ЕС готви спешен план - без руска енергия след края на войната в Украйна

6815
ЕС готви спешен план - без руска енергия след края на войната в Украйна
Снимка: iStock

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен пое ангажимент този месец да бъде изготвен спешен план, който да помогне на държавите-членки да се справят без руска енергия след края на войната в Украйна.

Фон дер Лайен заяви, че инициативата ще се основава на действията на ЕС за отказ от руските въглища, петрол и природен газ и ще допълни усилията на целия блок за ускоряване на развитието на възобновяемата енергия, като например вятърната и слънчевата енергия.

Кипър се тревожи и се мъчи да се спаси от натиска на САЩ да спре корабите с руски петрол

Кипър е обезпокоен от искането на САЩ за забрана на плавателни съдове, превозващи руски петрол, съобщава гръцкото издание "Катимерини"....

"Подготвяме спешни планове за Европа. Цените на енергията са високи. Хората - с право - очакват от нас да направим нещо по въпроса", заяви Фон дер Лайен в чешкия град Литомисъл, където отбеляза началото на шестмесечното ротационно председателство на ЕС.

Тя заяви, че планът за действие при извънредни ситуации, който трябва да бъде изготвен около средата на юли, ще се съсредоточи върху два ключови въпроса: да се придобие ясна представа за това къде следва да се намалят руските енергийни доставки и това да бъде направено "по интелигентен начин", както и да се обединят усилията на страните от ЕС, изправени пред затруднения в доставките.

"Нуждаем се от добър, общ план, според който енергията или газът да постъпва там, където е най-необходимо", каза Фон дер Лайен.

Тя заяви, че планът ще бъде разработен в координация с чешкото правителство (Чехия пое ротационното председателство на ЕС), чийто министър-председател изтъкна политическия натиск в целия ЕС да се действа.

Г-7 с атака срещу Путин след ракетните удари, обмислят ценови таван за руския петрол

Руският ракетен удар над търговския център в Кременчук в Централна Украйна хвърли мрачна сянка върху последния ден от срещата на Г-7 в ...

"Цените на енергията задушават нашата икономика", заяви премиерът Петър Фиала, според когото този въпрос ще бъде най-голямото ни изпитание през следващите месеци.

През май ЕК обяви план, наречен REPowerEU, за отказ от руската енергия на фона на войната в Украйна, като предложи пакет от близо 300 млрд. евро, който включва по-ефективно използване на горивата и по-бързо въвеждане на възобновяема енергия.

"Следващата стъпка е да предоставим на държавите-членки на ЕС 300-те милиарда евро, които идват заедно с REPowerEU, и затова, разбира се, разчитаме на Вашето председателство да постигне бързо споразумение за приемането на регламента REPowerEU", каза Фон дер Лайен на чешкия премиер. Тази инвестиционна инициатива има за цел да помогне на 27-те държави от ЕС да започнат да се откъсват от руските изкопаеми горива през тази година. Целта е Русия, основният доставчик на нефт, природен газ и въглища в ЕС, да бъде лишена от десетки милиарди приходи и да се укрепят политиките на ЕС в областта на климата.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Руски сили задържаха 9 души в Таджикистан, свързани с атаката в "Крокус"

Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Руски войник се самоуби без да иска с гранатомет: Немислима глупост (ВИДЕО)

Кулеба: Индия да преосмисли близките си връзки с Русия и да застане до Киев

Ядрени крайцери, подобрения по ракети и дронове: Нови руски оръжия (ВИДЕО)

Пълно унищожение: В окупираните части на Украйна руснаците ще забранят със закон украинските книги

Руски полковник е сред убитите в атентата в "Крокус хол" (СНИМКА)

Валят руски бомби като дъжд: В руската Белгородска област не е новина

Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Страховита гледка: Повече от 50 мъртви животни бяха изхвърлени пред магазин в Хемпшир

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа