ЕП прие резолюция срещу следенето от полицията, с използване на изкуствен интелект

1294
ЕП прие резолюция срещу следенето от полицията, с използване на изкуствен интелект
Снимка: iStock/Guliver

В резолюция, приета с 377 гласа "за", 248 гласа "против" и 62 гласа "въздържал се", членовете на ЕП посочват риска от алгоритмична пристрастност в приложенията на изкуствен интелект (ИИ) и подчертават, че е необходим човешки надзор и силни правни правомощия, за да се предотврати дискриминацията от страна на ИИ, особено в контекста на правоприлагането или граничния контрол.

Човешките оператори винаги трябва да взимат окончателните решения, а субектите, наблюдавани от основани на ИИ системи, трябва да имат достъп до средства за правна защита, казват членовете на ЕП.

И българи са работели за създателите на израелския шпионски софтуер, който предизвика световен скандал

Създателите на израелския шпионски софтуер "Пегас" NSO Group вероятно са се възползвали и от помощ от български софтуерни експерти. Тов...

Опасения за дискриминация

Според текста системите за идентификация, базирани на изкуствен интелект, вече по-често погрешно идентифицират малцинствени етнически групи, ЛГБТИ лица, възрастни хора и жени, което е особено тревожно в областта на правоприлагането и съдебната система. За да се гарантира спазването на основните права при използването на тези технологии, алгоритмите следва да бъдат прозрачни, проследими и достатъчно документирани, призовават членовете на ЕП. Когато е възможно, публичните органи следва да използват ИИ със софтуер с отворен код, за да бъдат по-прозрачни.

Противоречиви технологии

За да се зачитат неприкосновеността на личния живот и човешкото достойнство, членовете на ЕП настояват за постоянна забрана на автоматизираното разпознаване на лица на обществени места, като отбелязват, че гражданите трябва да бъдат наблюдавани само при подозрение за престъпление. Парламентът призовава да се забрани използването на частни бази данни за лицево разпознаване (като системата ИИ на „КлиърВю“ (Clearview AI), която вече се използва) и прогнозиране на база на поведенчески данни от полицията.

Фон дер Лайен: Кибернаблюдението с израелския шпионски софтуер е напълно неприемливо

Председателят на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен осъди кибернаблюдението на хора, използващи израелски шпионски софтуер ...

Членовете на ЕП не искат повече да се използва масовото оценяване на гражданите от страна на публичните органи с помощта на ИИ, което те считат, че застрашава принципите на недискриминация и не е съобразно с основните права на ЕС.

В заключение, Парламентът изразява загриженост от използването на биометрични данни за дистанционно идентифициране на хора. Например, вратите за граничен контрол, които използват автоматизирано разпознаване, и проектът iBorderCtrl ("интелигентна система за детектор на лъжата" за външните граници на ЕС) трябва да бъдат преустановени, казват членовете на ЕП, като настояват Комисията да започне производства за установяване на нарушения срещу държавите членки, ако е необходимо.

Цитат

Докладчикът Петър Витанов (С&Д, България) заяви: „Основните права са безусловни. За първи път призоваваме за мораториум върху внедряването на системи за лицево разпознаване в контекста на правоприлагането, тъй като технологията е доказано неефективна и често води до дискриминационни резултати.

Брюксел даде зелена светлина да се броим срещу масовото биометрично следене

Днес Европейската комисия реши да регистрира европейска гражданска инициатива (ЕГИ), озаглавена "Инициатива на гражданското общество за...

Категорично се противопоставяме на прогнози за полицейска дейност, основана на използването на изкуствен интелект, както и на всяка обработка на биометрични данни, която води до масово наблюдение. Това е огромна победа за всички европейски граждани.“

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Над 300 бомби от Втората световна война откриха в Атина

Преди САЩ да въоръжат наново Украйна: Русия атакува и има успехи (ВИДЕО)

Испания се е съгласила да даде ракети Patriot на Украйна, но не и ПВО система

Швеция изпраща военен контингент в Латвия като част от НАТО

Украйна изтегля танковете „Ейбрамс“ от фронта: Associated Press

Виктор Орбан предложи подкрепа за Тръмп

Посланикът на Украйна у нас: Помощта за Киев трябва да бъде засилена

Нови правила: Глобите за нарушения на пътя ще се плащат в целия ЕС

Гърция няма да достави на Украйна нито "Пейтриът", нито С-300

Задържаха двама руски военни, убили петима души в окупираната Херсонска област

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа