Франция влезе в рецесия

3031
Франция влезе в рецесия
Снимка: iStock

Френската икономика отбеляза най-драматичния спад след Втората световна война през първото тримесечие, заради наложената от средата на март карантина в следствие на пандемията от коронавирус. Това показват официалните данни, представени в четвъртък в страната, цитирани от БНР.

Ограничителните мерки влязоха в сила на 17 март, когато 67 милиона французи разбраха, че вече трябва да си останат вкъщи и могат само да купуват храна, да отиват на работа и да потърсят медицинска помощ.

Франция изправена пред най-дълбоката рецесия от Втората световна война насам

Франция е изправена пред най-дълбоката рецесия след края на Втората световна война заради широкото блокиране за спиране на коронавирусн...

В следствие на това Брутният вътрешен продукт на Франция (БВП) се е свил в периода януари - март с цели 5,8% спрямо предходните три месеца, когато втората по големина икономика в еврозоната се понижи с 0,1%, според предварителна оценка на френската статистика Insee.

Това е най-голямото свиване на френската икономика от 1949 г. насам, надвишавайки дори понижението с 5,3% през второто тримесечие на 1968 г., когато Франция беше обхваната от граждански вълнения, масови студентски протести и общи стачки.

Спадът е значително по-драматичен и спрямо свиването на икономиката с 1,6% през първото тримесечие на 2019 г., когато и Франция беше ударена от глобалната финансова и икономическа криза.

Представените днес данни са по-лоши от осреднените прогнози за спад на БВП с около 4%, но не чак толкова трагични, колкото прогнозираният от Френската централна банка икономически спад с 6% през първите три месеца на годината.

Намаляването на БВП за второто поредно тримесечие означава, че Франция официално навлезе в техническа рецесия.

Франция с по-ниска смъртност от коронавируса

Франция отчете 389 повече смъртни случаи от коронавирус, по-нисък брой в сравнение с предишните дни, а също така приветства нови спадов...

На годишна база БВП на Франция се понижи през периода януари - март с 5,4% (спрямо същия период на предходната година) при очаквания за спад с 3,6% и след анемичен растеж с 0,9% в края на 2019 г.

Разбивката по отношение на отделните индикатори показва, че потреблението на домакинствата спадна с 6,1%, бруто образуването на основен капитал - с 11,8%, докато бизнес инвестициите се сринаха с 11,4%.

Като цяло крайното вътрешно търсене, изключвайки бизнес запасите, също отбеляза силен спад, отнемайки 6,6 пункта от растежа на БВП.

В същото време износът на Франция спадна през първото тримесечие с 6,5%, а вносът - с 5,9%. По този начин балансът на външната търговия отне 0,2 процентни пункта от френския икономически растеж.

Промените в материалните бизнес запаси обаче допринесоха положително с 0,9 процентни пункта за френският БВП, посочват от БНР.

Епидемиолози: Ограниченията във Франция са спасили над 60 000 живота

Според проучване на епидемиолози от Училището за обществено здраве, ограничителните мерки са спасили 61 700 живота във Франция, 15 000 ...

Според последните прогнози на Международния валутен фонд, преди настоящата година икономиката на Франция ще се свие със 7,2%, преди да нарасне с 4,5% през 2021 г.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Мъж заплашва да се самовзриви в иранското консулство в Париж: Районът е отцепен (ВИДЕО)

"Брекзит" за младите да отпадне: Идея на Европейската комисия

1000 дронове годишно: Германски производител открива още един завод в Украйна

Украинското разузнаване: Русия не е в състояние да произвежда нови Ту-22М3

Колкото и да се смеете, руският танк-костенурка се доказа добре на фронта: BILD (ВИДЕО и СНИМКИ)

ЕС призова Грузия да не приема закона за чуждестранните агенти

"Решава се съдбата на войната": Туск призова полските фермери да спрат украинската блокада

Великобритания отпуска 186 млн.долара за енергийната мрежа на Украйна

Украйна е разработила дрон, способен да удари чак в Сибир: The Economist

Двама задържани в Полша за пребит с чук съюзник на Навални

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа