчерта, че е готов да предложи разширени европейски мерки, ако е необходимо. Те могат да са във формата на помощ за складиране на трайните храни като месото и сиренето.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com