Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)

8638
Ген. Сирски: Ако руснаците тръгнат пак към Харков, това ще е фатално за тях (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Главнокомандващият въоръжените сили на Украйна ген. Олександър Сирски коментира информацията за възможно нападение на руските сили срещу Харков. Вече усилено се говори, че Русия ще предприеме скорошна офанзива срещу втория по големина украински град.

Още: Зеленски предупреди за голяма руска офанзива през следващите месеци (ВИДЕО)

"Предприемаме всички мерки"

Сирски отбеляза, че е невъзможно да се пренебрегне всяка информация за подготовката на противника за настъпателни действия, включително и тези оценки на западните медии относно новата заплаха за нападение над Харков.

"Затова предприемаме всички мерки, за да реагираме адекватно на такава възможност. Днес извършваме голям комплекс от работи по укрепването на територии и позиции, инсталираме цялостна система от бариери и планираме използването на нашите войски в случай на такива действия", каза главнокомандващият украинската армия в интервю за "Укринформ".

Още: Сирски обяви официално колко украински военни са пленени при Авдеевка

Армията на Украйна има опит край Харков

Той припомни, че украинските въоръжени сили вече имат опит в бойните операции в Харковска област. "Успяхме да "изчислим" врага и да освободим значителна част от Харковска област. Именно тогава настъпи мащабен срив на руския фронт. Ако руснаците отново се придвижат там, Харков ще се превърне във фатален за тях град", отбеляза главнокомандващият.

Става въпрос за освобождаването на Харковска област през есента на 2022 г., след като големи части от нея бяха окупирани от руските сили в началото на инвазията.

Още: Сирски за мобилизацията: Цифрата от 500 хиляди вече е значително намалена

Възможната атака срещу Харков

В информационното поле все по-често се говори за възможността за голяма офанзива от страна на Руската федерация. Руското военно министерство планира масово набор в руската армия плюс скрита мобилизация, за да може да атакува и обкръжи Харков, твърди руското издание "Верстка", което се позовава на свои източници от руски държавни служби.

Още: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

Снимка: Телеграм, Олександър Сирски

Има и други мнения - в случая украинско: Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Военният експерт, лекар и полковник от запаса на Въоръжените сили на Украйна Роман Свитан смята, че руските окупационни сили може би планират голямо настъпление през лятото на 2024 г. "За тази цел врагът събира група от над 100 хиляди военни, но този брой няма да помогне на противника да постигне плановете си", твърди той, цитиран от УНИАН.

Според МВнР в Киев руското военно командване формира резерви, които да подкрепят продължителните настъпателни операции в Украйна.

Анализаторите от Института за изучаване на войната (ISW) пък са убедени, че е малко вероятно тези руски сили да функционират като сплотени широкомащабни формирования за проникване през тази година.

Още: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО)

Центърът за противодействие на дезинформацията към Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна реагира вчера на разпространената от руската пропаганда информация за ново настъпление на страната агресор към Харков. Информацията за подготовката на Русия за нападение срещу Харков е част от кампанията на противника за "пропаганда на страха" и не отговаря на истината, заявиха от центъра. Те твърдят, че Москва не разполага с ресурси за нападение.

Още: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

По-рано военният наблюдател Денис Попович също оцени вероятността от нова мащабна атака срещу Харков и Киев. Той е убеден, че в момента няма предпоставки за това. Според неговото обяснение, за да се намери необходимият брой хора и да се планира атака срещу град като Харков, е необходима допълнителна мобилизация. Досега такова решение не е взето в Кремъл и съответно няма за какво да се говори. А дори и да бъде прието, отбелязва Попович, цитиран от УНИАН, възниква следващият въпрос - за възможността за нападение над Харков като цяло, защото за това са необходими големи сили. Това все пак е град с население над един милион души.

Още: Путин иска мобилизация, Киев или Харков е целта: "От кухнята" на Кремъл

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от ЕВРОПА:

Лувърът подготвя отделна зала за „Мона Лиза“

Фалшиви евромонети в Европа: как да ги познаем?

Украинците поразиха руската радарна система "Подльот" за 5 млн. долара (ВИДЕО)

Как ще се развие войната: Украйна иска Patriot, но засега Гърция и Испания не дават

Русия продължава да пробива на запад от Авдеевка (ВИДЕО)

Германски изтребители прехванаха руски Ил-20 над Балтийско море, Полша два пъти вдига самолетите си тази нощ

Парчета навсякъде: Руско военно летище изглежда е сериозно ударено с дронове (ВИДЕО)

Русия стреля с "Кинжал" и пак удари украински ТЕЦ-ове

Какво следва: Крал Чарлз III с ограничени публични изяви по време на лечението си

Невиждана украинска атака с дронове срещу Русия (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Европа