Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

18076
Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник
Снимка: Генеральний штаб ЗСУ/украински генщаб

Руската офанзива през лятото на 2024 година се превръща във все по-сериозна тема на анализи. Вече излязоха няколко материала и то в руски медии, които развиват тезата, че е възможно издирваният от Международния наказателен съд в Хага за систематично отвличане на украински деца руски диктатор Владимир Путин да се прицели в по-голяма цел – Харков: Голяма мобилизация в Русия за атака на Харков: Руска медия предупреждава (ВИДЕО)

Има дори предположение, че Путин пак може да погледне към Киев: Путин иска мобилизация, Киев или Харков е целта: "От кухнята" на Кремъл

Киев или Харков: Нито едното – експертен анализ

Украинският военен анализатор и о.з. полковник Константин Машовец, който е служил в украинския генщаб, вече публикува нов анализ и той е посветен именно на перспективата за мащабна руска офанзива. В първата му част Машовец разсъждава къде би могла да бъде насочена тя – и изключва голяма цел като Харков или даже Киев. "Просто трябва да седнете и да помислите - ако за да превземете Авдеевка, трябва да прегрупирате (концентрирате) допълнително две комбинирани армии (OVA) плюс почти една отделна танкова дивизия в пълен състав, без да броим куп други, по-малки формирования, тогава колко войски ще трябва да съсредоточите за операция към Харков", пита риторично той.

При определянето къде да нападнеш, вземаш предвид ресурсите, с които разполагаш, възможностите колкото се може по-незабелязано да ги придвижиш (защото и противникът не спи), какъв е теренът и какви са предизвиквателствата да го овладееш, както и каква защита е подготвил противникът, напомня о.з. полковникът какви са основите на военното дело.

Още: Украйна вдига оборотите в оръжейното производство, готви се за руска офанзива (ВИДЕО)

Две възможни направления за руска офанзива

Според Машовец, руското военно командване най-вероятно ще хвърли много сили в едно от следните две направления (или дори в двете - КАРТА):

Защо:

  1. Двете хипотетични направления са включени в общата "стратегическа" концепция за водене на война от настоящия кремълски режим, повече или по-малко публично обявена – овладяване до административните граници на Донецка и Луганска област (те се отнасят конкретно до Източната оперативна зона)
  2. В тези направления вече е рагърната по-голямата част от състава на хвърлените в Украйна руските сили "Запад", "Център" и "Юг". Общо това са 279-280 000 войници. Това от своя страна води до редица "бонуси и ползи" за противника, в смисъл на планиране, подготовка и органииране
  3. Поражение на Въоръжените сили на Украйна (ВСУ) в тези две направления може да доведе врага близо до ключовия триъгълник Днепър (Днипро, Днепропетровск) – Павлоград – Запорожие (от изток), което в стратегически смисъл не може да не повлияе на по-нататъшната способност на Украйна да води война. А това може да доведе до примирие в изгода на Кремъл, в рамките на което Русия да има време да се подготви отновоз за война след време с цел окончателно съкрушаване на Украйна. Постигането на тази цел ще изисква по-малко войници, отколкото атака срещу Харков, смята Машовец.

Още: Война на Русия с НАТО: Нови сигнали. Лятна руска офанзива в Украйна - перспективи (ВИДЕО)

За Угледар – Курахово

(КАРТА) Украинският военен анализатор посочва, че руснаците действат за пробив на линията Маринка – Григоровка (чрез Осма комбинирана руска армия, в която влизат частите на Първи руски армейски корпус, 20-та и 150-та мотострелкови дивизии, 155-та бригада на руската морска пехота, 39-та и 1-ва мотострелкови бригади и 68-ми руски армейски корпус). Допълнителната цел – да се намали значително плацдарма за украинската армия от север, през село Победа и в посока Новомихайловка – Константиновка. Тактическата задача – украинската армия да бъде принудена да се оттегли на запад от пътя Маринка – Угледар по цялото му протежение. Така ще бъдат защитени руските логистични линии, специално в направленията Донецк – Мариупол и Донецк – Волноваха. Сега те могат да бъдат обстрелвани без много затруднения, защото украинците са на около 65 километра (в обсега на HIMARS) от северните покрайнини на Мариупол и на само 16-17 километра от Волноваха (обхват, който може да покрият широк набор от гаубици), посочва Машовец.

Още: При нови оценки какво ще прави руската армия: Зеленски смени още един генерал (ВИДЕО)

Освен това противникът има възможност да извърши процес на бързо разгръщане на своите щурмови групи в това направление, разчитайки на първата позиция на основната си отбранителна линия, простираща се от Новопетриковка до Волноваха и от Волноваха до Александровка. Единствената, но доста съществена трудност е, че логистиката (превоз на войници, военна техника, припаси, оборудване) ще трябва да се осъществява главно по шосе - има малка железопътна мрежа, тя е ограничена и може да бъде обстрелвана. Основните ключови точки на логистиката на противника в този смисъл са Докучаевск, Волноваха, Старобешево, Петровски район на Донецк, Егоровка, анализира украинският военен: Руска лятна офанзива 2024: Вариант Славянск - Краматорск

Колко още войници трябва да бъдат превърлени – Машовец счита, че освен 8-ма и 29-та комбинирани руски армии, ще е необходими да бъдат добавени поне още 2 такива като мащаб части.

Русия напред, Украйна назад: Бъдещето на военните действия и голямата картина (ВИДЕО)

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

В Украйна се роди новият убиец на танкове (ВИДЕО)

Къща от карти: Сигналите, че Путин ще рухне за миг

Руската "голяма" офанзива: Нагласите в Украйна

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари